Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилизация или спекулация

Снимка: Жоро Александров Архив

Спекулация ли са твърденията за мобилизация на бивши военнослужещи от българската армия- за това говорим днес в "Актуално" в "Посоките на делника".

Попитахме видинчани как гледат на идеята за мобилизация на бивши военнослужещи от българската армия.

"Няма никаква мобилизация. Волен Сидеров може да си говори каквото иска. Аз лично бих отишъл запас... Има млади, които могат да помогнат при бедствени ситуации"- казаха в анкетата жителите на крайдунавския град.

Създава се впечатление за пропаганден център, който внушава слухове и безпокойства, като темата с мобилизацията и командния център край Шабла- неща, които не отговарят на истината. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в телевизионно предаване в началото на февруари.

"Тоест мобилизация не тече и това не ме безпокои, не би следвало да безпокои, който и да е, но политическото говорене е особено обезпокоително. От дни и седмици наред това е една интервенция и вече започвам да оставам с впечатлението, че това е Организиран информационен център, който се занимава само и единствено с това, което е много опасно." Министърът е изразил безпокойството си по тази тема и пред премиера Бойко Борисов, с когото са разговаряли и за проблема с наводненията и оказването на помощ от страна на Българската армия. По думите на министър Ненчев става дума за актуализация на списъците, което се извършва периодично.

Потърсихме позиция по темата от Областния военен отдел във Видин. Категорично бе отхвърлена информацията за мобилизация на бивши военнослужещи в този гарнизон на страната. Нека чуем какво каза подполковник Борислав Иванчев, началник на Областен военен отдел- Видин.

"Никого не сме мобилизирали. Пред сградата ни няма стълпотворение от хора и всеки може да се убеди в това. Областен военен отдел- Видин извършва своята нормална дейност, съгласно регламентиращите документи"- каза за Радио ВИДИН подполковник Борислав Иванчев.

Враца вече има действащо военно поделение, както знаем. Жоро Александров коментира темата:

"Във Враца думата "мобилизация" не звучи толкова стряскащо и не плаши никого. Дали защото в града под Околчица наскоро отново беше разкрито военното поделение, закрито от тогавашния министър Аньо Ангелов през юли 2011 г., или пък защото "фуражките" винаги са били на мода тук, но… слуховете за предстояща мобилизация заради военните действия в Украйна не са лоша новина за хората в града. Напротив. Мъже на възраст над 55-60 години с умиление си спомнят за близкото минало, когато са били привиквани в запас. За по-малките слушатели на радиото, които понятията "казарма" и "запас" не значат нищо, трябва да уточня, за да не губим аудиторията, че в недалечното ни минало мъжете, отбили военния си дълг, бяха събирани за по 30-40 дни почти всяка година, за да не забравят военните си умения. Тези сбирки се правеха в действащите тогава военни подразделения, за да може запасняците да не губят формата си и да не забравят как се носи военната служба. Но трябва да си признаем, че този запас беше рай за семейните мъже от времето на късния социализъм, тъй като чрез него те можеха да си починат от семейните задължения и от грижите в работата, но заплатата да им върви. Пък и мобилизацията от този тип беше обвързана с много пиене и мъжки сбирки, които бащите ни тогава не наричаха с модерната днес дума като "купони", а говореха за "методично и целенасочено обучение по военна подготовка". Ех, какви славни времена бяха, а?! Но вече никого не викат в запас, нито го мобилизират, защото няма редовна, а кадрова войска. Пък и последните поколения, минали през казармата, чат-пат ги привикват не заради запас, а заради проверка на статуса им в резерва, както е модерно да се казва вече. Затова в днешно време, когато човек получи по пощата обичайната картичка, на която пише кога и къде да се яви за справка във Военното поделение, звучи странно. А когато в рамките на една календарна година това събитие ти се случи 3 пъти, както е в моя случай през последните 10-ина месеци, вече е твърде съмнително. Но се оказа, че няма повод за притеснение- не мобилизация заради военните действие в Украйна, а реорганизация на войсковата част от резервисти, в чийто състав съм, се оказа причината за това често привикване във военното окръжие. Защото подразделението се премести от Плевен в Шумен и после пак в Плевен, та всеки път се налагаше да ми дават нови указания за едно и също нещо, но… това е друга тема. Затова ми звучи странно, като гледам, че сериозни политици се поддават на спекулациите, че у нас има мобилизация, че едва ли не се готвим за война. А, бе, хора: каква война, като ние армия нямаме?! Пък и държавата ни вече е такава, че един запас не може да плати на повиканите, камо ли да ги мобилизира!"

И на финала да кажем, че за тази година има планирани съвместни учения с нашите партньори от Алианса. За тази цел ще бъде разположена бронирана техника, използвана в рамките на едно конкретно учение, след което тя ще бъде извозена от България, каза още министър Николай Ненчев. Координационен център на НАТО ще бъде изграден в София, като не става дума за военни бази, обясни министър Ненчев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59