Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на България и Австрия приветстваха споразумението от Минск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на България и Австрия Даниел Митов и Себастиан Курц изразиха надежда за подписаното споразумение в Минск и се обявиха за спазването на постигнатите в беларуската столица договорености.

Митов беше категоричен, че трябва да се изгради механизъм за проверка и наблюдение на самото споразумение. 

Трябва да се изгради много сериозен механизъм за проверка и наблюдение върху изпълнението на самото споразумение. Оптимисти сме от случилото се. Най-важната договореност беше постигната, а именно спирането на огъня. Най-важното беше да спрат да загиват хора и да спрат военните действия. От тук нататък политически трябва да започнат разговори за урегулиране на конфликта, добави Митов.

Намиращият се у нас на официално посещение австрийски външен министър Себастиан Курц поздрави успешния завършек на преговорите в Минск.

Ние мислим, че това е много сериозна и позитивна крачка напред след края на срещата в Минск. Приветстваме инициативата на Ангела Меркел и Франсоа Оланд и смятаме, че резултатът от постигнатите договорености ще доведе до спиране на избиването на мирно население и ще доведе до стабилност в Източна Украйна, каза Курц.

България и Австрия, както и целият ЕС, ще работят усилено, за да бъдат създадени условия за свободно, мирно и независимо развитие на приятелска Украйна, отбеляза още българският първи дипломат.

Европейското бъдеще на страните от региона на Югоизточна Европа е друга тема, по която България и Австрия споделят сходни позиции.

Даниел Митов и Себастиан Курц подписаха спогодба между правителствата на България и Австрия за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката и младежта. Външният ни мининистър отбеляза значението на спогодбата и посочи, че с нея се поставя солидна основа за още по-активен културен и образователен обмен между двете страни. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Европейските лидери реагират на договореното в Минск със сдържан оптимизъм

Европейските лидери реагират на договореното в Минск със сдържан оптимизъм и умерени очаквания, и предупреждават, че сега въпросът е дали то ще се спазва. Те се събраха в Брюксел за неформален Европейски съвет, чието начало беше отложено в очакване..

публикувано на 12.02.15 в 18:05
Националното събрание на Франция

Френски парламентаристи реагират предпазливо на новината за споразумението от Минск

Френски парламентаристи реагират одобрително, но и предпазливо на новината за споразумението от Минск за украинския конфликт.‏ Споразумението в Минск е голяма надежда за Украйна и за цяла Европа , заяви Брюно льо Ру, председателят на..

публикувано на 12.02.15 в 17:08

Меркел: Постигнатото в Минск е лъч надежда

Постигнатото в Минск е лъч надежда. Не е всичко, към което се стремим, но все пак имаме надежда. Така коментира германският канцлер Ангела Меркел приключилите преговори за прекратяване на кризата в Украйна. Германският външен министър Франк-Валтер..

публикувано на 12.02.15 в 15:44