Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

Снимка: Архив, БНР

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават сериозно спрямо държави като Румъния и Хърватия. Такива изводи направиха икономисти на втората годишна конференция, организирана от Съвета за икономически анализи към Министерски съвет. Съветът обединява международно признати икономисти и изготвя независими анализи по ключови проблеми. Темпото на нарастване на заплатите надхвърля сериозно това на производителността. В същото време на пазара на труда има много сериозни дефицити и фирмите са принудени да се надпреварват със заплати. Това създава много сериозни рискове за конкурентоспособността на икономиката, коментира Джеф Готлиб, старши регионален директор на МВФ. Въпреки растящите разходи за труд, номиналните заплати остават сравнително ниски спрямо ЕС и сближаването на доходите е бавно, защото няма какво да дърпа икономиката напред. Според Готлиб на този фон е ключово България да използва потенциала на икономически неактивните млади хора, чийто дял е висок. Прекалено голяма е и ножицата в образователните резултати на учениците спрямо средноевропейските и тези на новите страни-членки, необходима е смела реформа, включително във финансирането на образованието. Вървим ли в грешна посока и нуждае ли се от рестарт икономиката ни? 

От ключово значение за растежа на икономиката ни ще бъде увеличаването на инвестициите. Оказва се, че България изостава сериозно по ниво на общите инвестиции спрямо съпоставими страни в ЕС като Румъния и Хърватия. Това коментира доц. Калоян Ганев, член на Съвета за икономически анализи към МС. Нивото на инвестиции е особено ниско в нежилищните сгради и съоръжения, тоест в групата, в която попадат инфраструктурните съоръжения, заводите, офис сградите. При тези инвестиции се наблюдава силна отрицателна тенденция в периода след 2015 г. и към 2023 г. те са на най-ниските си нива за последните 2 десетилетия. Следва да бъде повишено както нивото на публичните, така и нивото на частните инвестиции. Според последния икономически меморандум за България на Световната банка, при запазване на настоящия темп на растеж, без амбициозни реформи, Брутният вътрешен продукт на глава от населението няма да достигне средноевропейските нива в следващите 15 години. За да се стигне до наваксване на доходите, е необходим растеж на икономиката от порядъка на 4% от БВП, коментират икономисти. Това няма как да стане без рязко подобряване на общата факторна производителност,  човешкия капитал и инвестициите. Потърсихме за коментар Адриян Николов, икономист от Института по пазарна икономика:

"Това даже ми звучи като малко оптимистична прогноза, предвид че средноевропейският доход не е някаква статична цел, той не е заложен преди 10 или 15 години и ние просто трябва да го догоним. Напротив - догонването на средноевропейския доход изисква българската икономика и производителността на труда да растат доста по-бързо от тези, които са в западноевропейските държави, тъй като върху средноевропейската стойност много по-голямо влияние имат икономиките на Германия, Франция, Италия и Испания."

Как липсата на големи промишлени предприятия в Северозападна България се отразява върху развитието на икономиката, попитахме още икономиста от Института по пазарна икономика Адриян Николов.

"Привличането на големи предприятия определено е един фактор, който може сериозно да промени икономическата траектория на по-слабо икономически развитите части на страната и Северозапада в това число. Това всъщност го виждаме в съседни с подобна икономическа траектория области, да речем като Габрово, Велико Търново, където наличието на няколко много големи работодатели успява да създаде много сериозна заетост, среда и да обучава тези работници. Северозападът е този негативен кръг, в който липсва добре подготвена работна сила, липсва инфраструктура, липсват усилия от страна на местната власт за привличане на големи инвеститори и това изтласква останалите работници към други части на страната."

Според видинчани цялата система е сбъркана още преди години и днес сме свидетели на последиците от това. 

"Грешката е в управлението най-вероятно. Тя, рибата, се вмирисва откъм главата. Трябва да се въведат данъчни облекчения, законови облекчения, по-лесно да стават нещата с фирмите... Икономиката е като едно семейство, ако нямаш постъпления някакви, ти не можеш да харчиш повече. Така е и държавата, а който си мисли, че парите се дават ей така - греши. Кръгът е затворен, ако няма промишленост, няма да има и специалисти."

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни, според работодателите? Разговаряхме с Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България.

"Ние всъщност не знаем накъде вървим и това е проблемът, защото виждате каква е ситуацията в страната. Всичко започва с липсата на стратегическо, дългосрочно планиране. От там визията непрекъснато се актуализира или се променя в зависимост от това кой дойде на власт и всичко започва отначало. Всеки, който поеме управлението на страната решава, че може да реши всички въпроси, само че мандатите са в рамките на много кратък период. Това ни поставя в ситуация да гледаме една година напред и да прилагаме европейското законодателство. Общо взето ние и това не успяваме да правим, защото парламентите имат много кратък живот и адаптацията на европейското законодателство не винаги е адекватна и дори закъснява."

Политическата криза у нас се задълбочава, а това неминуемо се отразява и върху развитието на икономиката ни, каза още Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България.

"Ще продължат тези гърчове на икономиката, ще има такива катаклизми и даже аз очаквам, че през зимата ще има още по-неприятни моменти за редица отрасли, особено тези традиционните. Сред тях са селското стопанство, дори и в туризма вижте туристическият продукт е с незадоволително качество. Много са наистина въпросите, но проблемът е, че няма кой да ги решава дългосрочно."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00