Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Манкова, етнограф: "Нацията се обезличава по отношение на имената"

На изчезване ли са българските имена? Чужди лични имена амбициозно и тенденциозно навлизат в българския език и изместват родните.

"Обезличава се нацията ни по отношение на именната ни система. Имената дават етническата окраска на човека. Именуването на децата на техните родители и предци е знак на почит към хората, които са ни дали живот. Може би трябва да се наложат законови норми, които да задължават родителя да избира от българския именник", предложи в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН ст.н.с. д-р Йорданка Манкова, завеждащ отдел "Етнография" във врачанския исторически музей. Всеки родител има право сам да избира имената на децата си. Друг е въпросът, замисля ли се дали това име би подхождало на фамилията му. Все повече двойки, които очакват дете, избират име с интернационално звучене.

"Много е различна тенденцията. Една група родители предпочитат да продължат традицията, като кръщават детето на бабата, дядото или друг член на семейството. Другата група предпочитат имена от турските или латиноамерикански сериали, които гледат. Трети, които работят в чужбина, предпочитат да кръщават децата с имена, които са характерни за страната, в която се трудят. Според друга тенденция, която е от последните 10 години, е момчетата да се кръщават с английски и американски имена, като Стивън и Майкъл. В Монтанско се използват често българските имена Георги, Иван, Румен, Камен, Димитър. По-нетрадиционните са Люсиен, Мелани, Исус, Ихтиандра. Преди време бях приятно изненадана, когато жена от ромски произход си кръсти детето Сладун- името, което е много гальовно, е със славянски произход", каза д-р Антоанета Блажева, началник на неонатологичното отделение в Монтана. Често се случва родители, които са записали името на новороденото в отделението, да се връщат няколко пъти и да го сменяват, заради недоволни роднини. Получава се объркване на документацията, докато сдобилите се с рожба решат окончателно как да кръстят детето, разказва с усмивка началникът на отделението. Д-р Блажева вярва и, че традиционните български имена няма да се забравят.

В Мездра, от родените 11 деца в новата 2013-та година, има 2-ма Ивановци и 1 Йоан. В региона обаче се наблюдава тенденцията името Георги да се дава все по-рядко на новородените. Иван намалява, но все още се среща както и Преслав, и Бойко. Модата при момичетата е да се дават двойни имена, като Анна- Мария, Анна- Киара, Емма- Александра. По няколко пъти годишно се срещат и Дария, Иванеса. По- необичайните при момчетата са Клавдио, Кевин, Силвестър, Данимир, Раян при момичетата- Марая, Галена, Памела, Меган, Беатрис, Никуела, Данимира, Елинор, Мата.

Напоследък, освен личните и фамилните имена се измениха. Тенденцията сега е традиционните за нашенските фамилии окончания -ов, -ова, -ев, -ева да изчезват. Или пък- бащиното име също да е без окончание, а да е само първото име на бащата. Ако едно дете, което по нашите традиции би трябвало да се казва Мария Стефанова Георгиева, то сега ще бъде записано като Мария Стефан Георгиева.
По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35