Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хората в Шишенци четат остарели вестници след закриването на пощата

Снимка: РАДИО ВИДИН

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Древна е историята на китното видинско селце Шишенци. Още в началото на 19 век прословутият Дядо Шишко от Тетевен се заселва на едно от възвишенията в селото. По-късно още преселници от Тетевенско се заселват край техния съгражданин и населеното място се разраства. Наскоро екип на РАДИО ВИДИН посети Шишенци. Оказа се, че малкото останали хора там, са много гостоприемни.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Само възрастни сме вече тук, младите хора ги няма, мъжете ни починаха, децата ни са далече",
споделят пред Йорданка Герасимова няколко жени на преклонна възраст. Казват, че са доволни от ремонтирания път и от обновената църква в центъра на селото. Изпитват обаче затруднения с автобусния транспорт, защото не е редовен. Не ги посещава и лекар, а самите те, когато се налага ходят до град Кула- там са джипи-тата им.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Откакто ни закриха и пощата, вестниците не идват редовно, преди получавах по 3-4 вестника, сега само 1",
оплаква се една от жените. След разговора с хората, се срещнахме и с кметския наместник на Шишенци Христина Калчева. Посрещна ни с това, с което ни изпратиха хората от селото- за липсващата вече поща.

"Нямаме и хора, които да започнат работа в пощата, защото повечето са възрастни." Населението на Шищенци е около 115 души, повечето са 70 годишни и нагоре.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Кражби в селото не липсват, преди време откраднаха акумулаторите на фирмата, която изгради пътя за Шишенци. Иначе през нощта селото е осветено. В една от махалите- "Каленик", няма направена канализация и имаме големи проблеми с водата. Селото ни е на доизживяване, язък за хубавия път, който имаме вече",
заяви Христина Калчева и пожела на хората, въпреки трудностите, да са щастливи.

Повече за живота в село Шишенци- чуйте в звуковия файл.

Вижте още
Дунав и града

Летният сезон и очакванията в Северозапада

Оживление п ри пътуванията се наблюдава след отпадането на ковид мерките. Започнаха и круизните плавания по Дунав. За чуждите туристи от корабите, които акостират на видинското пристанище, една от предлаганите дестинации  е Белоградчик, като при акостирането на видинското пристанище.  "Ако към края на април миналата 2021 година, посетителите в..

публикувано на 16.05.22 в 15:38

Село Смирненски: Живот с денонощен трафик на товарни автомобили

Денонощният трафик през селото повече от година е най-голямото предизвикателство пред местните от година и половина. Тежкотоварните камиони поединично или в колони преминават с висока скорост през селото и създават сериозни проблеми в живота на местните жители. Проблемът се задълбочава от факта, че това е едно от най-дългите села в Северозапада, с най-..

публикувано на 13.05.22 в 16:30
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Няма реални аргументи за приемане на еврото

Партньорите от управляващата коалиция постигнаха съгласие по Националния план за въвеждане на еврото.  На продължилия близо три часа извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев в понеделник, те са се разбрали датата за влизане на еврото да остане 1 януари 2024 г. Предстои планът за еврото да влезе за обсъждане в..

публикувано на 12.05.22 в 10:10
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Еврозоната гарантира по-висок стандарт на живот

Партньорите от управляващата коалиция постигнаха съгласие по Националния план за въвеждане на еврото.  На продължилия близо три часа извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев в понеделник, те са се разбрали датата за влизане на еврото да остане 1 януари 2024 г. Предстои планът за еврото да влезе за обсъждане в..

публикувано на 12.05.22 в 10:10
Петър Петров

Петър Петров, "Възраждане": Съдбоносните решения трябва да са на народа, не на политиците

Партньорите от управляващата коалиция постигнаха съгласие по Националния план за въвеждане на еврото. На продължилия близо три часа извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев в понеделник, те са се разбрали датата за влизане на еврото да остане 1 януари 2024 г. Предстои темата да влезе за обсъждане в парламента. От "..

публикувано на 12.05.22 в 10:10

Видинската гимназия на 140 години- кой урок ще помнят нейните възпитаници?

Сградата на най- старото видинско училище "Цар Симеон Велики" е разположена в централната градска част на Видин. Създадена в далечната 1882 година тя и до днес е най- елитното учебно заведение на територията на видинска област. Според много хора не е възможно в най- бедния регион на Европа да се намира и да работи училище, което да си съперничи с..

публикувано на 11.05.22 в 11:22

Бави ли новата власт строителството на пътя Видин-Ботевград?

"Това щеше да е на асфалт, драгите видинчани и целият трафик от север към юг щеше да минава тук. Виждате- една година застой. Тук-там има по една кола, по един валяк, никаква мобилизация, защото те не плащат на фирмите, това е ясно. Това вече щеше да е придобивка на българите. Тировете, трафикът... всичко щеше да бъде различно...", това каза лидерът..

публикувано на 10.05.22 в 12:58