Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоинспекцията проверява пунктовете за билки

Отговорниците на билкозаготвителните пунктове на територията на областите Монтана и Видин трябва да представят обобщена информация за изкупените, обработените и реализираните през миналата година билки и лечебни растения. Данните се предоставя до 20 януари в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Монтана, уточни Валери Първанов, главен експерт.

"Да се отчете количествата изкупени билки за миналата година и да може да се направи анализ на състоянието на находищата. Ако е наобходимо да бъдат взети мерки за находища, които имат намалени количества лечебни растения", обясни Първанов.

Експертите от РИОСВ- Монтана ще извършат проверки на пунктовете след 20 януари. На билкозаготвителите, които не са подали справка за 2012 г. или тя съдържа неверни данни им се налагат санкции. В Закона за лечебните растения се предвиждат глоби от 100 до 1000 лева или имуществена санкция от 300 до 2500 лева. Един собственик на пункт е подал заявления за участие в разпределението на квотите за тази година за изкупуване на билки под специален режим на опазване и ползване на територията на областите Монтана и Видин, каза още Валери Първанов.

"Въз основа на подадените заявления, които тази година са за по 500 кг. от цвят лечебна иглика, цвят червен божур и стрък ранилист, ще бъдат проведени комисии в областите Монтана и Видин през февруари."
По публикацията работи: Любо Андреев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриват площадката за медицински хеликоптери в Монтана

Заместник здравният министър доц. д-р Петко Стефановски ще бъде днес в Монтана за откриването на площадка за кацане на медицински хеликоптери.  Хеликоптерната площадка е изградена в двора на областната болница „Д-р Стамен Илиев". За целта здравното министерство отпусна 120 000 лева. Площадката ще бъде използвана за транспортиране по въздух на пациенти..

публикувано на 01.08.24 в 09:57

Канабис и кетамин са иззети при спецакция в Козлодуй

Наркотични вещества са открити при специализирана полицейска операция вчера на територията, обслужвана от Районното управление в Козлодуй. При проверка в частен имот в село Манастирище, обитаван от 20-годишна жена, е намерена и иззета полиетиленова сгъвка, съдържаща суха зелена листна маса, която при направения полеви нарко-тест реагира на канабис...

публикувано на 01.08.24 в 09:50

Жителка на Манастирище беше задържана за притежание на наркотици

Задържаха 20-годишно момиче за притежание на наркотици в село Манастирище. При извършената проверка в частен имот е установена и иззета полиетиленова сгъвка, съдържаща суха зелена листна маса, която при направения полеви нарко-тест реагира на "канабис". Момичето е задържано в Районно управление Козлодуй за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо..

публикувано на 01.08.24 в 08:39

Пенсионери и деца четоха "Малкият принц" в мездренската библиотека

На  Антоан дьо Сент-Екзюпери и книгата му   "Малкият принц"  бе посветено поредното занимание от инициативата  "Забавно лято в библиотеката" в Мездра. На децата в библиотеката гостуваха членове на Пенсионерски клуб "Мездрея".  Благовест Легярски, заедно с баба си Румяна прочетоха една глава от книгата.  Децата разгледаха и ня колкото..

публикувано на 01.08.24 в 07:30

Снимката на 31 юли 2024 година

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. 400 000 лева са осигурени от Министерстовто на културата за 12-ия археологически сезон в Рациария. Парламентът прие..

публикувано на 31.07.24 в 17:55

Пожар изпепели 10 декара сухи треви край квартал „Кошарник"

Пожар горя днес край Монтана. Огънят е изпепели към 10 декара сухи треви и храсти между квартал „Кошарник" и гробищния парк.  Сигналът е подаден преди 12 часа. На място първоначално е изпратен един пожарен автомобил, а в последствие и още три. Близо 3 часа огнеборците са се борили с пламъците. Гробището е било силно обгазено, огънят не е..

публикувано на 31.07.24 в 17:35

Над 100 археолози ще участват в международна конференция във Видин

През септември Видин ще бъде домакин на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тема „Граничен ландшафт по Дунав“. Подготовката за нея е в ход, обясни доц. д-р  Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който е един от участниците.  "През август сме буквално в последния месец на организацията..

публикувано на 31.07.24 в 17:00