Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Генчев: "Няма българин, който да не обича Левски"

Днес се навършват 140 години от обесването на Апостола на свободата, Васил Левски. Какво е Левски за българина- национална икона, загадка? Това питаме днес. В "Посоките на делника" зададохме този въпрос и на проф. Андрей Пантев:

"Левски е част от общобългарския идеал за преданост, безкористие и готовност за саможертва. Урокът, който ни остави Апостолът, е че когато си значим в страната си, тогава си значим и в останалия свят. Не може вечно да търсим признание в чужбина при положение, че вътре в страната се самоизяждаме. За съжаление сега има триумф на материалните ценности. Децата, които учат за Левски и Ботев, мечтаят да станат футболисти и манекенки."

У нас започнаха снимките на игрален филм, със заглавие "Васил Левски". Режисьор и сценарист на лентата е актьорът Максим Генчев, който е родом от Видин. В главната роля на Апостола е Димо Алексиев.

"Във филма има над 250 епизода, като вчера заснех два. Идеята ми е да снимам зимни нощни снимки, защото така ще мога да пресъздам самотата на Апостола. Предстоят ми тежки епизоди с неговото залавяне в Къкринското ханче и превозването му от Ловеч, през Велико Търново до София. Не желая обаче да снимам обесването му. Искам да сме силни, когато гледаме финала и да сме заредени с оптимизъм, че той е жив. Филмът е от народа за народа. Апелирам към всички родолюбци да дарят средства за заснемането на лентата. Имам обещанието от 130 общини, че ще направят дарения по 4-5 хиляди лева. Минималният бюджет, който съм предвидил за снимките, е 2,5 милиона лева", разказва за филма Максим Генчев, който ще представи премиерата на творбата си следващата година. На отговор на слушател на РАДИО ВИДИН каква щеше да бъде България, ако Васил Левски бе останал жив, Генчев отговори:

© Снимка: Уикипедия

      Васил Левски през 1870 година.
"Според мен Левски нямаше да управлява, а както и самият той е казал, щеше да се бори за свободата на други народи. Апостолът е изключителен хуманист, затова е и толкова чист. Няма българин, който да не го обича. За всяка историческа личност има спор в обществото ни, само за Левски няма. Правих анкета сред половин милион българи с въпрос за коя личност от историята ни да направя филм. Над 80% посочиха Апостола."

Дарение за филма може да бъде направено чрез смс на номер 17 777, с текст на латиница: DMS KINO.
 
"Прожекцията на лентата ще бъде на преференциални цени, за да могат да го видят максимален брой хора", обясни още Максим Генчев.

Какво е Левски за българина, попитахме и видинчани:

"Човекът, който най-много е обичал народа си. Дава ни пример за честност и отговорност. ... Апостолът ни е светиня. Няма по-велик от него. Може би времето тогава е родило героя, сега ражда само неприятни неща. Левски ни учи преди всичко да сме българи и родолюбци. ... Има и днес такива българи, но не ги виждаме, защото много от нас са вече зад граница."
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00