Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нашенска му работа

Ниските температури, затворените пътища, липсата на доставки станаха причина и в Северозападна България, както и в цялата страна, от складовете на "Топливо" да изчезнат въглищата. Предприемчиви търговци "дървари" пък, напопаха ниша за по- бързо забогатяване и вдигнаха цените на кубик дърва за огрев.
Във Враца търсенето е огромно, а предлагането- оскъдно.
На магазините за екобрикети има достатъчно количество. Цената им е 7.50 лева за 15 кг. в пакет. "Топливо" е заредено с въглища, но с повишена цена. За миналата седмица същите донбаски въглища са стрували 350 лева на тон. Сега цената им е 380 лева. Продават се пакетирани в чували от 40 кг. за 15.60 лева и 25 кг. за 9.90 лева. Има отлив от търсенето им, но при липса на друг избор, хората купуват и от тях.

Над 25 фирми във Враца се занимават с търговия на дърва за огрев. Последната цена, на която са продавали фирмите преди 15 дни, е била от 65 лева за кубик. Заради огромното търсене през дните с минусови температури, цената на дървата скочи с 10 лева и вече е 75 лева за кубик. Към врачанските фирми искане за дърва са отправяли дори гърци, които сащо са потърпевши от студа и зимата. Това, което в момента да се предлага, е дъб. Фирмите приемат заявките на гражданите по телефон и правят доставка на място по адрес. Дървата са метровки, но някои от търговците предлагат и помощ при нарзяването им- срещу съответното заплащане.
И във Видин се усети липсата на въглища и дърва за огрев. Проучване на РАДИО ВИДИН показа, че за около две седмици дървата съвсем изчезнаха от пазара- обяснението е, че достъпът до сечищата е ограничен. В "офиса"- на улица "Акад. Стефан Младенов", броят на предлагащите дърва е ограничен, а цените различни и обикновено- според клиента.

"Разбрахме, че някои продават дървата на 100 лева за кубик, а до вчера се продаваха до 75 лева"- каза мъж от Видин.

Цената на наличните количества въглища, пък, веднага скочи /нищо, че това са същите количества, доставени преди да падне снега, на старите цени/. Чувал донбаски въглища- 25 кг. от цени 8,50- 8,70 лв., вече е 9,00 лева. В отделни складове се предлагат и за 10 лева. Брикети няма.
 
Добре, че на зимата й се вижда краят. Дано!
По публикацията работи: Ева Каралийска и Милен Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората от Боровци очакват ремонт на моста в селото

Екипът на Радио ВИДИН е на гости на Боровци седмица преди фестивала там.  Селото има добро местоположение, на 10 км е от Монтана и на 10 км от Берковица. Има интерес към закупуване на имоти там.  В селото ни очакват деца, които участват в певческата група към читалището, са се събрали от рано сутринта, за да могат да покажат какво са научили..

публикувано на 30.08.24 в 11:30
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Стабилността на демокрацията от първите години на Прехода е изключение, а не правило

Два месеца остават до 27 октомври, когато за втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Къде се корени задълбочаващата се партийна и политическа криза в страната?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото статукво дискутираме с политолога Теодора Йовчева . Радио..

публикувано на 29.08.24 в 10:05

Намалява ли безработицата и кои професии са предпочитани?

Агенцията по заетостта отчете минимален ръст на безработицата от 0.1 процентни пункта през месец юли спрямо юни. С регистрация в бюрата по труда в края на миналия месец са били 152 хиляди и 800 души, като спрямо юни броят им се увеличава с 1900. Ръст на безработицата се отчита и на годишна база. Административната статистика на Агенцията..

публикувано на 28.08.24 в 10:45

Яница Петкова: Все още сме в центъра на политическата криза

На извънредното заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента Румен Радев, положиха клетва пред депутатите. По-рано днес държавният глава подписа указа за назначаване на второто служебно правителство с премиер Димитър Главчев , а с друг указ насрочи за 27 октомври избори за 51-во Народно събрание...

публикувано на 27.08.24 в 12:03

Незаконна сеч в защитени гори до видинското село Синаговци

Анелис Бюгенхаут живее във видинското село Синаговци повече от 10 години. В събота, 17 август, подава сигнал за незаконна сеч в местността "Божурица" до селото. Изпраща по електронната поща до различни институции и медии писмо, в което пише: "Пиша ви, за да обърна внимание на систематичните злоупотреби със защитените гори в Божурица и..

публикувано на 26.08.24 в 15:19

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50