Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да разпознаваме истинския мед

Оказва се, че в някои магазини у нас се продава фалшив мед, за което писаха преди дни печатни медии. Как можем да различим фалшивия мед от истинския и защо месец май ще бъде важен за пчелите- за това разговаряхме с Иван Матеев, председател на Областния браншови пчеларски съюз във Видин:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Медът в магазинната мрежа не е чист и винаги има примеси. Затова според Българския държавен стандарт тези продукти не отговарят на понятието "мед". Медът е чист, когато в него има примеси от рода на глюкоза, фруктоза, захароза и подобни. Такъв продукт се квалифицира като "мед с примеси". Потребителят трябва да чете дребния шрифт на буркана в магазина."


Месец май е важен за пчеларите, защото тогава пчелното семейство постига максималното си развитие, казва още Иван Матеев:

"През този месец в региона цъфтят акациите, от които се добива един от най-хубавите медове. Пчеларите, които желаят да увеличат пчелните си семейства, обикновено след добиването на акациевия мед правят изкуствено развъждане на пчелите или т. нар. пчелни отводки."

Купуват ли си мед, различават ли кой е фалшив и кой е истински пчелен продукт, това попитахме видинчани в анкета:

"Не ми стигат парите, за да си купувам мед. ... Не мога да различа истинския от фалшивия мед. ... Ям качествен мед, който си купувам от местен производител. Аз съм агроном и искам да кажа, че най-голяма вреда нанасят тези агрономи по растителна защита, които искат да изпълнят плана на някои предприятия и пръскат с пестициди без да предупреждават пчеларите. Тези специалисти трябва да носят отговорност..."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

В Мездра пчеларското дружество обединява около 50 пчелари от града и общината, които въпреки заболяванията на пчелите в последните години, не се отказват от любимата си професия. Това предаде сътрудникът ни Петко Котларски. Доайен на дружеството е 78-годишният Васил Георгиев-Кожухаря, наричан от колегите си "царя на пчелите", който отглежда 150 кошери и не пропуска нито едно изложение. Най-млад пък сред пчеларите е Калин Николов на 26 години. От вече 10 години поред около празника на пчеларите "Св. Харалампий" членовете на дружество "Нектар", заедно със служба "Земеделие" и Община Мездра организират свое изложение в центъра на града. На него производителите предлагат на хората, обикновено с отстъпка, няколко вида мед- липов, акациев, билков и манов, който е най-търсен от купувачите. Освен мед се предлагат и пчелни продукти- прополис, клей, восък и пчелен прашец. Разнообразието на мед е голямо, тъй като кошери се гледат както в Балкана (например в селата Веслеца и Лик), така и в равните части на община Мездра. Според председателя на дружеството Иван Братинов екологичният добив и нивото на всички произведени в региона пчелни продукти са гарантирани. Неговата мечта е държавата да промени своята политика и да субсидира производителите според броя на кошерите.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26