Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 април 2013 година

71 хиляди лева са предвидени за борба с комарите в област Видин. Средствата са предоставени по решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за общините Видин, Ново село, Брегово и Димово, в които има населени места по поречието на Дунав. За община Видин сумата е 20 хиляди лева, а за обработка на площите срещу комари в останалите три общини са предвидени по 17 хиляди лева. "Заблатяванията вследствие на високите води на Дунав и топлото време са благоприятни за развитието на комарите", съобщи управителят на Дезинфекционната станция във Видин Поли Нинкова. Община Видин е обявила обществена поръчка за обработката на площите в района Гребната база, парковете и Рова около крепостта Баба Вида, сочи справка на сайта на Агенцията за обществени поръчки. Прогнозната стойност на поръчката е 16 600 лева. "Врачанска фирма обработва площите срещу комари. Фирмата е определена след обявена обществена поръчка и е избрана измежду други шест фирми по критерия за най-ниска предложена цена", съобщи заместник кметът на Видин Борислава Борисова. Грижата за обработката на площите срещу комари отново е на общината, след като миналата година, отговорността за това бе на Областната администрация, уточни заместник-кметът.

Община Плевен започва пролетната дезакаризация на тревните площи. Днес по график бяха обработени Централната градска част, Гаровата градина, жк. "Сторгозия", парковете "Скобелев" и "10 декември". Дезакаризация ще продължи до началото на май, като поетапно ще бъдат обхванати всички тревни площи в градинки, детски площадки, кътове за отдих и междублокови пространства.

Инспектори от Областната дирекция по безопастност на храните във Видин извършват масови проверки на яйца, козунаци, боя за яйца и агнешко месо във връзка с наближаващите празници. "Потребителите трябва да са спокойни. Няма повод за притеснение", каза за РАДИО ВИДИН директорът на регионалната дирекция д-р Боян Цолов. Специално внимание се обръща и на информацията от медиите за наличието в търговската мрежа на некачествени яйца, внос от Полша.

Граждански протест срещу лошото състояние на пътя през прохода Петрохан ще се проведе на 1 май. Това е една от основните шосейни връзки на Северозапада със столицата и Южна България. Хората ще изразят своето недоволство в местността Малка Бързия, от 14 часа. Инициатор на протеста е Милован Жан Панталеев- Катани.

Община Лом ще рехабилитира пътя до с.Долно Линево. Стойността на ремонта е близо 846 134 евро и включва отсечка с дължина 6,3 км. Предвидени са предварителни ремонтни дейности на пътната настилка, на отводнителните съоръжения, на пътните банкети и откосите. Предвижда се настилката да бъде усилена с асфалтобетон, а на по-късен етап ще се положи хоризонтална маркировка. Ще бъде възстановена и вертикалната сигнализация. Срокът за изпълнението на ремонта е 18 месеца.

Във Враца отвориха ценовите оферти за основния и текущ ремонт на улиците в града и общинската пътна мрежа. В процедурата и за двете позиции на обществената поръчка участват шест дружества: "Гарант-90-Цонев и сие", "Мегаинвест-холд", "Трейс груп холд", "Пътремонт", "Пътища северозапад 2012" и "Виагруп". Офертите на четири от фирмите са с 20% по-благоприятни от средната стойност на предложенията на останалите участници, поради което комисията ще изиска писменна обосновка за начина на образуването им. Срокът за подаване на обосновките изтича на 8 май.

Най-късно на 30 април над 8 000 души, подали молби за еднократна енергийна помощ, ще получат плащанията си, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова. Открива се и нова процедура за кандидатстване за обществените трапезарии. На сайта на социалното министерство ще бъдат оповестени критериите за участие.

Изплатени са в пълен размер заплатите за работещите в дружество "Напоителни системи" във Видин. 53-мата служители във Видин получиха забавените си заплати. "Част от дължимите средства бяха преведени преди седмица, а в петък се очакваше да бъде изплатен и остатъкът", каза за РАДИО ВИДИН ръководтелаят на Хидротехническия район към клон "Мизия" инж. Димитър Йоцов. Работните заплати в дружеството са около минималните.

320 копирни машини и консумативи, необходими за обезпечаването на предстоящите избори, раздаде Областна администрация Враца на общините. Копирите ще бъдат заприходени задбалансово от общините и след приключване на изборите ще се използват по целесъобразност на кметовете, съобщиха от областната администрация.

Два работни дни остават за подаване на декларациите за облагане на доходите, предаде за РАДИО ВИДИН Милена Борисова, главен експерт във видинския клон на НАП. Ако документите са изпратени по интернет, клиентите на НАП могат да ползват отстъпка от 5% от декларирания данък за довнасяне.

Засилени проверки и мерки за обезпечаване на сигурността, безопасността и обществения ред във връзка с предстоящите празнични дни предприеха от полицията във Видин. Проверени са питейни и увеселителни заведения, дискотеки и клубове. По време на празниците ще се проверяват охраната и осъществяването на пропускателния режим в заведенията; спазването на изискванията за пожарната безопасност; спазването на определения капацитет, работно време и режим на работа; спазването на забраните за продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни, както и продажбата на акцизни стоки без бандерол. Осигурена е полицейска охрана в дните около Великден, както и дежурства на огнеборци в църквите в областта.

Третокласници от видинското училище "Св. Климент Охридски" гостуваха в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" за представянето на книгата на Милена Терзийска "Заключената памет на принцесата". След като чуха приказката, учениците се включиха в интерактивна игра "Открий поуката". Милена Терзийска има издадени две книги в поредицата "Приказни поеми за малки и големи", която представя оригинални вълшебни истории в рими, учещи детето на важните неща в живота. Илюстрациите на книгата "Заключената памет на принцесата" са дело на живописеца Кирил Божков.

С поредица от празнични инициативи СОУ "Иван Вазов" в Мездра отбеляза 90-годишнината на гимназиалното образование. В двора на училището се събраха десетки ученици, учители, родители, бивши възпитаници и педагози в мездренската гимназия. Доайен сред тях бе 87-годишната учителка по френски език Богдана Пенчева, която наскоро беше удостоена от Общинския съвет със званието "Почетен гражданин на община Мездра" за заслуги в сферата на образованието, съобщиха от общинската администрация. Директорът на елитното школо Пенка Данова връчи грамоти и предметни награди на изявени ученици в областта на учението, науката и спорта. Кметът Иван Аспарухов преряза лентата на новия кабинет по информационни технологии, който е оборудван с 14 модерни компютъра, закупени със средства по проект на просветното министерство и със собствено финансиране. Организирана бе и среща на поколенията с участието на бивши преподаватели и гости на гимназията. В концерта "Мечти и посоки" се включиха най-изявените таланти на гимназията - танцьори, певци, рецитатори и спортисти.

Международният фолклорен фестивал "Врачанска пролет" бе открит във Враца. Тази година в него ще участват 645 изпълнители от България, Сърбия, Гърция, Индонезия и Украйна. На сцената във Враца до 1 май ще представят своето изкуство групи от Приморско, Калофер, София, Ябланица, Варна и други градове и села от страната и чужбина.

Започна Страстната седмица, отбелязваща последните дни от живота на Иисус. През Страстната седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва- в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение. Всеки ден от тази тази седмица носи определена символика.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 септември 2024 година

Община Белоградчик получи авторските  права  за текста и музиката на песента на "Нашият град".  Договорът е за срок от 10 години. Така песента на група "Тангра" вече е официален химн на Белоградчик. Финално регистрирани са 24 партии и 9 коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври. Това съобщи..

публикувано на 17.09.24 в 18:05

В Монтана откриха нов път за 10 млн лева

В община Монтана откриха четвъртокласен път рехабилитиран с 10 мил. лева.  След близо 50 години нов асфалт е поставен между селата Клисурица, Долна Рикса и Славотин. Откриването стана на църковния празник „Вяра, Надежда и Любов". Напълно обновена е отсечка от близо 9 км, която свърза международен път Е 79 и северния път от Монтана за Видин...

публикувано на 17.09.24 в 17:05

Приключи ремонтът на междуселски път в Монтанско

На един от най-светлите християнски празници Вяра, Надежда, Любов и майка им София бе тържествено открит реновираният път между селата Долна Рикса, Клисурица и Славотин, съобщават от Община Монтана.  "Това е най-голямата инвестиция, направена за междуселски път в района през последните 50 години“, заяви кметът  Златко Живков . На..

публикувано на 17.09.24 в 16:31

Лом отбелязва празник на града

От името на Негово светейшество българският патриарх Даниил, архимандрит Антим, протосингел на Видинската света митрополия, поздрави кмета на община Лом Цветан Петров и жителите на града за празника на Лом . Той благослови градоначалника, местния парламент и ломчани за старанието и усърдието, с което се поддържат храмовете в епархията и пожела на..

публикувано на 17.09.24 в 16:20

Избирателите могат да проверят онлайн номера на секцията и мястото на гласуване

Българските граждани с право на глас вече могат да проверяват номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. Справката се осигурява от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Информация за адреса на..

публикувано на 17.09.24 в 16:16

Белоградчик получи правата за песента "Нашият град" да стане химн на града

Община Белоградчик получи авторските права за текста и музиката на песента на "Нашият град". Договорът е за срок от 10 години. Така песента на група "Тангра" вече е официален химн на Белоградчик, каза кметът Боян Минков .  "Подписахме договор с автора на текста, поета Александър Петров, и с наследниците на Борис Карадимчев, който е автор на..

публикувано на 17.09.24 в 16:06

Водният режим отпада в четири монтански села

Отмениха водния режим за четири села в община Георги Дамяново. Заради сушата близо месец към 700 жителите получаваха неравномерно питейна вода. Жителите на селата Видлица, Чемиш, Главановци и Копиловци от днес имат вода през целия ден. Засушаването през миналия месец принуди кмета на община Георги Дамяново Нина Петкова да обяви воден..

публикувано на 17.09.24 в 15:16