Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на пъдари принуждава арендатори от Северозапада да наемат охрана

Успяват ли в населените места да опазят селскостопанската продукция е основната тема днес в "Посоките на делника". Кражбите в селата от община Враца и възможностите за опазване на селскостопанската продукция от набезите на крадците бяха обсъдени на традиционната проява "Ден на кмета", която се провежда в края на всеки месец и чийто домакин е врачанският градоначалник Николай Иванов.

В края на юли селските кметове и наместници на 20-те малки населени места край Враца обобщиха, че посегателствата над вещи и имущество от необитаеми къщи в техните населени места са се превърнали в истински бич за населението. Най-много кражби върху домове без стопани има в село Върбица, отбеляза неговият управник Красимир Цеков. Според него, апашите са станали толкова нагли, че вече задигат не само посуда и вещи, а направо си тръгват с прозорците и вратите от необитаемите имоти. Цеков допълни, че въпреки усилията на полицията, напоследък се опустошават големите зеленчукови градини. Поради липсата на полски пазачи в община Враца, а и в цялата област, грижата за опазването на плодове, зеленчуци и други земеделски продукти, е поверена на полицията.

На проведената среща беше обсъдена и превенцията на горски и селскостопански пожари. Главен инспектор Красимир Илиев от районната служба "Противопожарна безопасност и защита на населението" прикани кметовете на населените места да запознаят жителите с всички действия по противопоставянето на пожарни дейности вследствие на човешка небрежност. На територията на община Враца засега няма възникнали пожари в землищата на селата й, информира сътрудникът ни Жоро Александров.

В тези трудни за българските общини години всяка от тях търси начини за реализиране на допълнителни приходи. Един от начините, от които се възползва и община Мездра е отдаването на общински мери и пасища под наем на арендатори и животновъди. Близо 50 са вече договорите за наем, сключени през 2013 година. Грижата за опазването на земеделската продукция е на самите наематели, които освен общинска ползват и частна земя под аренда. Тези от тях, които обработват по няколко хиляди декара земя, наемат частни охранителни фирми, които се грижат за опазването на продукцията. Други, които са с по-малко наета земя се грижат за опазването й сами, тъй като от няколко години вече в програмите за заетост няма бройки за полски пазачи и община Мездра не може да ги подсигури, съобщава сътрудникът ни Петко Котларски.

Няма постъпили жалби от земеделски стопани за кражби и посегателства над селскостопанските блокове в Община Козлодуй. Това каза пред сътрудника ни Лора Инджова кметът на община Козлодуй Румен Маноев.

"Нямаме сериозни оплаквания от вида на тези, които имаше в предходните години по отношение на охраната и сигурността на блоковете с растения. Така че, срещите, които провеждахме в началото на жътвените кампании в предходните години, тази година не се състояха. Това, което имаме като информация е, че вече са се установили определени отношения между собствениците и лица, които имат право да извършват такава дейност по охрана", допълни още кметът.

Добри добиви и високо качество на зърното отчитат от Областната дирекция "Земеделие" във Враца. По техни данни добивът на зърно в региона възлиза на 256 хиляди тона и е най-добрият за последните осем години. Директорът на общинската служба "Земеделие" Гълъбина Христова поясни, че за общините Козлодуй и Хайредин средният добив от декар на зърнено- житните култури е 450- 500 кг, което в сравнение с миналата година е по-малко.

Във видинската община Макреш няма полски пазачи, но пък успяват да опазят произведеното.

"Нямаме полски пазачи, защото и тук законодателят е казал, че кметът с неговите правомощия събира от ползвателите и собствениците в даден масив пари и наема пазач. Като се стигне обаче до това нещо, не се получава. Законодателят трябва да извърви своя път и това е пропуснато време. Помня времето, когато тази собственост я имаше, имаше си и пъдари. В община Макреш имаме доста земи под аренда от едноличен търговец, който си е наел фирма за охрана. Но и ние нямаме големи кражби на земеделска продукция на територията на общината", разказва кметът на община Макреш Иван Каменов. И във видинското село Подгоре повечето от земята е под аренда.

"Собственикът си е наел охрана, преди време имахме възможност, по програма, да назначим хора- двама души бяха в селото, които следяха да няма и пожари", каза кметът на Подгоре Илия Каменов.

Още за опазването на селскостопанската продукция може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20