Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъдиха мерки за енергийна ефективност във Видин

Ще бъде създадена неформална работна група, която да прилага мерки за енергийна ефективност, да популяризира възможностите за използване на средства за енергийна ефективност, за да станат те достъпни за фирмите и хората в региона. Това стана ясно на проведеното във Видин заседание на Областния съвет по енергийна ефективност.

"Има много програми, по които може да се кандидатства- за енергоефективни мерки в предприятието, за въвеждане на зелени инвестиции, мерки, в които бенефициенти са общините и други, по които могат да кандидатстват гражданите"- каза зам.- областният управител Любомир Низамов.

Секретарят на Областния съвет за енергийна ефективност Десислава Обретенова представи доклад за управление на енергийната ефективност. На задължително сертифициране подлежи всеки обект в експлоатация - държавна или общинска собственост, с разгърната застроена площ над 1 000 квадратни метра.

"Собствениците на сгради (държавна/общинска собственост) трябва да представят в Агенцията за устойчиво енергийно развитие годишни отчети не по- късно от 31 март на годината следваща годината за изпълнение на съответните дейности и мерки", заяви Обретенова. Задължените собственици по Закона за енергийна ефективност подлежат на санкции при неспазване на тези разпоредби.

"В община Видин към момента са санирани 14 детски градини, а 10 училища са обследвани и приети. Четири детски градини са пред пускане на инсталации за алтернативно гориво", каза Явор Митев, старши експерт в община Видин.
По публикацията работи: Борис Борисов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 септември 2024 година

Община Белоградчик получи авторските  права  за текста и музиката на песента на "Нашият град".  Договорът е за срок от 10 години. Така песента на група "Тангра" вече е официален химн на Белоградчик. Финално регистрирани са 24 партии и 9 коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври. Това съобщи..

публикувано на 17.09.24 в 18:05

Приключи ремонтът на междуселски път в Монтанско

На един от най-светлите християнски празници Вяра, Надежда, Любов и майка им София бе тържествено открит реновираният път между селата Долна Рикса, Клисурица и Славотин, съобщават от Община Монтана.  "Това е най-голямата инвестиция, направена за междуселски път в района през последните 50 години“, заяви кметът  Златко Живков . На..

публикувано на 17.09.24 в 16:31

Лом отбелязва празник на града

От името на Негово светейшество българският патриарх Даниил, архимандрит Антим, протосингел на Видинската света митрополия, поздрави кмета на община Лом Цветан Петров и жителите на града за празника на Лом . Той благослови градоначалника, местния парламент и ломчани за старанието и усърдието, с което се поддържат храмовете в епархията и пожела на..

публикувано на 17.09.24 в 16:20

Избирателите могат да проверят онлайн номера на секцията и мястото на гласуване

Българските граждани с право на глас вече могат да проверяват номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. Справката се осигурява от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Информация за адреса на..

публикувано на 17.09.24 в 16:16

Белоградчик получи правата за песента "Нашият град" да стане химн на града

Община Белоградчик получи авторските права за текста и музиката на песента на "Нашият град". Договорът е за срок от 10 години. Така песента на група "Тангра" вече е официален химн на Белоградчик, каза кметът Боян Минков .  "Подписахме договор с автора на текста, поета Александър Петров, и с наследниците на Борис Карадимчев, който е автор на..

публикувано на 17.09.24 в 16:06

Водният режим отпада в четири монтански села

Отмениха водния режим за четири села в община Георги Дамяново. Заради сушата близо месец към 700 жителите получаваха неравномерно питейна вода. Жителите на селата Видлица, Чемиш, Главановци и Копиловци от днес имат вода през целия ден. Засушаването през миналия месец принуди кмета на община Георги Дамяново Нина Петкова да обяви воден..

публикувано на 17.09.24 в 15:16

Митничари откриха над 150 000 британски и шотландски лири при проверка на Дунав мост 2

Над 150 000 недекларирани британски и шотландски лири са установили митнически служители на граничния пункт по Дунав мост 2 при Видин. Открити са на влизане в страната в спрян за проверка товарен автомобил, управляван от турски гражданин. Превозното средство пътува с текстилни изделия от Федерална република Германия към Република Турция. Пред..

публикувано на 17.09.24 в 15:10