Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Не мисля, че ходът на Станишев е паническо бягство

Председателят на БСП Сергей Станишев е внесъл молба в деловодството на Народното събрание за освобождаването му от длъжността на народен представител. По този начин лидерът на социалистите потвърждава избора си на евродепутат.

Не мисля, че е паническо бягство. Явно това е замислен и премислен ход, за който вероятно тепърва ще получим допълнителни потвърждения от самия него, заяви в предаването „12+3“ политологът Борис Попиванов.

Рано е да правим заключения относно кариерата на Сергей Станишев. Не бива да забравяме, че той самият никога не е заявявал изрично, че неговата амбиция е да бъде еврокомисар, че да оценяваме сегашните му ходове по тази логика.

Според Попиванов, макар и да няма норми, които да забраняват съвместяването на постовете на евродепутат и председател на партия, те не биха могли да бъдат изпълнявани едновременно така, че и в двете роли да се постигат най-добрите резултати.

Тепърва пред него остава да покаже как той си представя оперативното ръководство и на партията, и на парламентарната група в ситуация, в която той няма да може да присъства в голяма част от времето в страната и да даде един плавен преход може би към ново ръководство.

Политологът коментира и евентуална оставка на правителството на Пламен Орешарски:

Сигналите към правителството бяха няколко и те започнаха още в самата изборна нощ и бяха дадени в много явен и категоричен вид от другия партньор – от ДПС. Правителството има достатъчно много сигнали за своя краткосрочен хоризонт. Би могло да се погледне и от друга гледна точка – а именно, че през последните няколко седмици българското правителство и парламент, и въобще българските институции са остро и системно обвинявани в откъсване от водещата линия на европейско поведение, от оперативните програми, част от средствата по които бяха спрени и т.н. Със заминаването на Станишев в Брюксел все пак се потвърждава един европейски ангажимент на партиите, подкрепящи този кабинет.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Сергей Станишев избра Европарламента, но остава лидер на БСП

БСП ще изпрати до всички парламентарни партии официална покана за консултации в петък по дата за предсрочни избори. Избраният за евродепутат лидер на БСП Сергей Станишев напуска Народното събрание е другата новина от "Позитано 20". Председателят на БСП..

обновено на 24.06.14 в 17:09

Доц. Маринов: Един ръководител на партия не може да захвърли всичко и да бяга

В последните 25 години сме се нагледали на какво ли не в българската политика, но поне аз не съм бил свидетел на такъв акт, бих казал недостоен акт – един ръководител на партия не може по такъв начин да захвърли всичко и да бяга. Не ми е известен..

публикувано на 24.06.14 в 13:24