Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Манкова, етнограф: "Нацията се обезличава по отношение на имената"

На изчезване ли са българските имена? Чужди лични имена амбициозно и тенденциозно навлизат в българския език и изместват родните.

"Обезличава се нацията ни по отношение на именната ни система. Имената дават етническата окраска на човека. Именуването на децата на техните родители и предци е знак на почит към хората, които са ни дали живот. Може би трябва да се наложат законови норми, които да задължават родителя да избира от българския именник", предложи в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН ст.н.с. д-р Йорданка Манкова, завеждащ отдел "Етнография" във врачанския исторически музей. Всеки родител има право сам да избира имената на децата си. Друг е въпросът, замисля ли се дали това име би подхождало на фамилията му. Все повече двойки, които очакват дете, избират име с интернационално звучене.

"Много е различна тенденцията. Една група родители предпочитат да продължат традицията, като кръщават детето на бабата, дядото или друг член на семейството. Другата група предпочитат имена от турските или латиноамерикански сериали, които гледат. Трети, които работят в чужбина, предпочитат да кръщават децата с имена, които са характерни за страната, в която се трудят. Според друга тенденция, която е от последните 10 години, е момчетата да се кръщават с английски и американски имена, като Стивън и Майкъл. В Монтанско се използват често българските имена Георги, Иван, Румен, Камен, Димитър. По-нетрадиционните са Люсиен, Мелани, Исус, Ихтиандра. Преди време бях приятно изненадана, когато жена от ромски произход си кръсти детето Сладун- името, което е много гальовно, е със славянски произход", каза д-р Антоанета Блажева, началник на неонатологичното отделение в Монтана. Често се случва родители, които са записали името на новороденото в отделението, да се връщат няколко пъти и да го сменяват, заради недоволни роднини. Получава се объркване на документацията, докато сдобилите се с рожба решат окончателно как да кръстят детето, разказва с усмивка началникът на отделението. Д-р Блажева вярва и, че традиционните български имена няма да се забравят.

В Мездра, от родените 11 деца в новата 2013-та година, има 2-ма Ивановци и 1 Йоан. В региона обаче се наблюдава тенденцията името Георги да се дава все по-рядко на новородените. Иван намалява, но все още се среща както и Преслав, и Бойко. Модата при момичетата е да се дават двойни имена, като Анна- Мария, Анна- Киара, Емма- Александра. По няколко пъти годишно се срещат и Дария, Иванеса. По- необичайните при момчетата са Клавдио, Кевин, Силвестър, Данимир, Раян при момичетата- Марая, Галена, Памела, Меган, Беатрис, Никуела, Данимира, Елинор, Мата.

Напоследък, освен личните и фамилните имена се измениха. Тенденцията сега е традиционните за нашенските фамилии окончания -ов, -ова, -ев, -ева да изчезват. Или пък- бащиното име също да е без окончание, а да е само първото име на бащата. Ако едно дете, което по нашите традиции би трябвало да се казва Мария Стефанова Георгиева, то сега ще бъде записано като Мария Стефан Георгиева.
По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45