Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Холокоста- случилото се не трябва да се забравя

Паметник в Лом, построен в памет на българските евреи
Снимка: Румен Илиев
В обществения час в "Посоките на делника" този вторник говорим за Деня на Холокоста в България, който се отбелязва днес, 10 март. Именно на днешната дата през 1943 година, след широк обществен натиск, българският парламент отменя заповедта на правителството на Богдан Филов за депортация и така спасява всички евреи, граждани на България от сигурна смърт. Макар хиляди други хора от Македония и Беломорска Тракия да нямат този късмет, спасяването на българските евреи е събитие без прецедент в световната история и остава в народната памет като символ на колективната сила на обществото ни.

Именно за това си спомняме днес- в деня на Холокоста в България- как интелигенция, Църква, общественици, обикновени работници и селяни, държавни служители и политици,  независимо от партийната си принадлежност се обединяват около каузата да не дадат българските евреи за депортация и масово унищожение в Германия.

Как еврейската общност в Лом отбелязва тази дата? Свързахме се по телефона с Елин Тодоров, председател на Регионалната организация на евреите "Шалом" в Лом:

"Ние като малка организация отиваме и поднасяме венци и цветя на паметника на депортираните евреи. Всеки един евреин в държавата е очаквал с тревога деня, в който ще бъде интерниран- незнайно къде. Даже да ви кажа и до сега в нашия дом, в мазето, стоят два големи куфара, картонени, които дядо ми е купил за багаж, при евентуална депортация. Такъв е бил политическият климат, такива са били условията. Човешките права са били принизени до крайност, особено на евреите. През март 1943 година, 4 221 души от Беломорска Тракия и от Македония са били интернирани в конски вагони през пристанище Лом за лагерите на смъртта- за Треблинка. Тогава проличава и несъгласието на гражданството с този вероломен акт."


В разговора с Елин Тодоров стана дума и за видинската Синагога, чиято сграда от години се руши. И се питаме, кога във Видин малкото останали евреи ще има къде да почетат жертвите на Холокоста.

Синагогата във Видин"Синагогата във Видин е собственост на еврейската общност в града. Синагогата във Видин е обект, който организацията на евреите "Шалом" няма нито намерението, нито средствата да възстанови самостоятелно. Като част от историческото наследство на Видин, очакваме инициативата да се води от българската държава. Ние сме предоставили на Министерството на културата още преди три правителства, без да броим служебните, правото на безвъзмездно и безсрочно ползване на руините на Синагогата. Това означава, че еврейската общност не търси някакви материални придобивки от видинската Синагога и ако се намерят ресурси за нейното възстановяване в полза на видинското гражданство, ние предоставяме правото на ползване. Собственост няма да предоставим, защото никога еврейска общност няма да предостави еврейска собственост", каза пред Цветомир Цветанов председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти.

От Радио ВИДИН още по време на управлението на кабинета "Борисов 1" направихме запитване до Министерството на културата, какви мерки предприема или ще предприеме за реставрирането и съхраняването на Синагогата във Видин. Част от отговора е, че:

"Министерството на културата, съобразно своите компетенции и правомощия, ще подкрепя и съдейства за реализацията на всяка инициатива, насочена към опазването на културното наследство на Видин и в частност на сградата на Синагогата."


Около видинската Синагога обаче и днес всичко е обрасло с треви и бурени, и разрухата е навсякъде.

Сътрудникът ни в Лом Владо Недев записа спомените на 90-годишния вече Никола Лисичков, свидетел на посрещането и депортирането на евреите от Лом през 1943 г.

Елин Тодоров пък препредава спомените на своята майка Шели Цветанова, в чиято биография са записани над 50 участия в оперети, както и в три мюзикъла. Многократно е награждавана за своята творческа дейност и е удостоена със званието "Почетен гражданин на Лом".

А на най-хубавото място в Лом, на брега на Дунав, има паметник, построен в памет на българските евреи, които са загубили живота си в лагерите на смъртта. Случилото се не бива да се забравя, то трябва да се предава на поколенията, за да не се повтаря никога повече, особено в 21 век.

Още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59