Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Развитието на туризма- повече приходи за общините

Археологически комплекс "Калето" в Мездра
Снимка: Мирослав Гетов

Туризмът се счита за един от важните сектори на родната ни икономика, който допринася към брутния вътрешен продукт и създаването на работни места.

Попитахме видинчани какво мислят за инвестициите от туризъм в общината, на местно ниво, и могат ли да влязат свежи средства от такава дейност в бюджета.

"Видин има прекрасно географско разположение и природни дадености и може много да се направи за туризма, за да генерира допълнителни средства към общинския бюджет" - смятат жителите на крайдунавския град.

Какво правят общините в българския Северозапад за развитието на туризма като възможност за допълнителни приходи? Попитахме кмета на община Вършец Иван Лазаров.

"Основните ни приходи от туризъм се генерират от туристическия данък. От няколко години бележим ръст при събирането му, което повишава посещаемостта на туристическите дестинации в нашия регион и тяхното състояние."

В община Чипровци се гордеят с историята и туристическите забележителности на този край, но приходите от развитието на туризма са минимални.

"Имаме минимални приходи от туристически такси от собствениците на къщи за гости и историческия музей в бюджета, които са по-скоро символични. Чрез туризма се подобрява индиректно обаче инфраструктурата и по този начин се подобрява състоянието на туристическите дестинации
"- това заяви в "Актуално" кметът на община Чипровци Анатоли Първанов.

Оценявайки природните си дадености и паметниците на културата на своята територия община Мездра поставя развитието на туризма като една от приоритетните си задачи, информира сътрудникът ни Петко Котларски. За целта Общинският съвет приема Програма за развитие на туризма, като последната е за периода 2012-2015 година. В нея като основни задачи са заложени поддържане на инфраструктурата, поддържаща туризма: опазване, поддържане и рекламиране на туристическите обекти; повишаване качеството на туристическия продукт; развитие на Публично - частното партньорство и разработването на проекти. Постоянно се разкриват еко пътеки, вело и туристически маршрути, търсят се възможности за развитие на еко и селски туризъм. Всичко това, разбира се, подпомага развитието на икономиката и търговията в общината. Археологически комплекс "Калето", Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа", Черепишкият манастир, природният феномен "Ритлите", стенописите при село Царевец са само част от привлекателните за туристите обекти.

Общината в Мездра търси от развитието на туризма и средства за бюджета си. Те се реализират от туристически данък- заплащане за нощувка в средствата за подслон и местата за настаняване, от наложени от кмета глоби, от таксите за категоризиране на туристически обекти, от средства по целеви програми, дарения, помощи и международни програми. Целта Археологически комплекс "Калето" да се превърне в основна туристическа дестинация на община Мездра се реализира. От откриването му на 31 юли 2014 година до днес мястото е посетено от 11 180 туристи, които от входната такса, екскурзоводни услуги и закупени сувенири пряко подпомагат общинския бюджет. Ясно е, че пътят е верен и туризмът може да подпомага финансово общината, допълва Петко Котларски.
 
В Козлодуй развитието на туризма не е сред водещите приоритетни отрасли. Сътрудникът ни Силвия Иванова разговаря с Любомир Димитров- главен експерт "Спорт и туризъм в Община Козлодуй".

"Има няколко обекта на територията на нашата община, за чието стопанисване и поддръжка отговаря държавата. Не можем да говорим за развитие на нещо, което не съществува"- каза Любомир Димитров.

За да има добре развит туризъм, а оттам и приходи за общините от Северозапада, би трябвало да има добре развита пътна инфраструктура - нещо, което не може да се каже за този регион, особено що се отнася до пътищата в област Видин, на които продължава да не се обръща внимание. Успокоение до някъде е фактът, че Видин е едно от пристанищата на река Дунав, където само през миналата година са акостирали 167 туристически кораба. За 2015 година статистиката сочи 181 кораба само за последните 4 месеца. Какво прави Община Видин за развитието на туризма като възможност за допълнителни приходи? Отговор на въпроса дава заместник кметът на Общината, Борислава Борисова:  

"През последните години Видин се радва на засилен интерес от страна на наши и чужди туристи. Най - посещаваният туристически обект си остава средновековната крепост Баба Вида. Тя носи и най-големите приходи в бюджета на Общината. След нея се нареждат Художествената галерия "Никола Петров", Историческият музей "Конака", Музей "Кръстатата казарма". Туристическият данък, който се плаща от хотелиерите, също е съществено перо от приходите..."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59