Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво става с водния цикъл на Видин

6
Снимка: Тихомир Асенов
В кошмар вече седмици наред живеят видинчани. Улиците са разкопани, хората са принудени да газят в прах и кал, а най-лошото е, че никой не знае докога ще продължи това положение. Различни слухове се носят за това, че парите са свършили и всичко ще остане така, както е в момента- разкопано и занемарено. Още в началото на месеца, живеещите на улица "Екзарх Йосиф", от кръговото движение на блок "Кокиче" до парк "Нора Пизанти", се обединиха и организираха протестна подписка за справяне с положението.

Проектът, по който се прокарват нови водопроводи и канализация и който е от изключително значение за Видин, трябва да приключи до 1 октомври. Успяхме да се срещнем и разговаряме с инж. Пламен Симов, ръководител на проекта.  

"Продължава работата по водния цикъл на Видин. Възстановяват се бригадите по места. Заснети са с видеокамера извършените до момента дейности и се преглеждат от главния инженер. Предстои заустването към главния колектор. Ще започне и преасфалтирането на улиците, като в проекта е предвидено 60% от улиците, разкопани заради водния цикъл да бъдат преасфалтирани изцяло." - каза в "Посоките на делника" инж. Пламен Симов.

СнимкаРъководителят на проекта за водния цикъл на Видин, и временно изпълняващия длъжността кмет на Общината Добромир Дилов дадоха и някои разяснения по най-важния и най-болезнен въпрос в момента - случващото се по споменатия мащабен проект, разкопаните улици, затрудненото движение, недоволствата на гражданите, сроковете, перспективите.

"Водният цикъл се изпълнява с пари от Европейския съюз, а не с пари на Общината. Община Видин не е в просрочени задължения към фирмата- изпълнител. Ремонтните дейности са още в срок. Имаше известни причини да бъде поискано удължаване на сроковете. По предварителни разговори в най- кратък срок трябва да започне преасфалтиране на улиците на града." - заяви Добромир Дилов.

Надяваме се, че все някога и този европейски проект "воден цикъл” ще има край. Колкото по-скоро - толкова по- добре. Докато приключи обаче, нека видинчани реагират за всичко по водния цикъл -  за нарушено водоподаване, възстановяване на инфраструктура и градинки, и т.н.
 
Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Долни Лом- селото с най-много ергени

Селото ни обезлюдява, хората са малко, но имаме 25 ергени, споделят в селската кръчма жители на Долни Лом. "Повече са от всяко друго село в района", смеят се местните, чието любимо занимание е да се срещнат и побъбрят на по питие в кръчмата на центъра. Други хора в селото не се забелязват. Неколцина са тези, които пазаруват в хранителния магазин..

публикувано на 03.12.21 в 18:20

Гражданите също да могат да обявяват фалит

За разработване на Закон за несъстоятелността на физическите лица настояват експертите от Съвета за икономически и публични политики . България продължава да бъде единствената държава в Европейския съюз , в която не са уредени законодателно проблемите при изпадане в неплатежоспособност на частноправните субекти, т.е т. нар " личен фалит ". В..

публикувано на 02.12.21 в 10:15

Туристическият бранш с отворено писмо- за какво настояват туроператорите?

Преди дни от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" изпратиха поредното отворено писмо до Служебния кабинет с настояване за спешно отваряне на процедурата за неусвоените за туризма средства, заложени в Бюджет 2021 с направената на 16.09.2021 г. актуализация. Оттам подчертаха, че на финала на..

публикувано на 01.12.21 в 10:45

Светлин Тачев, политолог: Оптимист съм за съставяне на правителство, преговорите са положителни, обществото също го иска

Политологът от агенция „Галъп интернешънъл болкан“ Светлин Тачев коментира в "Посоките на делника" преговорите за съставяне на правителство между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България": - Безспорно това е нов тип начин на водене на преговори. Доста по-различни от преди, открити пред обществото, което показва две..

публикувано на 30.11.21 в 14:47

Северозападна България- във фокуса на експертните преговори за правителство

Приключи първият кръг от преговорите между четирите партии в парламента, които ще опитат да съставят правителство - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Развитието на Северозападна България бе във фокуса на част от експертните разговори. "Специално за регион Северозапад ще се постигне консенсус да има..

публикувано на 30.11.21 в 14:02

Петър Захариев: Жертвите на пътя са жесток кръвен данък

Целият път Е- 79 през трите области в Северозапада е рисков. Морално остарял е и не е предвиден за настоящия трафик- това коментира Петър Захариев , председател на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, собственик на транспортна фирма от Монтана.  По думите му, за да има решение за безопасността на пътя е нужно да се..

публикувано на 29.11.21 в 14:10

Пътна полиция във Враца с мерки срещу рисковите участници в движението

Безопасността зависи от условията на трасето, състоянието на автомобила, но най-вече от водачите. През есенните и зимни месеци вниманието им трябва да е повишено заради метеорологичните условия и защото се налага да се шофира повече в тъмните часове на денонощието. Само на територията на област Враца за десетте месеца от началото на..

публикувано на 29.11.21 в 13:35
Подкасти от БНР