Повече от 50 нюанса сиво

4
Снимка: Вальо Русинов, личен архив
В обществено-политическия час в "Посоките на делника" този вторник говорим, възможно ли е да пътуваме от Видин до Монтана и София бързо, спокойно и безаварийно.

Зимата и засиленият трафик в посока Дунав мост 2 доразбиха и без това от години неремонтираните пътища в Северозапада. От няколко месеца пътуването от Видин в посока Монтана и централната част на страната и обратно е приятно само за любителите на офроуда. Главният път Е-79 е затворен заради изграждането на обходен път на Монтана. Алтернативното, и най-късо, трасе - през Арчар, Дъбова махала, Брусарци, Смирненски, Славотин, Доктор Йосифово, Студено буче, Монтана е в окаяно състояние. Най-пробемен е около 30-километровият участък Дъбова махала-Студено буче, който в момента трудно може да бъде наречен път- дупките са толкова много и нагъсто, че не могат да се избегнат, а някои от тях са дълбоки по половин метър.

"Пътят е в изключително ужасно състояние, особено участъкът Славотин-Доктор Йосифово. Този път не е ремонтиран, откакто е направен през 1967-1970 година. Траповете са дълбоки повече от половин метър- изобщо не може да се пътува. Вчера пътувах от Монтана до Славотин (23 километра) един час и десет минути! Трафикът за Дунав мост 2 минава повече оттук, защото маршрутът е по-къс, а сега, като затвориха Е-79 при Клисурица, трафикът се усили още повече. 40-50-тонните ТИР-ове още повече разбиват пътя. Около него вече е пълно със спукани гуми, скъсани джанти, стават всякакви поразии по колите.", обясни пред Цветомир Цветанов кметът на село Славотин Личко Цолов.

Десетки са пострадалите от лошото състояние на най-прекия път между Видин и Монтана: "В неделя вечерта прибирайки се към Монтана между с. Дъбова махала и Брусарци ударих в една от зейналите ями и резултатът е изкривена джанта и срязана гума...Там е най-големият ад. Миналата седмица ударихме една кола пред нас, която се опитваше да избегне удар с ТИР. Бяхме с малко дете. Резултатът: уплаха, счупена кола и скъп ремонт. За какво плащаме винетки и пътни данъци? Нямам думи просто... Не винетки, нищо не трябва да им плащаме докато пътуваме по тези пътища... Видин, Враца и Монтана на протест, да затворим пътя към София и към Дунав мост 2 докато не се направи нещо... Аз също пострадах. Дъжд и локви, които не знаеш колко са дълбоки. Две изкривени джанти, снимки и лоши спомени от изровените пътища на България. Продължих с резервната гума... Падна ми бронята на автомобила.", това са само част от разказите в социалните мрежи на пострадали по този пътен участък хора.

СнимкаПо принуда голяма част от пътуващите по направлението Видин-Монтана вече използват по-дългия с около 10 километра маршрут през село Расово, община Медковец, където се включват в ремонтирания второкласен път 81 Лом-Монтана. До тази отсечка обаче също се стига през осеян с дупки път, който крие редица опасности. Преди Расово е село Аспарухово, именно там автомобилът на нашата слушателка Нивелина Николова от видинското село Дружба пука гума:

"Мъжът ми трябваше да закара наши познати до летището в София. Тръгна в 10 часа вечерта от Видин, а в 12.30 часа ми се обади, че е спукал гума и повредил джантата след удар в дупка по пътя преди село Аспарухово, който в момента е "най-хубавият" път, след като затвориха Е-79. Не е успял сам да смени гумата, обадил се на "Пътна помощ", на която платил 88 лева, за да му подменят гумата с резервната, защото не е имал подходящ гаечен ключ. Така пътуването му до София продължи цели 8 часа с много нерви и 185 лева непредвидени разходи за гумата. Често използваме този път, но всяка седмица се отваря нова и нова дупка. Купихме си нова кола, но не я караме, стои на паркинг, за да не я счупим по тези пътища. Преди време също имахме инцидент- спукахме две гуми в дупка преди село Славотин. Наложи се да извикаме човек от Видин, който да ни докара още една резервна гума и оттогава пътуваме с поне 2-3 резервни гуми в багажника, не носим почти никакъв багаж, защото нямаме място.", сподели Нивелина и призова: "Оправете ни пътя, защото си плащаме всички необходими данъци и такси, а пътуваме адски дълго време и си чупим автомобилите. Не искате да има протести, но ще има много и то специално за този участък!"

Сериозни проблеми изпитват и автобусните превозвачи от Видин за София. Заради разбитите пътища, рейсовете вече се движат със закъснение.

"Стигаме до София с мъка, с напрежение... пътят е трагедия- тотално разбит. Вече пристигаме с 20-30 минути закъснение от графика. Трафикът на ТИР-овете се насочи през село Расово и вече и там пътят е разбит. Сега няма откъде да се минава: Е-79 е затворен, другите два пътя са разбити и няма никаква алтернатива за пътуване към София. Инциденти стават непрекъснато. Тази сутрин един ТИР пред мен удари в голяма дупка, скъса ресьор и си остана там. Представете си, щом тази огромна машина остана там, в какъв трап е попаднала. Навсякъде има скъсани гуми, джанти, рамки... Много ни е трудно- изнервят се пътниците, изнервяме се и ние, защото закъсняваме. Но не виждам някъде да се прави нещо...", каза шофьор от най-голямата автобусна фирма във Видин.

СнимкаОтправихме официално запитване до Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъдат ли ремонтирани основните пътища в Северозапада и ще бъде ли изграден скоростен път Видин-София. Ето какво отговориха от Агенцията:

"Поради строителството на обходния път на Монтана трафикът от път Е-79 към Дунав мост 2 се пренасочва основно по пътя Добри дол - Тополовец - Дъбова махала - Брусарци - Славотин - Доктор Йосифово - Студено буче - Монтана. При Тополовец моторните превозни средства над 3,5 т могат да се върнат на първокласния път, преминавайки по отсечката Тополовец - Ружинци. МПС под 3,5 т могат да се включат в движението по Е-79 като се отклонят при с. Славотин по общинския път през Клисурица. Шофьорите могат да използват алтернативния маршрут към Видин - по пътя Добри дол-Тополовец и по крайречния път Видин - Арчар - Добри дол.

През тази година предстои да бъдат направени текущи ремонти на асфалтовата настилка на път II-11 - на територията на област Монтана- пътя Добри дол- Сливата- Орсоя- Лом. Предвидени са близо 74 хил. лв.

През 2011 г. завърши рехабилитацията на 35 км от пътя Видин - Лом - Ковачица - Гиген на територията на областите Видин, Монтана и Враца.

През миналата година по ОП "Регионално развитие" е извършен ремонт на 4,4 км от пътя Брусарци - Смирненски. Ремонт по технологията "студено рециклиране" за близо 2 млн. лв. е извършен и на още две отсечки с дължина около 3 км при селата Славотин и Доктор Йосифово. През 2014 г. на път III-112 са направени и частични ремонти на асфалтовата настилка. През т. г. се планира да бъдат извършени ремонти за близо 37 хил. лв. с ДДС.

Около 28 км от път Дъбова махала - Монтана са включени в проекто-списъка на обектите, които се предлага да се финансират по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. Предстои утвърждаването на списъка с проектите.

В участъка от пътя Монтана - Враца през 2015 г. ще бъдат инвестирани над 232 хил. лв. с ДДС. Средствата ще бъдат използвани за частични ремонти на асфалтовата настилка, дейности по отводняване на банкети, канавки и водостоци, и рязане на храсти в близост до пътното платно.

Скоростният път I-1 Видин - Монтана - Враца - Ботевград е включен в новата програма "Европейски транспортни коридори", която се предвижда да се съфинансира с кредит от Европейската инвестиционна банка и националния бюджет. През 2015 г. предстоят преговори с ЕИБ и подготовка на заемните споразумения. Готови са идейните проекти на обекта. До края годината трябва да е готов доклада по ОВОС, въз основа на който ще се разработи техническият проект."


Т.е. едва 37 хиляди лева са отделени през тази година за ремонти на опасните участъци по пътя Видин-Монтана... А че пътищата в Северозапада не отговарят на засиления трафик след построяването на Дунав мост 2, отчитат и от Правителството. Кардинално пробемът би се решил с играждането на скоростен 4-лентов път Видин-Ботевград.

"Е-79 е важен не само за региона, но и за международния трафик. Не трябва да забравяме, че сам по себе си Дунав мост 2 без съпътстващата инфраструктура не би довел до онези икономически ползи, които очакваме, въпреки че трафикът по него и сега надхвръля очакванията. Без изграждането на скоростен път Ботевград-Видин, мостът би се обезсмислил като цялостна инвестиция и като логика на проекта. В тази връзка, през 2015 година ще бъдат довършени обходите на Монтана и Враца, за 2 млн лева ще бъдат проектирани отсечките Видин-Ружинци и Ружинци-Враца, за най-напредналия участък от трасето- Ботевград-Мездра към момента се изготвят парцеларните планове. За финансирането на цялото трасе трябва огромна сума- над 400 млн. евро. По Оперативна програма "Транспорт" няма ресурс за пътища, а трябва да сме утописти, за да вярваме, че ще бъдат спестени толкова големи парични потоци от държавния бюджет, за да бъдат насочени към изграждането на това трасе. Заради това търсим други източници. Поемаме ангажимент към гражданите на трите области, че ще намерим ресурс.", заяви в Монтана заместник-министърът на регионалното развитие Николай Ненков.

СнимкаОтколешната мечта за хубав път от Видин до София засега остава неосъществена. Скоростен път ще започне да се изгражда най-рано през 2017 година, обясни при посещението си във Враца министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова:

"От 20 години се говори за този път, но много малко е направено. Започнахме още в миналия мандат проектирането и имаме готов проект. Сумата, която е необходима е много голяма- 350 млн. За момента няма от къде да ги осигурим. Имаме достатъчно пари само за една единствена отсечка- довършването на магистрала "Струма". Заради това подадох това изключително важно направление София-Видин като приоритетен проект по "Плана Юнкер", а като план "Б" той е включен като приоретен проект и по т.нар. Европейски транспортни коридори, за което ще водим преговори с Европейската инвестиционна банка. Преговорите ще водим следващата година, защото тази имаме бюджетни ограничения. Надявам се от 2017 година реално да започнем реализация на този проект."

И така: скоростен път от Видин за София скоро няма да има, пари за ремонт на съсипаните от ТИР-ове пътища не са отпуснати, т.е.  светлината в тунела на пътуващите в Северозапада, засега се отлага за близкото бъдеще... А до тогава? А, и...докато властта, която и да е тя, само замазва положението, страната ни ще продължава да е отличник в класацията на жертвите по пътищата.

Галерия

Вижте още

Новият кмет на Лом: "Работа и работа- в интерес на хората"

Тази сутрин се отправяме към град Лом, едно прекрасно крайдунавско градче, което е разположено в близост до устието на едноименната река Лом. Защо точно на 6 декември- Никулден, сме в Лом? Защото хората тук открай време уважават този празник, и защото и в миналото, и сега се почитат традициите, свързани с рибарството. Предполага се, че..

публикувано на 06.12.19 в 10:38

Ятаган или сабя посече "Под игото"

Съвременният превод на романа "Под игото" на Иван Вазов  разбуни духовете и много хора се изказаха негативно. Автор на превода е Нели Стефанова - преводач на руски и от английски език.   Основният мотив на Нели Стефанова- отделни глави от романа се изучават в прогимназията, а по-малките ученици не разбират написаното. Сблъскала се е и лично с..

публикувано на 05.12.19 в 12:59

Успешна ли е Националната стратегия за хората с увреждания

През 2020 година месечната финансова подкрепа, регламентирана в Закона за хората с увреждания, ще се увеличи с 4,3 процента. Конкретният й размер ще варира от 25,41 лв. за хората с от 50 процента до 70,99 процента степен на увреждане, до 206,91 лв. за хората с над 90 процента степен на увреждане с право на чужда помощ. Увеличението се получава от..

публикувано на 04.12.19 в 13:38

Ще вдигат ли местните данъци в Северозапада?

Въпреки предизборните уверения, местните данъци в редица общини в България ще се повишат от началото на новата година. Каква е ситуацията в Северозападна България?  Сред първите, които обявиха повишение на налозите от 2020 година, е Община Монтана .  Предложението е такса смет да се повиши от 3.1 на 3,86 промила. От 6,7 на 7,5 промила се..

публикувано на 03.12.19 в 14:30

На какви съветници гласувахме доверие

Новоизбраните Общински съвети вече проведоха и първите работни заседания. На какви хора гласувахме доверие и ще разчитаме през следващите четири години? Общинският съвет във Видин е с 33 съветници. За председател бе избран Генади Велков , който ръководеше работата на съветниците и през миналия мандат. "Според мен е добър Общинският съвет...

публикувано на 02.12.19 в 15:32

Стефан Ангелов: "Един кмет трябва да се бори за всеки един човек "

В "Добро утро, кмете!" гостуваме в село Михайлово, община Хайредин , област Враца. Жителите са му около 1 100 души. В старите турски документи и в документите след Освобождението селището фигурира с името Долна Гнойница, което означава  място за угояване на добитък, тъй като от миналото населението се е занимавало с животновъдство. През..

публикувано на 29.11.19 в 13:06

Най- хубавият коледен подарък е...

Коледните празници се задават, което означава, че идва време за...подаръци! Всяка година сме изправени пред дилемата- какво да купим на близки и приятели. Дали оригинални подаръци ръчна изработка или по-изискани такива? Нещо типично коледно или друго, което няма нищо общо? Дали подаръкът ще се окаже пък ненужна вещ за получателя?   В..

публикувано на 28.11.19 в 12:16