Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест във Видин заради претенции на мюфтийството за "Конака"

Граждани и представители на партия "Атака" протестираха пред съда във Видин, заради искането на Мюсюлманското изповедание за възстановяване на собствеността върху сградата на музей "Конака".  Делото по исковата молба на Мюсюлманското изповедание, представлявано от главния мюфтия Мустафа Хаджи, бе насрочено за тази сутрин в Окръжния съд. Имотът е петият в града, към който мюфтийството е предявило претенции.

"Смятам, че историческият  музей и сградата, в която се намира българо-немският център на Дунавския регион, не са собственост на Мюфтийството, а са собственост на видинските граждани"- коментира областният координатор на партия "Атака" д-р Емил Лилов.

"Известно е, че Община Видин притежава документи, че имотите, които се  изискват от Мюфтийството, са публична общинска собственост. Ние сме решени да не позволим това нещо да бъде променено и да запазим тези сгради, които се искат- в полза на българските граждани"- обяви Красимир Михайлов от движение ДНЕС.

"Някои кръгове се опитват да посегнат на емблеми на града. Явно са забравили случката от 1878 година"- каза по повод протеста  Валери Сираков от гражданско движение "Аз обичам Видин".
 
Делото днес беше отложено, за да бъдат събрани веществените доказателства по него, тъй като сградата е на близо три века. Съдебният състав, с председател Валя Младенова, уважи молбата на вещото лице Галина Антова- бивш главен архитект на Общината, да бъде удължен срокът за проучване и преглед на документацията. На заседанието присъстваха кметът на Видин Герго Гергов, председателят на общинския съвет Пламен Трифонов и общински съветници.  

© Снимка: Радио ВИДИН

"Общината направи много. Подготвихме всички документи. Изискахме допълнителни експертизи. Не виждам напрежение. Вярвам в добрата работа на съда и неговото правилно решение. Ще видим днес как се развиват събитията. По две от делата ние вече имаме решения и те са в полза Общината"- коментира преди началото на заседанието кметът на Видин Герго Гергов.

Не са представени доказателства, от които да става ясно, че Мюсюлманска вероизповедна община- Видин, чийто правоприемник е ищецът- Мюсюлманско изповедание, е била някога собственик на сградата и терена на музей "Конака", обясниха от отдел "Връзки с обществеността" в Община Видин.

Сградата на "Конака" е построена през 18 век и първоначално е ползвана за полицейско управление. Още преди Освобождението е предоставена българската църковна община.                                                                                                               

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Музей "Конака" във Видин

Освен към бившия конак, Мюсюлманското изповедание е имало претенции към още четири имота в града. Двата от тях- дворните места на несъществуващите вече "Катку джамия" и "Яхя паша джамия" не са идентифицирани в исковата молба и не е ясно къде се намират. Предявен е и иск за възстановяване на собствеността върху Старата турска поща, която също е паметник на културата и друг имот зад блок "Прогрес" във Видин. С разпореждане от 14.01.2013 година Видинският районен съд е оставил исковата молба без движение и е указал на ищеца да отстрани недостатъците й. А с разпореждане от 8.03.2013 г. съдът е върнал исковата молба и е прекратил производството по делото, поради неизпълнение на указанията за отстраняване на недостатъците. Определението на съда за прекратяване на делото е обжалвано пред Окръжен съд Видин, който от своя страна е потвърдил определението за прекратяване на Районния съд. Определението на Окръжния съд е обжалвано с частна жалба пред Върховния касационен съд. С определение №416 от 20.09.2013 година съдът не допуска обжалването. Към настоящия момент определението на Районен съд е влязло в сила и делото е прекратено. Срещу Община Видин за гореописаните имоти не са предявени нови искове и няма висящи дела, обясниха от отдел "Връзки с обществеността" в общинската администрация.

 Протестиращи се заканиха, че отново ще са пред съда на 6 февруари, за когато е насрочено заседание по делото за "Конака".

По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 юни 2024 година

Паметна плоча  в родния дом на Леда Тасева в Дунавци, който е запазен в автентичен вид, беше поставена днес.   Идеята е на Емил Йорданов, създател на първия частен  Музей на българското кино, култура и изкуство . Комисията за енергийно и водно регулиране предстои да утвърди новите цени на тока за бита от 1 юли - средно с 1,4% по-високи...

публикувано на 04.06.24 в 18:00

Жителите на Берковица са против тировете да минават през "Петрохан"

Общо 96% от жителите на Берковица са против през прохода „Петрохан“ да преминават тирове . Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение от пътната агенция тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. На 23 май изтече срокът за изпращане на възражения срещу обявеното от Агенция "Пътна инфраструктура"..

публикувано на 04.06.24 в 16:40
Снимката е илюстративна.

Прокуратурата разследва случая със срязаните спирачки на локомотив в Лом

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Монтана се водят активни действия по разследване на случая със срязаните спирачки на локомотив в Лом.    Сигналът за инцидента беше подаден от служител на БДЖ към 6:00 часа сутринта на 1 юни. Изпратеният на място екип на полицията в Лом е установил срязани 5 маркуча на спирачките на локомотива и..

публикувано на 04.06.24 в 16:17

Конференция за значението на европейските програми се състоя във Видин

Европейските програми и тяхното значение за гражданите бяха дискутирани на регионална конференция, организирана от БТА във Видин. Държавната и общинската администрации работят усърдно да привлекат инвеститори в нашия регион и да дадат един по-добър тласък на развитие. Това каза по време на форума областният управител Ани Арутюнян : "В процес на..

публикувано на 04.06.24 в 15:06

И това лято в Мездра ще се проведат плувни курсове за ученици

За 26-та поредна година Община Мездра и Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) организират летни плувни курсове за ученици от I до VII клас, съобщават от общинската администрация. Обучението ще се проведе от 1 юли до 23 август на басейна в Хотелски комплекс „Долче Вита“ в Мездра. То ще се бъде водено от квалифицирания инструктор по плуване..

публикувано на 04.06.24 в 14:51

Откриха паметна плоча на Леда Тасева в Дунавци

Паметна плоча в родния дом на Леда Тасева в Дунавци , който е запазен в автентичен вид, беше поставена днес. Идеята е на Емил Йорданов , създател на първия частен Музей на българското кино, култура и изкуство : "С мои приятели, съмишленици, които ми помогнаха да открием, че тя е родена тук, да се намери точно къщата и така се получи. А тя..

публикувано на 04.06.24 в 14:48

платена публикация
Дико-Илиевите празници превърнаха Монтана в столица на духовата музика

Прослава на Дико-Илиевото творчество, популяризиране на духовата музика, ценна традиция, емоционално преживяване за публиката, творческо предизвикателство за оркестрите. Всичко това, но не само, бяха Международните празници на духовите оркестри в Монтана. Тридневна среща на сцената на обновения площад "Жеравица" си дадоха професионални, любителски и..

публикувано на 04.06.24 в 14:10