Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ради събра необходимите средства и отива на лечение в Германия

Радислава Василева от Видин, на която предстои костно-мозъчна трансплантация, събра необходимите средства и заминава на лечение в Германия. 23-годишното момиче е с диагноза остра миелоидна левкимия. За набирането на средствата бе организирана мащабна дарителска кампания.

Преди 2 години лекарите поставиха на Радислава тежката диагноза левкемия. Младото момиче не загуби кураж и вече очаква трансплантация на стволови клетки в Германия. Лечението в чужбина е единствената възможност за Ради, защото неин донор ще бъде някой от родителите й, а съвместимостта е 50%.

"Цялата сума, необходима за лечението ми е 167 000 евро, от които 60 хиляди евро трябваше да бъдат дадени за специален екип от професори и доценти, които ще се грижат за мен при престоя ми в болницата. От Министерството на здравеопазването изпратиха писмо до болницата в Германия с питане дали може да се спестят тези 60 хиляди евро, като ме лекува екип от лечебното заведение, който не е специално избран. Получихме отговор, че това може да стане, т.е. ще са необходими 107 100 евро"- каза преди няколко дни за Радио ВИДИН Ради.

Необходимата сума вече е събрана и Ради очаква да обявят датата за трансплантацията в Университетската клиника в Дрезден. Днес Ради е гост в "Посоките на делника" на Радио ВИДИН:

"Парите изпратих преди броени дни по банков път и очаквам отговор, за да ми кажат кой ще бъде моят донор- майка ми или баща ми, или пък те имат подходящ. Благодаря на мама, която бе до мен всеки ден и всяка нощ. Благодаря на всички приятели и добри хора, които ми помогнаха да събера необходимата сума"- казва днес Ради. Тя смело се изправя срещу случилото се и е готова да го сподели:

"Започнах да ходя по лекари още от началото на 2011 година, след прекарана бронхопневмония. Никой обаче не може със сигурност да каже и до днес кое точно е отключило заболяването ми. Възможно е да се случи и при стес... Факт е, че ми поставиха тази диагноза. През февруари 2012 година ми направиха изследване на костния мозък и ми назначиха химиотерапия. От тогава до днес- всеки месец съм на химиотерапия..."

Когато си само на 23 години имаш много приятели и много мечти, и изобщо не ти минава през ум, че коварна болест може да прекърши радостта ти от живота. Ради е красиво и усмихнато младо момиче, влюбено в музиката и танците. За да продължи пътя си, помогнаха много безименни хора от нашия край, които се включиха кой с колкото може в дарителската кампания.

"Прекрасно е, че за едно младо момиче видинчани успяха само за няколко месеца да съберат тази сериозна сума, необходима за нейното лечение в чужбина. Радвам се за всички, които дариха. Това е прекрасно и наистина ми дава надежда, че въпреки всекидневните ни проблеми, у хората все още живее доброто, те са съпричастни към чуждата болка, могат и продължават да бъдат добри. Защото Животът няма цена. Наистина е така. Човек трябва да дава и да хвърля зад гърба си, както се казва. Без да търси отплата или сметка. Човек- когато може, трябва да даде"- коментира кампанията Лидия Каменова, журналист от БНТ и председател на сдружение "Доверие".

"Ради, ще те чакаме във Видин след успешната намеса, която ти предстои. Вярвам, че и Господ ще ти помогне, след като толкова много хора вече го направиха"- така емоционално обобщи темата за благотворителността Лидия Каменова.

По време на престоя на Ради в Германия ще й трябва преводач. Така че- ако имаме земляци в Дрезден, ето възможност и те да бъдат съпричастни към каузата "Ради" в последната фаза на битката й с левкимията. За да се върне нашето момиче при нас живо и здраво.

Още по темата можете да чуете в аудио файла към материала.
По публикацията работи: Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Стабилността на демокрацията от първите години на Прехода е изключение, а не правило

Два месеца остават до 27 октомври, когато за втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Къде се корени задълбочаващата се партийна и политическа криза в страната?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото статукво дискутираме с политолога Теодора Йовчева . Радио..

публикувано на 29.08.24 в 10:05

Намалява ли безработицата и кои професии са предпочитани?

Агенцията по заетостта отчете минимален ръст на безработицата от 0.1 процентни пункта през месец юли спрямо юни. С регистрация в бюрата по труда в края на миналия месец са били 152 хиляди и 800 души, като спрямо юни броят им се увеличава с 1900. Ръст на безработицата се отчита и на годишна база. Административната статистика на Агенцията..

публикувано на 28.08.24 в 10:45

Яница Петкова: Все още сме в центъра на политическата криза

На извънредното заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента Румен Радев, положиха клетва пред депутатите. По-рано днес държавният глава подписа указа за назначаване на второто служебно правителство с премиер Димитър Главчев , а с друг указ насрочи за 27 октомври избори за 51-во Народно събрание...

публикувано на 27.08.24 в 12:03

Незаконна сеч в защитени гори до видинското село Синаговци

Анелис Бюгенхаут живее във видинското село Синаговци повече от 10 години. В събота, 17 август, подава сигнал за незаконна сеч в местността "Божурица" до селото. Изпраща по електронната поща до различни институции и медии писмо, в което пише: "Пиша ви, за да обърна внимание на систематичните злоупотреби със защитените гори в Божурица и..

публикувано на 26.08.24 в 15:19

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45