Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската съботна вечер в Хамбург- гордост или разочарование

Снимка: БГНЕС

Темата ни бе подсказана от двама наши слушатели- Деян Стоилков и Богдан Маринов, живеещи в Лондон, които след мача на Кубрат Пулев публикуваха мнение във Фейсбук:

"Кубрат Пулев е арогантно дете, на което му дадоха урок по дисциплина."

Вечерта на 15-ти ноември бе много вълнуваща за България и особено за феновете на бокса. Кубрат Пулев- Кобрата се изправи в мач за титлата на Интернационалната боксова федерация срещу Владимир Кличко. Всички българи очакваха тази среща с нетърпение и атмосферата напомняше за световното по футбол в САЩ през 1994 г., когато националите се класираха на четвърто място.

"Защо Пулев се приема от публиката като "повече българин", отколкото Григор Димитров, например, при положение, че е ясно чие поведение е по-достойно"- продължават своето писмо до Радио ВИДИН Деян Стоилков и Богдан Маринов.

"Дали, защото Димитров не говори на български в чужбина? И не подвиква "Българя над всичко!"? Тези мнения искрено ни натъжават. Негативизмът и агресивността спрямо хората, които критикуват тези "национални герои", ни накара да се замислим от къде идва това. Въпросът е ясен: защо е непатриотично или предателство да се критикува поведението на една известна българска личност при положение, че в това поведение има какво да се критикува? Случаят на Кубрат Пулев не е единствен, но той показва логиката на тази идолизация. Защото той е борец и се бие за славата на България, тази слава и борба, от която ние се нуждаем поради манталитета, създаван и от образователната ни система, и от медиите. Все трябва да се борим за възстановяване на българската слава, отдавна изгубила се в историята. Кубрат бе съборен на земята няколко пъти, но се изправи и продължи да се бие: каква по-добра метафора за България"- завършват коментара си сънародниците ни в Англия.

Българският дух определено можеше да се усети и във Фейсбук, където след мача хората започнаха да споделят мнения и коментари. Те бяха разнообразни и доста крайни. Попитахме и видинчани как ще коментират съботната вечер и имаме ли повод за национална гордост след боксовия мач на Кубрат Пулев срещу Владимир Кличко.

"Уважавам смелостта на Кубрат Пулев, но мисля, че той се държа цинично и си го получи ... Достойно представяне, но загубата си е загуба- такива са фактите"- казаха анкетираните.

Снимка: Кирил Бушев Личен архивПотърсихме и мнението на специалист по темата. Кирил Бушев е треньор на спортен клуб по бокс "Бдин Видин" и е имал честта и щастието да присъства в германския град Хамбург в онази заветна за всички българи съботна вечер.

"Това не беше играта на Кубрат Пулев на ринга. Доста пренавит излезе той за тази среща. Може би това отлагане на срещата оказа влияние не само на физиката, но и на психиката на българина. Еуфорията беше невероятна. Българщината надделя в съботната вечер"- каза Кирил Бушев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59