Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде след оставката на правителството?

2
Снимка: РАДИО ВИДИН


Нашата тема днес е за отзвука след ставката на правителството на Пламен Орешарски. В четвъртък миналата седмица(24 юли) падна кабинетът на Пламен Орешарски. Министерският съвет ще изпълнява функциите си до назначаване на служебния кабинет и ще осигури приемственост в управлението.
Въпросът, на който търсим отговор от нашия ефир е: а сега накъде? Политически коментар на Жоро Александров:

"Много грешни трябва да сме били в предишното си пребиваване на земята, за да ни се падне живот в България в настоящия момент. Онези, които вярват в теорията за преражданията, веднага ще ме подкрепят. За останалите остава утешението, че са изпратени от Бог, за да изкупят греховете си. Ако не се намирате нито в първата, нито във втората категория, значи ви остава само едно - да му теглите една майна на целия политически спектър в България. Знам, че е недопустимо да се говори за такива неща в ефир, но кажете ми: за какво друго ви идва наум, когато ви заговорят за парламент, правителство, политици, партии...
Девалвацията на основните ценности на парламентарната ни република ни докара дотам, че да се молим за диктатура, да искаме военна хунта /при липсата на редовна войска/, че даже на чуждо иго. То кой ли би се наел да ни пороби, след като е ясно, че сме завлекли в небитието няколко империи - като се почне от Византийската, та се премине през Отоманската и се стигне до СССР.
Със сигурност проблемът е в самите нас, защото нито една от бившите източно европейски страни не успя да подобри рекорда ни по най-дълъг преход. Вече четвърт век крачим от развития социализъм към капитализъм, но края му не се вижда и сме все в разкрачено положение. Какво ли не видяхме през тези 25 години:
Масова приватизация без пари, банкова криза с хиперинфлация, валутен борд и тотално унищожение на икономиката;
Бивш цар ни стана премиер, а човек без нито един ден трудов стаж започна трудовата си книжка с поста на министър-председател. Това не ни стигна, та се наложи да викаме на пожар бивш силов охранител да оглави държавата. Сега пък поредният, самообявил се за спасител, е бивш журналист.
Ето в подобна ситуация правителството "Орешарски" хвърли оставка. Добре, гласуваха му я и в парламента. Но какво от това. Онези, които повече от 400 дни думкаха с тъпани и искаха оставката, много скоро ще излязат пак по площадите. Защото се задава невиждана предизборна агитация. Мисля, че истерията от Костинброд с фалшивите бюлетини от 11 май м.г. скоро ще ни се струва като приказка за приспиване в сравнение с онова, което ни чака от началото на септември. Дано не съм прав, ама като познавам родните политици, се съмнявам да ме опровергаят.
Никак, ама никак не ми се иска да го казвам, но не виждам нищо добро да ни чака след горещото лято. Дано събитията, произтичащи след изборите на 5 октомври ме опровергаят, защото ми омръзна да ходим на избори, за да избираме по-малката злина, а то да се окаже по-голямата и гладна ламя. Иска ми се веднъж в този живот да дам гласа си за нещо добро... но засега не го намирам сред политиците и партиите ни.
Преди всичко трябва да стиснем зъби за пореден път и да чакаме с интерес имената от поредния служебен кабинет. Аз лично не очаквам приятни изненади..."


А какво мислят за политиците хората- нищо добро не ни чака след оставката на правителството на Пламен Орешарски и нищо хубаво не чака страната ни наесен, когато ще има извънредни парламентарни избори. Това е мнението на хората от Враца, някои от които и доста крайни, които анкетира Жоро Александров.

"За следващия парламент ще се наредят отново същите, плащането, купуването продължават. След оставката какво, нищи няма да се промени, отиваме на нови избори и те няма да са последните, може би през 6 до 12 месеца ще следват отново предсрочни избори заради липсата на партия, която да състави мнозинство. Тежки са различията между отделните партии за да се създаде коалиция. Дано след 2-3 години нещата в България да се оправят- но само ако дойде нова партия с модерни възгледи и с по-честни хора. Нищо няма да се промени след назначаването на служебното правителство, може би трябва да си "внесем" отнякъде политици..."- смятат жителите на Враца.

Мненията на видинчани не се различават на съседите си от Врачанския край- политическата обстановка след оставката на кабинета носи усещане за отчаяние у много хора. Според жителите на Видин лицата, които трябва да излязат на политическата сцена трябва да са на млади хора, неопетнени все още в политиката.

"Промяната трябва да дойде от нас, хората. Нужни са нови лица, на тия, досегашните не вярваме...Толкова е объркано всичко, че човек не знае на кого да вярва- всеки обещава, а като седнат на оня стол и се променят, забравят какво са обещали...Положителна промяна, едва ли- едните стават- другите идват, само харчат пари за избори..."- показа анкетата на стажанта на Радио ВИДИН Десислава Рускова.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59