Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските традиции са богатство, което трябва да съхраним

22 август - Световен ден на фолклора

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци, представления, церемонии, архитектурни форми, занаяти и разкази, езици или всякакви художествени културни изрази. 

Днес ще си говорим за безспорното богатство на българския фолклор и оценен ли е от нас българите, обръща ли му се достатъчно внимание от страна на държавата на това богатство и защо чужденците го боготворят. 

Запознатите знаят, че Чупрене е домакин на фолклорния събор "Када кум прасе и ти вречу". Тази година беше неговото 16-о издание. Венеция Рангеловска от читалище "Христо Ботев-1897" в село Чупрене е дългогодишен самодеец в малката община, в която тя и колегите ѝ се опитват да съхранят самобитния фолклор на торлаците.

"Още като завърших училище започнах да се занимавам със самодейност. Много е богат нашият фолклор... Има много какво още да се желае от държавата, за да помогне на българския фолклор... На фестивала ни е много интересно. Идват хора от различни области... В Сърбия се обръща повече внимание на фолклора...", обясни Венеция Рангеловска.

Българският фолклор е изключително богат. Основни теми са връзката между човека и природата, земеделието, любовта и бракът, селският бит, образът на юнака и момата.

В България има 7 фолклорни области - Добруджанска, Пиринска, Родопска, Северняшка, Странджанска, Тракийска и Шопска. 

Северняшката фолклорна област се простира на север до река Дунав, на запад до границата на България със Сърбия, на юг до северните склонове на Стара планина и на изток до река Искър. Обхваща административните области Шумен, Разград, Русе, Търговище, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана и Видин, също и община Ботевград. Характерни инструменти са дудук, окарина, гайда, кавал, гъдулка, овчарска свирка.

Женската северняшка носия е двупрестилчена и се състои от предна и задна (бръчник) бродирани престилки, бяла памучна бродирана риза с дантела на ръкавите и полата, червен вълнен бродиран колан. Бръчникът е изработен от бродиран памучен плисиран плат, кадифе, златни ширити и дантела. В различните райони задната престилка е с различна дължина, като на изток се увеличава. На запад са по-пъстри, с преобладаващ яркочервен цвят, а на изток - по-тъмни. Предните престилки на запад са по-тесни и по-дълги.

Мъжката носия е белодрешна и се състои от тесни гащи, плитки в горната си част (беневреци, чешири), горна бродирана дреха без ръкави или с ръкави до лактите, без яка, с различна дължина (до пояса, под пояса, под коленете), бяла памучна риза, червен вълнен стегнат пояс, калпак.

"Трябва да се играе истински фолклор", смята Диана Димитрова от Фолклорна танцова група "Фиданките" - Видин.

"Ние сме само жени. Събрахме се, защото обичаме танците, хорàта...Чужденците обичат българския фолклор... Имаме честта да познаваме Широ Ишизака - японец, който е влюбен в българския фолклор... Трябва да си пазим историята чрез фолклора...", смята Диана Димитрова. 

Характерни за Северняшката област са танците с малки, ситни стъпки (ситностъпкови народни танци). Най-често хората започват спокойно, постепенно забързват, пак се успокояват, забързват и т.н. Наблюдава се едно редуване на бързи и по-бавни ритми, има разнообразие. Играе се освободено, с лекота, весело, жизнерадостно, с пружиниращи движения в краката и трептене в областта на раменете („натришане” или „натрисане” - тялото трепти).

При някои хора хватът е за пояс, а при други - играещите не се хващат. Има случаи, при които танцьорите са в къса редица, хванати за пояс или направили предна или задна плетеница с ръцете („лесите”).

Танците от равнината са по-прости и плавни, докато в предбалканските части са по-скокливи, по-раздвижени и енергични.

Характерни хора са Ганкино (Копаница, Дайчово), Еленино, Дунавско, Пайдушко, Грънчарско, Черкезко, Ситно влашко, Право, Шира, Чичово, Торлашко, Сърбо-веселяшко, Свищовско, Кулско, Ангелчово, Янкино, Даскалчово, Деньово, Еленска ръченица, Куцанка, Латинка и други.

Видинчанката Соня Кирова от дълги години живее в Сан Диего в САЩ със семейството си. Тя е част от Танцова формация "Рипни, Калинке":

"Нашата цел е да покажем България чрез фолклора ни. Играем всяка седмица. Много хора се спират и играят с нас или се учат... Показваме нашата култура... Когато човек е далеч от родината, фолклорът го крепи... Там са популярни индийски и мексикански танци, но чрез нас хората научават и за българския фолклор....", казва Соня Кирова.

Нидерландката Естер Вилемс продължава да привлича хора от различни градове и националности в своя клуб за български народни танци, създаден в Хага и носещ името "Зора". Основан е през 2017 година и още тогава в него се записват 13 души, които с времето достигат до 50. Изминалия сезон 2023-2024 г. Вилемс определя като най-успешния досега. Съставът ѝ участва в редица сценични изяви и събори, както в Нидерландия, така и в Белгия, Франция и Германия. Освен с изучаването на български народни танци, формацията организира надигравания между различни нидерландски групи, както и игри, в които изпитва знанията на участниците по отношение на българските традиции и фолклор. 

"При танците вие използвате много и различни движения с краката и ръцете. Това е трудно. Когато си млад, търсиш някакво преживяване, да научиш нещо ново и непознато, а българският фолклор беше по-труден в сравнение с танците от Гърция и Румъния и избрах предизвикателството... Освен с преподаване на български мигранти при нас, сега работя като официален хореограф в българското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Хага. Работя и с много чужденци, които проявяват интерес и заедно създадохме любителска група само за български хорà...", коментира Естер Вилемс. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45