Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стволовите клетки- резервни части за живот

9
Снимка: Радио ВИДИН
За използването на стволовите клетки- тази иновация и революция в медицината, се говори все по-често напоследък. Извличането и съхранението им е една бъдеща медицинска застраховка- гаранция живот, наричат ги резервни части на организма, с тях лекуваме десетки болести. Материалът може да се използва за лечението на 80 сравнително редки заболявания, но се очаква след 10-15 години той да има много по-голямо приложение.

Напоследък, още преди раждане на детето, родителите обмислят възможността да го подсигурят по най-добрия начин за в бъдеще. Сключват се договори с тъканни банки, и когато дойде моментът, още с проплакването на бебето, от пъпната връв се взима кръв, извличат се стволовите клетки, замразяват се за 20-25 години, като има варианти и за разсрочено плащане. Риск от неуспех има в случаите, когато раждането е настъпило преждевременно или са възникнали усложнения. Тогава количеството на събрани клетки е много малко. При жизненост под 60% клетките не се обработват.

Снимка"Стволови клетки се взимат от различни органи, но най-ефективни са те, когато се извличат от плацентарна кръв и част от пъпната връв на бебето при раждане" - това е най-добрата алтернатива, казва началникът на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ "Св. Петка" във Видин- д-р Слави Любенов. По думите му бъдещето е в тази насока. В практиката си видинският лекар е имал само няколко случая на родилки, които са се възползвали от тази медицинска процедура.

Последният случай на извличане и съхранение на стволови клетки във видинската болница е от януари 2013-а година. Майката се казва Силвия Илиева и се надява никога да не й се налага да използва взетия от сина й Християн биологичен материал.

"Напоследък все по-често се срещаме със страдащи семейства, които губят децата си, заради коварно заболяване"- казва Силвия, като обяснява избора си да съхрани стволови клетки за малкия Хихи с думите, че трябва да претърпим лишения, за да има здраво бъдеще за децата ни.

В това е убедена и друга майка от Видин- Грета Ангелова, която замразява стволови клетки на вече 2-годишния си син Кристиан в София. Тя се надява те никога да не влизат в употреба, но е категорична, че възможността, която се предоставя с таза иновация в медицината, е най-добрият вариант при евентуално сериозно заболяване, да се отреагира адекватно.

СнимкаВ страната има общо 12 частни тъканни банки, които съхраняват кръв от пъпна връв. В една от тях работи медицинският представител Мартин Шуманов. Наскоро той беше гост във Видин като лектор в библиотеката, където пред бъдещи и настоящи родители разясни ползите за цялото семейство от съхранението на стволовите клетки.

"Първото съхранение е през 90-е години на 20-и век", каза Шуманов и даде повече яснота за тази "биологична застраховка живот". Стволови клетки могат да се извлекат от млечен зъб и от мастна тъкан при липосукция, но в момента това не се прилага в стандартните медицински практики, допълни още той.

У нас годишно стволови клетки от пъпна връв съхраняват около 1300-1400 семейства. Това им струва между 4000-5000 лева. Съществува и вариант да се закупят от обществени и хибридни банки, но цената им е в пъти по-висока и варира между 15 000-20 000 евро, шансът за съвместимост между донор и реципиент е минимален.

Вероятността едно дете да заболее и да бъде трансплантирано със собствени стволови клетки до навършване на 20-годишна възраст е 4 на 10 000, сочи статистиката. С нарастване на възрастта тази вероятност става все по-голяма- 1 на 400.

Съвместимостта между дете и родител е 50%, а между братя и сестри- 25%.

Извличане и съхранение на стволови клетки- пари, хвърлени на вятъра, модна прищявка или инвестиция в здравето? Важен е крайният резултат- спасяването на човешкия живот. Животът на нашите деца. А той няма цена, която да не си струва да бъде платена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00