Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Губим европари

България рискува да изгуби 514 млн. евро, или над 1 млрд. лв. от бюджета на Европейския съюз заради слабостите на общинската администрация. Това показват данните на Европейската комисия от началото на месец юни. В условията на икономическа криза еврофондовете са основен източник за инвестиции в инфраструктура и създаване на работни места- това, от което имаме най-голяма нужда. Наскоро един от българските евродепутати- Илияна Йотова цитира доклад на ЕК, според който до края на годината страната ни губи 51 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Поучихме ли се от първия програмен период 2007-2013 година и какви са начините да преодолеем бюрокрацията, така че да станем по-успешни в реализацията на европроектите- отговор на тези въпроси търсим от евродепутата Илияна Йотова.

© Снимка: www.ilianaiotova.eu

"Преди няколко месеца зададох въпрос към ЕК и към комисаря по земеделие Дачиан Чолош за това какво е състоянието по усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони. Той ми отговори, че България е последната държава в ЕС по усвояване на средствата по тази програма и до края на тази година ще се загубят още 51 млн. лв. Това са средства, предвидени за миналата година. Вие ме питате защо. Защото не са подготвени съответните проекти и защото някой не си е свършил работата"-
отговори Илияна Йотова. Тя подчерта, че в момента най-важно е, че в комисиите на Европейския парламент се приемат бюджетите за следващия програмен период 2014-2020 г. и най-отговорно трябва да се вземат решения как ще бъдат разпределени тези 15 млрд. евро, които страната ни ще получи. Притеснителното е, че България закъснява с разработките си по европейските програми, а ЕК ги чака.


Рискове от загуба на европари има, когато липсва интерес към оперативната програма, или на качествени проекти, при нередности в търговете или в изпълнението на проекта. Имаме ли потенциал да спасим положението през следващия програмен период 2014- 2020 г? Коментар по темата на евродепутатът Метин Казак:

© Снимка: Фейсбук

"Въпреки проблемите, свързани с кризата, България трябва ясно да заяви и своето участие под формата на съфинансиране към средствата на Европейския съюз. За съжаление към момента, като че ли повече внасяме в бюджета на ЕС, отколкото имаме възможност да получаваме. Трябва в крайна сметка да се подобри административния ни капацитет."


България има време да предотврати поне частично евентуалните загуби. Еврофондовете могат да бъдат ползвани до две години след края на програмния период. По искане на Съвета на държавите-членки Комисията предложи удължаване на сроковете за усвояване на евросредствата за Румъния и Словакия. Вероятно това може да стане и за България.

Според евродепутата Ивайло Калфин основните проблеми на България в усвояването на средства от ЕС са "силната централизация, липсата на децентрализирани решения в администрацията и желанието на политически кръгове да решават за всеки проект". Това е мнението на евродепутата в интервю за в-к "Труд". Според него има и проблеми, свързани с цялостното планиране, както и с липсата на приоритети.

През следващия програмен период за България по ПРСР са предвидени 2,078 млрд. евро, което е с 531 млн. евро по-малко. До края на юни в Брюксел ще се решават приоротетите на новата Обща селскостопанска политика.
По публикацията работи: Ани Цекова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59