Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници на формацията във Видин работят срещу благото на града, посочва Виденов

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

България може да излезе от кризата, ако ПП-ДБ получи третия мандат

Снимка: Личен архив
Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.

 Политическата криза в страната продължава да се задълбочава. 

Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат. 

Как се отразява дългогодишният политически хаос на местно ниво? 

Политическото статукво дискутираме с общинския съветник от Видин и областен координатор на ДСБ Калин Виденов.

Радио ВИДИН: Вие сте дебютант в местната политика. Какви са Ви впечатленията за функционирането на видинския парламент? Има ли сглобки на местна почва? Има ли принципност в политиката?

"Местният общински съвет работи доста добре. Аз виждам работата му като доста ползотворна. Това е място, на което могат да се решават и където се представят проблемите на нашата община. Аз лично през последните два месеца внесох за гласуване две декларации по наболели проблеми, които засягат до голяма степен не само жителите на община Видин, а и на цялата област. Въпросът с буферния паркинг на Дунав мост 2 е проблем от национално ниво. На 14 май беше стартирана дейността, а интересното е, че всички преминаващи камиони и тирове оттам бяха принуждавани, към този момент са принуждавани, да преминават през буферен паркинг и така да плащат такса. Нито една от институциите не пое отговорност за тази дейност и за това кой постави този светофар, който свети постоянно червено. Това означава, че тировете няма как да минат през моста, а трябва да бъдат отбити през въпросния буферен паркинг. Това се явява проблем за превозвачите, които са регистрирани тук във Видин и имат транспортни фирми във Видин, защото по този начин трябва да чакат допълнително на буферния паркинг. Това обезсмисля дейността им, особено на близки разстояния. Друга такава декларация е тази, свързана с индустриалната зона".

Радио ВИДИН: Ситуацията с буферния паркинг получи гласност на национално ниво. Не съм сигурен обаче, че имаше прогрес. На какъв етап е този въпрос?

"Буферният паркинг получи национално отразяване благодарение на народния представител Любен Иванов, който първи се обърна към МВР, към министър-председателя, към министъра на регионалното развитие. Той попита какъв е този буферен паркинг, кой позволи неговото съществуване и отклоняването на тировете... До ден днешен обаче той няма отговор на тези запитвания. Оказва се, че този буферен паркинг никой не знае как се е появил на това място, никой не знае кой го управлява и кой го контролира. Само че буферният паркинг генерира страхотни доходи благодарение на това отклоняване на тирове, което е незаконно. Все пак ние живеем в страна, която е демократична. Всеки решава дали трябва да влезе в този паркинг".

Радио ВИДИН: Прав сте, че живеем в демократична страна. Тя обаче е такава твърде често само на думи. Ситуацията с този паркинг може и да е нова за нашия регион, но подобни случаи е имало твърде често. Обикновено се стига до задънена глуха и обществото не разбира какво се случва.

"Това е още едно доказателство за овладяната държавата, как през последните 15 години нашата страна е управлявана. Виждаме, че институциите не носят по никакъв начин отговорност за каквото и да било".

Радио ВИДИН: Какви успехи постигна Общинският съвет на Видин в последните месеци?

"Ще се върна отново към въпросната декларация, която местният парламент прие единодушно. Тази декларация е изпратена и до Прокуратурата във Видин, очаква се адекватно действие и разследване. Можем да кажем, че това е един доста сериозен успех на Общинския съвет. Другата декларация беше приета преди две заседания. Това е декларация, свързана със Северна индустриална зона, позната на видинлии като Безмитна зона. При правителството на ПП-ДБ тази индустриална зона беше сред приоритетните за финансиране в страната. 25 милиона бяха предвидени, от тях 21 по Плана за възстановяване, а около 4 от държавния бюджет. Служебното правителство на ГЕРБ и ДПС махна индустриалната зона от приоритетните за страната и я прати в резервите. На нейно място от резервите извади една частна индустриална зона в Свищов, която ще бъде финансирана. Изключително важна е тази зона за Видин. Това е една от възможностите за развитие на целия регион, не само на община Видин. Идеята тук е да бъде изградена ВиК и ел. мрежа, както и да може да се снабдява с газ. Да се изгради инфраструктура за газифициране на въпросната зона. Общо взето виждаме, че геноцидът над Северозападна България от страна на ГЕРБ продължава и към днешна дата. Знаем в последните 15 години какво беше тяхното отношение към нашия регион. Знаем колко държавни институции бяха изнесени от Видин и региона. Това продължава..."

Радио ВИДИН: По принцип, когато наближат предизборните времена, именно партия ГЕРБ е тази, която най-много обича да спекулира с бъдещето на Северозападна България. Фактически това, което казахте, че този край беше изоставен именно от тази формация, е вярно. Въпросът е, можем ли да смятаме, че демократичното обединение ПП-ДБ би погледнало по-сериозно на нашия край?

"За тези 9 месеца, в които ПП и ДБ бяха на власт, се видя една нова политика към общините и към видинската такава. Трябва да кажем, че тази година бюджетът на Видин е рекорден. Никога в последните 30 години Видин не е имал подобен бюджет. Инвестициите от държавата, които бяха предвидени за нашия регион, бяха значителни. Аз ще съм скептичен, че тази политика ще продължи и занапред".

Радио ВИДИН: Да оставим настрана, че сте общински съветник. Живеете във Видин от години. В момента имаме кмет, който управлява втори мандат. Последните 5-6 години са сравнително спорни. Не можем да отричаме и добрите неща, но твърде често обещаваният прогрес се случва твърде бавно, ако въобще се случва. Като гражданин, не като местен политик, как усещате последните години? Тръгна ли този град напред? Има ли потенциал?

"За съжаление, нашият град в последните години не се развива никак добре. Трябва също така да отбележим, че в последните години COVID кризата и честите служебни правителства - това попречи за създаването на стабилно правителство, което да подпомогне и работата на местната общинска администрация. Виждам в лицето на кмета желание за работа, да, желание Видин да придобие европейски облик. Сигурен съм, че ако той срещне подкрепата на национално ниво от правителството, Видин има бъдеще, Видин може да разглежда по различен начин. Град Видин обаче е достигнал до такава степен в своето развитие, че бъдещето му зависи от това нашата област и нашият град да бъде национален приоритет. Аз това го видях в лицето на ПП-ДБ с политиката, която започнаха да водят към по-малките региони и общини".

Радио ВИДИН: Когато говорим за потенциала на Видин, винаги на предно място се поставя туризмът. Има ли такъв обаче този регион или това твърдение се превърна в клише?

"Видин е град с многовековна история, наистина има такъв туристически потенциал. Просто трябва да се поработи доста, за да стане Видин туристически град. Налице са вече такива идеи, както и действия. Баба Вида ще бъде реставрирана, ще бъде консервирана, средствата са осигурени от Министерството на културата - както за авариен ремонт, така и за изготвяне на проект за реставрация и консервация не само на Баба Вида, но и на крепостните стени. Предстои изготвяне и на такъв проект за разкопките, които се водят на античната крепост "Бонония". Видин наистина има потенциал да бъде туристически център. Инициативите, които е поел депутатът Любен Иванов за развитието на нашия край като туристически център, са доста сериозни. В Кула се предвижда изграждане на музей, реставрация на крепостта, текат и разкопки. В община Димово идеята е да бъде изграден музей на Рациария. В тази посока се работи доста сериозно. Аз виждам от историческа гледна точка, ако трябва да погледнем: потенциалът на Видин е като икономически център не само на Северозападна България, на целия регион даже. Имам предвид, близките територии на съседна Сърбия и Румъния. Историята това ни показва. Още от Античността до Освобождението Видин е бил такъв икономически център. Управляващите трябва да наблегнат повече на икономическото развитие на региона, на това, че сме на две граници, имаме изградена инфраструктура като Дунав мост 2, виждаме че изграждането на магистралата до София върви с не лоши темпове. Остава приоритет тунел под Петрохан".

Радио ВИДИН: Положението е тежко, но подобни такива се преодоляват с много работа. Държавата винаги е имала и винаги ще има необходимия ресурс, но е въпрос на желание нещо да се случи. Ние нямаме желанието, не че нямаме възможността. България не е чак толкова бедна, крием се зад подобно твърдение. Да се върнем на местно ниво. Вие казахте, че има желание в местния парламент. Има ли обаче групи в съвета, които работят срещу благото на този град?

"Да, това са общинските съветници на ГЕРБ, подкрепени от двама от ДПС. На моменти прави впечатление, че част и от останалите общински съветници - трима са, прави впечатление как често гласуват с ГЕРБ и част от ДПС".

Радио ВИДИН: Къде може да е причината за това нещо? Обикновено се прави заради лични интереси.

"Идеята е да се попречи Видин да се развива, да се случи каквото и да е позитивно в този град. Изборите приключиха. Време е да работим за благото на града. Време е да се обединим и да видим как Видин може да стане по-добро място за живеене. Някои хора не приемат загубата и решават, че ще го карат реваншистки".

Радио ВИДИН: Да погледнем към националната политика. Споменахме на няколко пъти основните играчи в страната - ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. Първият мандат съвсем очаквано не беше реализиран. Според мен беше неочаквано, че Сглобката се счупи. Беше незрялост, когато 10 месеца имаше всички лостове, но в крайна сметка не можеш да се разбереш. Как виждате втория и третия мандат? Ще има ли правителство?

"За първия мандат, дори можем да се върнем малко по-назад: за всички е ясно защо не се случи ротацията, защо отидохме на тези избори, които възпроизведоха горе-долу също. Ротацията не се случи заради зависимостите на Бойко Борисов от Делян Пеевски. В момента, в който стана въпрос за регулаторите, Пеевски три дни не слезе от медийния ефир. Това беше ясен сигнал, че ДПС не са съгласни по този начин да продължи управлението на страната. Не след дълго и в поведението на Борисов си пролича, че отиваме на избори. Пролича си симбиозата ДПС-ГЕРБ и Пеевски-Борисов. Очакванията за изминалите избори бяха ГЕРБ и ДПС да могат да съставят мнозинство, в което да управляват или в най-лошия случай някоя от малките партии да им бъде патерица. Има такъв народ бяха такъв вариант, впоследствие Величие. Видяхме, че ДПС се разцепи по някакъв начин. Начинът е ясен, просто Пеевски искаше и продължава да иска да овладее партията. Не успя обаче. Първият мандат сякаш беше предложен, колкото ГЕРБ просто да кажат, че имат предложение за кабинет. По никакъв начин не си пролича, че наистина искат да съставят правителство. Денят преди гласуването, дори в деня на гласуване, Борисов беше скептичен. Той като цяло не беше провел почти никакви разговор за състава на Министерския съвет. Нормално е, първият мандат се провали, още повече и след разцеплението в ДПС. От ПП-ДБ бяхме категорично казали, че няма как да подкрепим мандат на ГЕРБ, докато Пеевски е основна фигура".

Радио ВИДИН: Приказките на Продължаваме промяната доста често се разминават с действията им. Да бъдем акуратни: тази партия управляваше коалиционно с ИТН и БСП, впоследствие - с ГЕРБ, а големият гръб беше именно от ДПС. В момента витае спекулация за евентуален съюз между ПП-ДБ и Възраждане. Подобен сценарий има ли възможност да се осъществи? Аз мисля, че ще разочарова избирателите на коалицията.

"Нека да се върна на последното управление, т.нар. Сглобка. Тя беше направена, за да може България да излезе от кризата. Не толкова, защото имахме желание да управляваме с ГЕРБ, особено като знаем какви са им зависимостите от ДПС... Ние постъпихме национално отговорно, искахме България да излезе от тази политическа криза. Разбира се, когато такава политическа криза се развива, става криза на всяко едно ниво. Определено изводите след последните резултати показват, че ние направихме грешка с тази Сглобка. Грешката е, че в самото началото ясно не подписахме целите и стратегиите, по които да се върви, с определени срокове... Избирателите демонстрираха, показаха, че не одобряват това, което се случи, въпросната Сглобката. За разговори с Възраждане: смятам ,че тази тема изобщо няма как да бъде поставена изобщо. Ние от демократичната общност, ние от ДСБ сме на мнение, че разговор с Възраждане е невъзможен. Ние искаме евроатлантическо правителство, което да гарантира спазване на конституцията, промените в нея".

Радио ВИДИН: ДСБ обаче, ако не греша, написаха препоръка до ПП за кабинет с третия мандат.

"Да. Това, което предлагат от ДСБ, е технически кабинет с третия мандат. Този технически кабинет означава до значителна степен експертен кабинет. Премиерът ще бъде равноотдалечен от всички партии. По-скоро това е национален кабинет, който да може да изведе България от политическата криза. Въпросните експерти ще изпълняват конкретна програма. Мнозинствата ще бъдат плаващи. Няма да се търси коалиционна форма. Мнозинствата ще се търсят преди гласуване на всяка една от важните точки, които трябва да бъдат приети в НС. Това е нашата идея за излизане от кризата. Нещо подобно се очертава и във Франция след изборите. По този начин ще може България да излезе от кризата".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00