Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавна Дума одобри присъединяването на Крим към Русия

Русия Москва Кремъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На извънредно заседание руската Държавна Дума одобри двата законопроекта, които уреждат юридически присъединяването на Крим към Русия и създаването на два нови субекта в състава на федерацията. От гласувалите 444 депутати само един беше против.

Докладчик по двата документа беше външният министър Сергей Лавров.

Решението за приемането на Крим в Русия се базира на свободно изразената воля на многонационалния народ на Крим  по време на референдума на 16 март. Това решение отговаря на международното право, включително на положението в Устава на ООН за суверенно равенство на държавите и правото на народите на самоопределение, заяви Сергей Лавров.

Той посочи още, че народите на Крим и Русия са свързани исторически и обединяването им в рамките на една държава ще бъде от полза за  тяхното благополучие и напълно отговаря на интересите на Русия. Договорът за присъединяване на Крим  предвижда преходен период до края на годината за уреждане на въпросите, свързани със създаването на държавни институции и интеграцията на новите територии в икономическата, финансова, кредитна и правна система на Руската федерация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Руската Дума ще гласува присъединяването на Крим към Русия

На извънредно заседание руската Държавна Дума ще гласува единодушно двата законопроекта, които уреждат юридически присъединяването на Крим към Русия и създаването на два нови субекта в състава на федерацията. Докладчик по двата документа беше..

публикувано на 20.03.14 в 15:22

Парламентът в Киев прие законопроект, според който Крим е временно окупирана територия на Украйна

Върховната Рада на Украйна прие на първо четене законопроект, с който Крим се обявява за временно окупирана територия на Украйна . Според документа, предложен от парламентарната група на партия "Баткившчина", под това название попадат територията на..

публикувано на 20.03.14 в 15:17

Процесът по приемането на Крим и Севастопол в състава на Русия ще приключи тази седмица

Юридическият процес по приемането на Крим и Савастопол в състава на Руската федерация ще приключи още тази седмица, заяви руският външен министър Сергей Лавров . Той допълни, че всички необходими документи за това вече са готови. Вътрешноукраинската..

публикувано на 20.03.14 в 14:46