Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стволовите клетки- резервни части за живот

9
Снимка: Радио ВИДИН
За използването на стволовите клетки- тази иновация и революция в медицината, се говори все по-често напоследък. Извличането и съхранението им е една бъдеща медицинска застраховка- гаранция живот, наричат ги резервни части на организма, с тях лекуваме десетки болести. Материалът може да се използва за лечението на 80 сравнително редки заболявания, но се очаква след 10-15 години той да има много по-голямо приложение.

Напоследък, още преди раждане на детето, родителите обмислят възможността да го подсигурят по най-добрия начин за в бъдеще. Сключват се договори с тъканни банки, и когато дойде моментът, още с проплакването на бебето, от пъпната връв се взима кръв, извличат се стволовите клетки, замразяват се за 20-25 години, като има варианти и за разсрочено плащане. Риск от неуспех има в случаите, когато раждането е настъпило преждевременно или са възникнали усложнения. Тогава количеството на събрани клетки е много малко. При жизненост под 60% клетките не се обработват.

Снимка"Стволови клетки се взимат от различни органи, но най-ефективни са те, когато се извличат от плацентарна кръв и част от пъпната връв на бебето при раждане" - това е най-добрата алтернатива, казва началникът на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ "Св. Петка" във Видин- д-р Слави Любенов. По думите му бъдещето е в тази насока. В практиката си видинският лекар е имал само няколко случая на родилки, които са се възползвали от тази медицинска процедура.

Последният случай на извличане и съхранение на стволови клетки във видинската болница е от януари 2013-а година. Майката се казва Силвия Илиева и се надява никога да не й се налага да използва взетия от сина й Християн биологичен материал.

"Напоследък все по-често се срещаме със страдащи семейства, които губят децата си, заради коварно заболяване"- казва Силвия, като обяснява избора си да съхрани стволови клетки за малкия Хихи с думите, че трябва да претърпим лишения, за да има здраво бъдеще за децата ни.

В това е убедена и друга майка от Видин- Грета Ангелова, която замразява стволови клетки на вече 2-годишния си син Кристиан в София. Тя се надява те никога да не влизат в употреба, но е категорична, че възможността, която се предоставя с таза иновация в медицината, е най-добрият вариант при евентуално сериозно заболяване, да се отреагира адекватно.

СнимкаВ страната има общо 12 частни тъканни банки, които съхраняват кръв от пъпна връв. В една от тях работи медицинският представител Мартин Шуманов. Наскоро той беше гост във Видин като лектор в библиотеката, където пред бъдещи и настоящи родители разясни ползите за цялото семейство от съхранението на стволовите клетки.

"Първото съхранение е през 90-е години на 20-и век", каза Шуманов и даде повече яснота за тази "биологична застраховка живот". Стволови клетки могат да се извлекат от млечен зъб и от мастна тъкан при липосукция, но в момента това не се прилага в стандартните медицински практики, допълни още той.

У нас годишно стволови клетки от пъпна връв съхраняват около 1300-1400 семейства. Това им струва между 4000-5000 лева. Съществува и вариант да се закупят от обществени и хибридни банки, но цената им е в пъти по-висока и варира между 15 000-20 000 евро, шансът за съвместимост между донор и реципиент е минимален.

Вероятността едно дете да заболее и да бъде трансплантирано със собствени стволови клетки до навършване на 20-годишна възраст е 4 на 10 000, сочи статистиката. С нарастване на възрастта тази вероятност става все по-голяма- 1 на 400.

Съвместимостта между дете и родител е 50%, а между братя и сестри- 25%.

Извличане и съхранение на стволови клетки- пари, хвърлени на вятъра, модна прищявка или инвестиция в здравето? Важен е крайният резултат- спасяването на човешкия живот. Животът на нашите деца. А той няма цена, която да не си струва да бъде платена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00