Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Велики четвъртък в Градец се ходи на гробището и се разнася за починалите

Великден е денят, в който цялата християнска общност празнува Възкресението Христово. На Великден се обличат нови дрехи, ходи се на църква и се похапва агнешко. Светът е по-добър и по-светъл. И като всеки празник, Великден има своите традиционни повели. Празнува се три дни (събота, неделя и понеделник), а на Разпети петък не се работи. Традицията повелява- Великден е време за душевно пречистване и благодат. По стар обичай, великденските яйца се боядисват рано сутрин на Велики четвъртък или следобед на Велика събота. За празника се месят обредни хлябове. Какви са традициите, които се спазват и до ден днешен във видинското село Градец, разказа в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН секретарят на читалището Пролет Борисова:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"На Велики четвъртък жените ходят рано на гробища и разнасят. Това е първото голямо разнасяне през пролетта и първото голямо посещение на гробищата. Последното ходене на гръчани там е на голямата Архангелова задушница, преди 8 ноември."

Преди Велики четвъртък, хората почистват гробовете, където по-късно се срещат, за да си разнесат.

"За това разнасяне на Велики четвъртък в Градец се казваше едно време, че жените тази нощ не спят. Защото буквално още от около 3 часа се тръгваше за гробищата. Като предварително жените отиват да си пуснат водата на реката. Това ходене в момента почти не се извършва, защото всяко семейство има геран и там се пуска водата."

Това е ритуал, при който кратуна се прерязва отгоре и в нея се слагат по три свещички. След това кратунката се пуска по вода.
"...за да занесе светлината в отвъдното, при нашите близки, за да се видим", разказва още секретарят на читалището. След като разлеят вода, че "да се намери на починалите", жените тръгват за гробището. Предварително, в сряда вечерта, те са омесили своите "пускурици", сварили са житото, приготвили са пакети за разнасянето- с орехи, ябълки, което е останало от зимата и задължително постни сладки, "за да се подслади живота и на едните и на другите". Към 9-10 часа приключва разнасянето и жените се прибират у дома. Следобед се започва и първото боядисване на яйцата.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Вечерта на Велики четвъртък и Разпети петък задължително се посещава църквата. Тогава се прави и обиколката на храма. В Градец за последен път на мъртвите се разнася в събота следобед. Тогава се отива на гробищата, носят се вече перашките, козунак и отново сладки. Ако домакинята е приготвила, се разнасят и колачета." 

В неделя, когато е настъпило Възкресението, в Градец вече се разнася за здраве. На този ден, до обяд, поне в три къщи всяка домакиня разнася от това, което е приготвила за великденската трапеза, разказа още Пролет Борисова. А на втория ден от Великден, по традиция, хората от Градец отиват до близкия Алботински скален манастир, където се правят събори и се вият хора за възпоменание на мъртвите.
По публикацията работи: Лилия Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59