Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Магията на Коледа

Чухте ли звънчетата, видяхте ли стъпките в снега, усетихте ли топлината… Коледа идва! На Коледа чудесата се случват стига да ги пожелаете. Имайте надежда, вярвайте в доброто и не забравяйте да помечтаете! Ние, екипът на "Българи от ново време", от все сърце ви желаем един незабравим празник в компанията на любимите Ви хора. Казвайте им колко ги обичате, колко са ви ценни и как нищо не би било същото без тях. Бъдете живи и здрави, нека топлина и любов цари в домовете ви винаги, нека чудесата оживеят за вас в магията на празника!

Имаме "новина"- е, малко стара, но все пак новина! Преживяхме края на света- 21.12.2012 година! Една от версиите за този ден беше, че ще настъпи краят на света и всичко ще бъде унищожено; друга версия пък казваше, че няма да изчезнем, а просто за 3 дни няма да има светлина и електричество. Това бяха само част от вариантите. Сами виждате, че нищо подобно не се случи, нито електричеството спря, нито изчезнахме- тук сме и сме в ефир. Какво по-хубаво?! Истината всъщност е, че на 21 декември сутринта Краят на света дал начало на своята обиколка по земята. Минал на много места и стигнал до България. Спрял се, огледал се и казал: "А-аа, интересно, аз вече съм бил тук!" И... си тръгнал! Не приемайте думите ми за сериозни, цялата тази еуфория дълги дни наред малко ни дойде в повече. Затова дадохме думата на Полина Пенчева, която неотдавна ни говори по тази тема с основната цел да ни помогне как да се спасим. След като се вслушахме в нейните съвети, тя отново има какво да ни каже!

И след като стана ясно, че животът продължава и ще има и Коледа, и Нова година, се срещнахме с малката Елена. Тя е само на 5 годинки. С нея си поговорихме за традициите и идващите празници; какво си пожела тя за Коледа; с какво иска да поздрави своите близки, нас, вас, всички.

"Всички трябва да се съберат на семейната трапеза и да няма ястие с месо. На този празник Иисус Христос се ражда! На трапезата, доколкото знам, трябва да има ошаф, погача, боб, чушки, лук, сърми, жито... Някои хора слагат девет ястия на трапезата, други- седем. Броя на ястията означава здраве и благополучие на цялото семейство през новата година и ново начало към добро"- обяснява малката умница Елена.

"В нощта на Бъдни вечер се ражда Иисус Христос, а Дядо Коледа пристига със своята шейна и добри еленчета и оставя под елхата подаръците за послушните деца"- сигурна е Елена, на която желаем много сбъднати мечти и топли прегръдки от любимите хора.

Само 2 дни преди Коледа Ви попитахме какво ще си пожелаете за най-светлия празник в годината. Вашите отговори събрахме в анкета:

"Здраве, късмет и щастие... Здраве, радост и успех... Да няма матури, но няма да се случи... Ново гадже!... Предимно здраве и дано има работа в тоя град... Здраве на семейството, да мечтаем повече, да дойдат едни по-добри, по-спокойни времена и Видин да заеме мястото, което му се полага- като един от най-достойните български градове"- споделиха видинчани.

А ние- "Българите от ново време"- ви желаем всички ваши пожелания да станат реалност!

Черна традиция сякаш стана в нашата родина при приближаване на голям празник да слагаме траур. Светлите дни губят силата си, а в очите ни вместо сребърните искрици на празника блестят сълзите от мъка. Тази година не прави изключение. За огромно съжаление във вторник- на 18 декември, ни напусна великият актьор Георги Калоянчев. Калата, както го наричаха всички, си отиде след боледуване само дни преди да навърши 88 години. България се раздели с него на 21 декември. Калоянчев бе сред основателите на Сатиричния театър, в който играе десетилетия и разсмива публиката. Там са и едни от големите му роли в пиеси на Владимир Маяковски, Н.В. Гогол, Иван Вазов, Йордан Радичков, Никола Русев, Станислав Стратиев... Ще го помним и с ролите му в киното- "Утро над родината", "Инспекторът и нощта", "Вълчицата", "Специалист по всичко", "В името на народа", "Откога те чакам", "Закъде пътувате?", "Под игото", "Бай Ганьо" и много други.

Неведнъж в интервюта Георги Калоянчев споделяше мисълта на Волтер, че "театърът е необходимото излишно нещо", защото той е особен вид изкуство-магия и за зрителя, и за актьора. За Калата удовлетворението бе пълно и когато взривяваше публиката от смях, и когато я разплакваше в трагични моменти. Калоянчев завеща на българите обичта си в биографичната си книга. В свой монолог Калата каза много истини за съдбата на нашия народ, за живота ни и за неговия смисъл. Накара ни да повярваме, че някъде някой мисли за нас и ни обича. Затова ще помним този велик български актьор, оставил дълбока следа в изкуството и сърцата ни! Чуйте монолога на Господин Люлин от "Кабаре Парнас" (записът е от 1995), който се съхранява в Златния фонд на Българското национално радио. Нека помним думите, които ни завеща.
Поклон пред Георги Калоянчев!
Вижте още

Студентка от Видин с документално видео за Националния празник

С документално видео, което подготви, студентката Антонина Лозанова отбеляза Националния празник. Краткият филм, озаглавен "143 години свободна България: Освобождението на Видин" може да се види във фейсбук. "Главната причина беше, че хората тази година няма да имат възможността да бъдат заедно на площада, особено във Видин...

публикувано на 03.03.21 в 13:30

На 3 март с поглед към събитията във Видин от преди 143 години

На трети март обръщаме поглед 143 години назад към събитията, заради които сега честваме Националния си празник на тази дата. За тях разказва Маргарита Радулова , уредник в Регионалния исторически музей във Видин. Датата започва да се чества скоро след Освобождението. От 5 март 1990 г. с решение на Народно събрание е обявена за..

публикувано на 03.03.21 в 13:20

Кметът на Габаре Ирена Игнатова: Да се работи в среда със смесено население не е проблем, ако всеки изкарва прехраната си с честен труд

Село Габаре е едно прекрасно село. Над 1000 души живеят в него. Имаме прекрасна природа - през селото преминават три реки, в близост имаме два язовира, доста обработваема земя, гора. В селото ни се живее спокойно, независимо, че преобладаващото население е от ромски произход. Това обясни кметът на село Габаре, община Бяла Слатина, Ирена Игнатова и..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

Младите врачани, решили да търсят професионално и лично развитие в родния град

Защо все повече млади хора решават да останат и да търсят развитието си във Враца ? Осигурява ли градът възможности за атрактивна и добре платена работа ?  Емилиян Кадийски  решава да търси развитието си в родния град. Той е един от основателите на " Враца софтуер общество " - сдружение, чиято цел е чрез качествено образование да даде..

публикувано на 25.02.21 в 10:40

Колко пари са ни нужни месечно, за да живеем нормално?

2 542 лева са необходимите средства за издръжка на живота на 4-членно домакинство от двама възрастни и две деца, или малко над 635 лева на човек. Това сочат най- новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Увеличението на общата стойност за издръжката на живота е с близо 25 лева от началото на годината, като..

публикувано на 24.02.21 в 12:09

Фермерските пазари по нов правилник

Изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни целят два документа- Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости. Тези документи за първи път въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.  "До момента..

публикувано на 22.02.21 в 15:12
среща на кмета на община Видин цветан Ценков и проф Андрей Захариев

Община Видин ще си партнира със Стопанската академия в Свищов

Община Видин и Финансовият факултет на Стопанската академия  ще си партнират. Това стана ясно  от проведената работна среща между кмета д-р Цветан Ценков и проф. Андрей Захариев, декан на Факултет "Финанси" в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" – гр. Свищов.   По време на разговора от страна на проф. Захариев, който е роден във Видин, бе..

публикувано на 19.02.21 в 17:00