Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За улиците и тротоарите на Видин- докъде ще стигне търпението ни

Снимка: Полина Тодорова

"Пролет пукна, ние не"- това се пееше в една песен. След воден цикъл, като след бомбардировка по време на война. Ето така изглежда Видин в началото на пролетта. Температурите постепенно се повишиха и току-виж и кукувица ни закукала. Дай боже да не ни се случи, обаче, точно в този момент. Че така, както сме цъфнали и завързали, току-виж ни задържи чак до следващата година по това време.

Какво се случва с улиците и тротоарите на Видин и колко още ще се търпи това положение- този въпрос ни мъчи днес в "Актуално" в "Посоките на делника". Мъчи и хората във Видин. Жителите на крайдунавския град са пълни песимисти за всичко около водния цикъл и развитието на общината като цяло. Това показа нашата анкета по темата.

"Не вярвам, че нещо ще се случи. За една година те обещаха велики неща и те не се случиха. Много се лъже и краде. Хората не могат да решат нищо ... Няма да стане поне още две години ... Има много работа и не виждам как ще стане ... Дори и хората не могат да решат нищо защото няма вече хора за протест в града ... Вече загубихме надежда"- казаха видинчани.

"Няма своевременна информация кога отбиват движението. Случва се да стигнем до разкопаната улица, където вече няма никакви възможности- нито наляво, нито надясно, трябва да се връщаме обратно, отново да газим в дупките и няма кой да контролира това нещо", каза слушател в "Актуално". 

Попитахме в Община Видин до кога ще продължи това положение по улиците на града.

"Нашето търпение също е изчерпано, но има договор, който се изпълнява. Новият договор бе удължен до юли тази година. В дух на добрия тон фирмата изпълнител бе оставена да работи по график, който самата тя си е изготвила. Предвид и атмосферните условия през зимата нямаше как да започне асфалтиране на улиците. С настъпването на пролетта поискахме график от фирмата за полагане на асфалт. В указания срок ни бе предоставен график за подготовка, но не и за асфалтиране. В момента обаче те изостават от графика и ние като Община ще следим за неговото изпълнение. На 26 март ще се проведе редовната месечна среща и ако не се догони графикът, аз като кмет ще издам заповед да се извършват плащания само за асфалтирани улици"- каза за Радио ВИДИН изпълняващият длъжността кмет на общината Добромир Дилов.

Защо всъщност се получава това разминаване в сроковете, факт от който потърпевши сме всички ние? Ето какво обясни Дилов:

"Всеки си гледа паричния интерес и фирмата изпълнител се старае да подготви всички улици и чак тогава едновременно да започне асфалтирането им. Този процес излиза по-евтино. Ние като община сме категорични и на 26 март, ако не се влезе в график ще започнем да плащаме само и единствено за пълно възстановяване на инфраструктурата в града."

Разбра се преди два дни, че е започнало асфалтирането на една улица, разкопана по водния цикъл и се подготвят други за полагането на асфалт. Днес предстои редовната месечна среща на фирмата изпълнител и Общината. Докъде обаче ще стигне търпението на гражданите на Видин- предстои също да разберем.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59