Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на независимостта- примери за подражание и спомени за родовата памет

Снимка: Радио ВИДИН

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до Независимостта на България, държавата е трибутарно княжество.

Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!- са думи от манифеста, с който цар Фердинанд провъзгласява независимостта.

Гост в "Посоките на делника" в празничния ден е Христина Кирилова- историк от отдел "Нова история" към регионален исторически музей- Видин. Говорим си за това- какво означава за България манифеста, с който се обявява независимостта и каква е била страната ни през 1908 година.

"Това е една велика дата в нашата история. Васалната зависимост на българската държава преди този акт пречи за развитието ни във всяко едно отношение. В онези далечни дни България с всичко, което постига, показва, че може да бъде и международно призната. Според доста историци тогавашната международната обстановка е била благоприятна да се случи това събитие"
- разказа историкът.

В Деня на независимостта на България говорим още за родовата памет и примерите за подражание, които остават за вечни времена. Образът на видинчанина Христо Петров Ликов е увековечен от архитект Георги Стойков на паметника на геройски загиналите "Бдинци" в центъра на Видин. Той е представен в скулптурната композиция като подофицера, който носи знамето.

СнимкаВ книгата си "Видни власи от Видинския край" покойният вече Генади Вълчев пише: "По време на Балканската война, на Чаталджанската позиция, пред погледите на турците Христо Ликов гордо развява българското знаме, за което впоследствие е награден с орден за храброст и е произведен в чин подофицер. Още по-величествен е подвигът му в Първата световна война, когато командирът на 51-ви пехотен полк му възлага да изнесе знамето на полка от обкръжението при Добро поле и да го предаде на военното командване във Видин. Пристигайки тук след множество перипетии, Христо Ликов, по прякор Мърц, брани и крие знамето под прага на дома си и така геройски изпълнява тази задача."

Според някои сведения именно заради тази постъпка, образът му е увековечен в знаменосеца на паметника на "Бдинци". Години ни делят от тогава. Срещнахме се с внука на Христо Ликов- Никола Спасов, който си спомня какво са му разказвали:

Никола Спасов- внук на знаменосеца Христо Ликов"Полкът им е бил обкръжен, избрали дядо ми да спаси знамето. Той го вързал около кръста си и пеша се прибрал до Видин. Прекосил е цяла Югославия и стигнал до Видин. Знамето увил в парцали и го закопал под прага на къщата си. Дошли от поделението, от Трети пехотен Бдински полк да го искат, но той им казал- никакво знаме! Вие не сте се борили за него, аз съм се борил. Баба ми го съветвала да им даде знамето, но той бил непреклонен- на тези страхливци знамето не давам. Тогава аз съм бил на 3 години, но спомените са ми предадени от майка ми. Едни ден тя взела знамето и го занесла в поделението, но на дядо не казала. Чак през 42-ра година, когато Царят дошъл при него му казали...."
- разказа за Радио ВИДИН Никола Спасов.

Храбрият знаменосец спечелил и многобройни медали за храброст. И те обаче, както и снимки на героя, не са се запазили.
На въпрос има ли в днешни дни такива хора, които да са ни пример за гордост и подражание, дядо Никола отговори:"Няма такива. Духът на българина вече се стопи!"

Още за независимостта, гордостта и родовата памет може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00