Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"За" и "против" противогрипните ваксини

Октомври е месецът, през който традиционно напред излиза въпросът за полезността на противогрипните ваксини. Имунизацията е добре да се направи най-късно три седмици преди грипна епидемия- съветват специалистите и уточняват, че по общи наблюдения в България епидемиите се развихрят след 1 януари. Ето защо октомври и ноември са добро време за противогрипна профилактика, защото много важен фактор е пациентите да са напълно здрави, когато се ваксинират- категорични са лекарите. Разнородни са позициите за ползата от този вид профилактика- показа анкета на РАДИО ВИДИН:

"Доверявам се на ваксините, но все пак трябва да има и доза резерви- не се знае какъв ще е вирусът... От години ползвам противогрипна ваксина- помага!... Не ползвам противогрипна ваксина, защото през зимата повече време си оставам у дома... Не съм склонна- опитахме, но веднага след ваксинирането се разболяхме- и аз и детето..."

"Един от неверните митове е този, че много ниските температури са бариера за грипа. Това не е вярно. Нещо повече- студовете са предпоставка за разпространение на грипните вируси. Най-сигурната защита срещу тях са ваксините. Много е важно хората да са информирани- само така ще направят верния избор. И нека са наясно- противогрипната ваксина не е ваксина срещу инфекциозни заболявания въобще, а само срещу конкретни грипни щамове. За съжаление няма универсална ваксина срущу грип... Характерно за грипните вируси е, че те са много изменчиви. Затова всяка година се правят модификации на ваксините, съобразени с последните изменения на най-разпространените щамове. Допълнително условие за по-бързо заразяване са и простудите"- каза в "Посоките на делника" д-р Рени Славкова, главен секретар на Регионалната здравна инспекция в Монтана.

За да не ни хване грипът, трябва да избягваме контакт със заразени лица и да снабдяваме организма си с достатъчно хранителни вещества, за да засилим имунитета си- съветва д-р Емил Мушанов.

"Всяка есен има устойчив интерес към противогрипните ваксини. Особено полезни са те за децата, които посещават ясли и детски градини и за възрастните хора над 65 години, които са податливи на инфекции."

Ако сте "за" ваксините, сега е времето да действате! Ако ли не- заложете на профилактика, на която се доверявате, но задължително споделете решението си със семейния си лекар!
Вижте още

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27