Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ощетени ли са футболните фенове от телевизионните излъчвания на срещите тази пролет

Снимка: Радио ВИДИН

Телевизионните права на "А" футболната ни група струват 30 милиона лева за 5 години. Офертата е на фирма, която е собственост изцяло на Кирил Домусчиев. Досега в нея равноправни акционери бяха босът на "Лудогорец", както и Тодор Батков, шеф на "Левски". Оказа се, че Батков е продал своите 50 процента на Домусчиев и той вече е едноличен собственик. Фирмата предложи схема, по която 12 милиона са гарантирани за равно разделение между всички отбори във футболната "А" група. Останалите ще се разпределят според класирането в края на всеки сезон. Един телевизионен канал в момента излъчва мачовете, както и обзорните предавания, превюта и студия с тематика около "А" група. Достъпът до този канал обаче струва на всеки футболен фен почти 4 лева месечно към допълнителната такса за телевизия.

Ощетени ли са запалянковците в този случай? Попитах видинчани липсват ли им срещите от родното футболно първенство и биха ли си платили, за да могат да ги гледат.

"Засягат се нечии интереси, а не трябва да е така ... Става въпрос за български футболни мачове ... Никога няма да се повиши нивото но футбола по този начин ... Мисля, че тези пари не отиват за спорта, а за други неща"- казаха футболните запалянковци от крайдунавския град.

Сътрудникът ни Жоро Александров е отявлен футболен фен и днес той се включи със свой коментар по темата от Враца:

"Разбира се, че футболните запалянковци в България са ощетени от това, че трябва да си плащат, за да гледат смешната продукция, наречена "А" група. Доводите "против" са много и със сигурност са повече от тези, които са "за" допълнителното плащане. Но, нека караме по ред: Броени дни преди началото на пролетния полусезон в елитната ни футболна дивизия стана ясно, че трябва вече да си плащаме- по почти 4 лева на месец, ако искаме да гледаме мачовете от "А" група. Мнозина нямаха време да реагират, а и не можаха да си отговорят на най-важния въпрос: "На кого да плащаме?". Ей така: от нищото изникна една нова финансова организация, която реши, че ще ни прибира парите, за да ни пуска картина от и без това смешното родно футболно първенство. Кабелните оператори и те разбраха последни, че ще събират едни пари, за да ги предават на едни хора... По-важният въпрос беше "Заслужава ли си да плащаме?". Защото нивото на родния футбол е по-ниско от албанското, молдовското, но като нищо може да е конкуренция на елитната дивизия на Люксембург, например. Не знам как е на другите места в Северозападна България, но кабелният оператор, чийто услуги ползвам във Враца, съвсем елегантно реши да ми иска такса не за един, а за два месеца. Сещате ли се защо? Много просто- защото, като видя за какво съм платил още в края на първия месец ще се откажа. А така ще трябва да свиквам цели 2 месеца с мъката, пардон с марката "български футбол". Сега разбирам защо баща ми не си плати и се отказа да гледа "интересните" български мачове, ами си следи какво става по терените на Англия, Франция, Испания, Германия и Италия, без да плаща повече от месечната такса на своя кабелен оператор. Нивото на футбола в родната "А" група е много малко над това, което се играе във "В" групите. А поне засега една кабелна телевизия предава директно мачове от аматьорските дивизии. Та, на който му липсва родният футбол, спокойно може да го замени с марката "В" група. Вярвайте ми: нищо няма да изпуснете. Или поне при аматьорите няма да видите изтънчените актьорски отигравания на иначе елитни отбори, които заради коефициентите падат с по 4, 5, че и с 8 гола. А когато противникът /заради своята некадърност/ не може да вкара точната бройка голове, защитниците сами добутват топката на голлинията и я подаряват на слисаните нападатели, за да им вкарат... Още ли се чудите дали да си купите платените канали, за да гледате роден футбол? Съветвам ви да идете на театър или на кино, защото онова, което се вижда по терените, не е изкуство, а откровено порно. Нима някой би завел невръстното си дете да гледа порно, на който и да е стадион? Нека бъдем отговорни, нека бъдем честни, нека бъдем морални и да забравим за футболната излагация, наречена български футбол. Така ще спестим някой лев, нерви и много време."

При гостуването си в "Посоките на делника" старши треньорът на ФК "БДИН - Видин" Любен Любенов също сподели мнение по тази тема.

"Малко по-организирано трябваше да се направи тази стъпка, а за съжаление хората в пенсионна възраст са най-потърпевши от тази промяна"- каза Любен Любенов.
Потърсихме за коментар по темата и доставчик на цифрова телевизия във Видин. Юлиян Иванов е организатор "Маркетинг и продажби" към една от кабелните телевизии в крайдунавския град.

"Неочаквано, но към момента има голям интерес към новите HD канали, които предлагаме. Дават доста интересни неща, включително и българското първенство, Формула 1 и други спортни събития, които реално могат да се гледат само на него. Хората се интересуват и всеки ден има нови абонати. Услугата не обвързва целогодишно абонатите, а от момента на плащане до същата дата от следващия календарен месец"- каза Юлиян Иванов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46