Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правят електронни карти за ловците

Ловните документи да влязат в единна електронна карта. Това предлагат от Ловния съвет към Изпълнителната агенция по горите. Картата ще съдържа информация за ловния билет, членската карта и удостоверението за подборно ловуване. По този начин ще се повиши ефективността на проверките на ловците, смятат от Изпълнителната агенция по горите. Като много сполучливо определи решението ръководителят и специалист по лова в Ловно-рибарското дружество- Лом Иван Цанков.

"Ловджиите носят по много документи, които като минат определена възраст, не знаят къде са ги оставили, губят ги... Има желаещи за ловци. Понеже вече нямаме армия, Ловното е единствената организация, която 115 години обучава млади хора да носят оръжие."

© Снимка: РАДИО ВИДИН

За да контролират валидността на документите, горските ще разполагат с устройства, подобни на тези, с които обикалят рейсовете контрольорите от градския транспорт. При проверката на картата със специална машинка, в която е инсталирано мобилно web- приложение, ще се отчитат всички данни за участника в лова. Ще стане ли интернет модернизирано и това хоби в днешно време попитахме Благой Койчев, организатор на лова към Ловно-рибарското дружество в Мездра.

"Нововъведението може би е свързано със събираемостта на средствата, защото предполагам в много сдружения не навреме събират членския внос. А по този начин, като се каже някакъв краен срок за събиране на членския внос, хората по-стриктно ще го спазват."

Ловният сезон на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня се открива на 5 октомври. От началото на сезона се правят масови проверки срещу бракониерите. Задържани са много устройства, имитиращи звуци, издавани от птици, които са забранени за използване при лова на пернат дивеч.

По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00