Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските администрации и тяхното прозрачно управление

Община Видин
Снимка: Радио ВИДИН
Прозрачно ли е управлението на общинските администрации? В какво се изразява? Работи ли се за по-добра комуникация между администрацията и гражданите? Това се опитахме да разберем в няколко Северозападни общини. Започваме от Враца, където няколко общини са особено активни в публикуването на подробна информация за дейността си. Как се отчита дали работата на общинарите е прозрачна и какви са критериите, по които се отчита, обяснява Ива Антонова, журналист от Враца, координатор на Програма за достъп до информация:

"Това, което прави впечатление във Врачанско е, че от години се запазва тенденцията няколко общини да са особено активни при публикуването на детайли за тяхната работа и така се стремят да работят максимално открито и на светло. С по-трайно присъстие от гледна точна на прозрачността са общините: Козлодуй, Мездра и Криводол. Интересна е тендецията при работата на Община Враца- имат напредък с интернет страницата си, като редовно се подновява информацията в регистрите, отчетите, програмните документи и обществените поръчки. Общината, която нищо не прави по  отношение на това да покаже с какво се занимава, е Роман. Положителни са тенденциите при Хайредин, Борован..."- обобщи Ива Антонова.   

В Белоградчик стремежът на общинската администрация е да показва дейността си на гражданите:

"На интернет страницата на общината регулярно се качват взетите решения от Общинския съвет, нормативните документи, регламентиращи дейността във връзка с местното самоуправление. Гражданите от региона се информират и чрез общинското радио"- каза пред Иванка Петрова секретарят на Община Белоградчик Албена Бакалееева.

Община Мездра в годините назад е печелила многократно награди за прозрачността си в своите управленски дейности.
Според секретаря на общината Нина Данколова проблем е ниската активност на гражданското общество при провеждането на обществените обсъждания на общинските планове за развитие и при отчетите на бюджета. Със секретаря на общината се срещна Петко Котларски.

"В община Мездра от доста години се работи за прозрачността в работата на администрацията, за комуникацията с гражданите. Ние сме печелили не една награда през годините за община- новатор в тая област, за най-добра практика между общинска администрация и неправителствена организация. През последните години ми прави впечатление обаче, не толкова голямата активност на гражданите... Имаме планове за прозрачност... Най-голяма активност проявяват спортните клубове, активни са читалищните настоятелства и училищните настоятелства. Гражданите се интересуват най-много от начина на изразходване на бюджетните средства от общинската управа."- смята Нина Данколова.  
"Трябва да се направи отчет, по-реален и по-обективен с цел хората да знаят какви пари за какво отиват"- казват и жители на града.

Прозрачно ли е управлението на общинските администрации? Поглед към данните, които обработиха от програма "Достъп до информация" след изследване на рейтинга на общините в страната.

"В общото класиране девет от общо 11-те общини в област Видин са на последните 50 общини за страната по прозрачност и достъпност на информацията. На последно място сред всичките 264 изследвани общини е Ружинци, където до миналата година не е имало и собствен сайт. Община Макреш е на 261 място, Брегово- на 259 място, Чупрене- 258-мо, Грамада- 246-то, Бойница- 245-то, Димово- 213-то, Ново село- 202 място
"- посочи Пенка Милушева, областен координатор за Видин по Програма Достъп до информация.

Георги Ганов е от Берковица, има собствен бизнес, няколко пъти протестира срещу управлението на сегашния кмет и неговия екип, а Емануела Петкова е бивш общински съветник. Отказала се е преди една година поради заболяване, а липсата на асансьор за инвалидни колички не й позволява да участва в заседанията на Общинския съвет- Берковица.

"На администрацията в Берковица, за обслужването на гражданите поставям оценка слаб 2. Няма гражданин да влезе в общината и да излезе усмихнат и доволен... не е прозрачно управлението в общината. Според мен са нагласени и конкурсите за обществените поръчки... Не е достъпна Общината за хора с увреждания. Не се разбира всичко от сайта й, не отговарят на искания за достъп до информация. Но има и добри примери- има служители, които се стараят..."
- оплакаха се пред Петя Генова жителите на Берковица.

Още мнения за прозрачността в управлението на общините в Северозапада чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59