Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деня на книгата отбелязваме днес

През 1995 година ЮНЕСКО решава да направи Международен ден на книгата и авторското право, а за дата е избран 23 април. Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата. Денят бележи рождението и смъртта на много други бележити автори. Според Юлиянския календар на 23 април 1564 година е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. А според Грегорианския календар- на тази дата, освен смъртта на Мигел де Сервантес е и на перуанския историк и автор на книги Инка Гарсиласо де ла Вега, който умира през 1616 година. Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо.

Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от правителства, културни институции и организации, обвързани с книгата и литературата. Той е посветен на всички четящи и се прави, за да популяризира четенето, книгоиздаването и авторското право. С отбелязването на такъв ден, от ЮНЕСКО се стремят да насърчат колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от книгите, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос на авторите на всяка книга. По повод Световния ден на книгата и авторското право разговаряхме с директорката на монтанската библиотека Анелия Иванова, за бъдещето на книгата и предизвикателствата пред професията:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"На днешния ден искам да поздравя всички хора, които в свободното си време или пък професионално се занимават с печатни и електронни носители на информация и ценят писаното слово. През последните години преобладава литературата на електронен носител, причина за което е начинът ни на живот. Библотечните работници успяхме да намерим симбиозата между книгата и Интернет, като осигурихме широк достъп до информацията, независимо на какъв носител е."

През последните 23 години е регистриран драстичен спад в търсенето на книгите, разказва още Анелия Иванова. Между 1999 г. и 2006 г. са били най-трудните времена за библиотеките. През последните три години обаче в Монтана наблюдават увеличаване на читателите.

"Това са всички хора, които са ни потърсили- дали за еднократна справка, дали чрез услугата на сайта ни "Попитай библиотекаря" или са се свързали с нас през скайпа на библиотеката, или пък са дошли на място да ползват услугите ни", допълва Анелия Иванова.

Мисията на библиотечните работници е да превърнат библиотеката в обществен информационен център, достъпен за всички хора.

"Искаме това да бъде място, което ще е полезно за всеки, да бъдем като канал за информация и различни услуги, които в крайна сметка да подобрят начина на живот на хората, тяхното образование и информираност", уточни директорката на монтанската библиотека.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Нека на този ден не забравяме, че четенето е наистина важен ключ към успеха и че качествените книги са един безкрайно достъпен начин за образование и самоусъвършенстване. Четат ли книги- това попита Нора Йоцова видински младежи:

"Много обичам да чета. Това подобрява концентрацията и забавлява. Предпочитам да запълвам свободното си време с книги, отколкото с компютърни игри. Книгата в хартиен вариант въздейства повече от електронното й издание. Последната книга, която четох беше на Дан Браун "Шестото клеймо". ... Чета книги, като и двата варианта ми харесват- творбата на хартия или в Интернент. В момента чета за гробницата на Цар Соломон. ... Предпочитам да чета, отколкото да съм в Интернет. ПОследната, която четох беше на Ерих Мария Ремарк "Живот назаем". Сега чета "Петдесет нюанса сиво""

Поетът Андрей Андреев се срещна с приятели и любители на поезията във Видин. Добромира Димчева попита писателя стои ли пред българина дилемата "Салам или книга?"

"Ествествено, че стои- българинът дотолкова е обеднял, че не може да си купува книги. А чорбаджиите на България- тях пък книгите не ги интересуват. До българина трудно стига сериозната книга. При пътуванията ми са ме питали къде може да се намери една или друга книга", каза Андрей Андреев.

А от нас- честит празник и приятно четене на нова или любима книга днес!
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51