Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мездра и Хайредин след бедствието

Тодор Алексиев: "За нас човешкият живот е водещ, затова се действа и по-грубо"

В Мездра започнаха възстановителните работи, в Хайредин оценяват щетите

Тодор Алексиев, кмет на община Хайредин
Снимка: Община Хайредин
В "Добро утро, кмете!" правим обзор на обстановката в две врачански общини, където беше обявено бедствено положение след поройните дъждове миналата седмица. В понеделник бедственото положение в Мездра беше отменено със заповед на кмета. Беше сформирана комисия, която да направи оценка на материалните щети, нанесени от наводненията. Над половин милион лева са оценени пострадалите частни и общински имоти в населените места на община Мездра.
 
"В пострадалите домакинства сме описали всичко- електроуредите, обзавеждане. За Мездра, заедно с частните домакинства, цифрата от щетите е 307 000 лева. За други 10 населени места в общината са около 231 000 лева, или общо щетите са за около 538 000 лева"- каза за Радио ВИДИН кметът Иван Аспарухов.
   
Мездра, 01.08.2014, снимка: Мирослав ГетовВъзстановителните работи в града вече започнаха. Със заповед на кмета техника и екипи работят по възстановяване на разрушения участък от корекцията на река Моравешка, северно от пивоварната и по почистване коритото на река Боденска от корекцията на реката до ж.п. моста.

Иван Аспарухов, кмет на Мездра"Ще разчистим от наносите корекцията на Боденска бара и ще прочистим корекцията на Моравешка река. Имаме нарушена и доста инфраструктура, поражения в промишлената зона- унищожен е цял шивашки цех, друг за машини и съоръжения също. Нужни са обаче по-гъвкави механизми за обезщетяване. Как да помогнем на собствениците на тези предприятия, когато е пострадала готова продукция или материали за производство..."- каза кметът на Мездра.  

В България не е толкова разпространено частните имоти да се застраховат при бедствия, в случая при щети от наводнение. Така е и в Мездра. Кметът Иван Аспарухов предлага подобни застраховки да станат задължителни, и да се въведат отново обученията по "Гражданска защита".

От Мездра към Хайредин, където също имаше бедствено положение преди седмица. Обстановката след проливните дъждове и наводненията е напълно овладяна, съобщи кметът на общината Тодор Алексиев. В момента се извършват огледи и оценка на щетите от бедствието:

"По-сериозен проблем беше водоснабдяването в село Ботево, но там се погрижихме хората да получават минерална вода, която караме с цистерни. Така ще правим докато се утаи напълно кладенецът на селото. Тогава ще се възобнови водоподаването. Има ток навсякъде. Настанихме хора в старческия дом в Хайредин, за другите бяха осигурени продукти от първа необходимост."

Благодарение на факта, че язовирите в община Хайредин не са били дадени на концесия и състоянието им е подлежало на най-строг контрол от страна на общинските служители, последиците от наводнението в Мизия са в пъти по-малки от възможните да се случат. Месеци преди първите предупреждения за възможно повишаване на водите след поройните дъждове, служители на община Хайредин, са почистили преливниците и са поддържали нивата на язовирите на възможно най-ниски нива, заяви Тодор Алексиев.

При обявено бедствено положение, като необходима мярка може да бъде предприето временно извеждане на лица, домашни и селскостопански животни и изнасяне на имущества от определената територия, е посочено в Закона за защита при бедствията. Това е наложило общинската управа в Хайредин да бъде по-твърда към хората, отказали евакуация.

"Имаше две възрастни жени в Бързина, които не искаха да се евакуират от страх че ще има кражби в къщата им. Аз повиших тон и ги изкарахме от къщата. Вярно, че с тях евакуирахме и хладилника и телевизора... Същото беше и с един човек, който си изкара коня да евакуираме, а той се върна в къщата, та и там повишихме тон. За нас човешкият живот е водещото нещо, затова ако трябва се действа и по-грубо."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00