Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Кордовска давала указания на квесторите в КТБ като заместник-председател на Фонда за гарантиране на влоговете

Снимка: БГНЕС

Нели Кордовска е давала указания на квесторите в Корпоративна търговска банка в качеството й на заместник-председател на Фонда за гарантиране на влоговете. В съобщение, разпространено от Фонда, става ясно, че Кордовска разрешава изплащане на депозит като гарантиран, защото договорът за преференциалната лихва е прекратен предсрочно преди поставянето на банката под специален надзор, но парите са останали по сметка в нея.

Указанията на Нели Кордовска трябва да се интерпретират само като отговори на конкретни въпроси, а не изобщо, категорични са от Фонда за гарантиране на влоговете. В съобщението си те описват кореспонденция между Кордовска и квесторите, в която те питат как трябва да третират договор за депозит, който е сключен при преференциални условия и е прекратен предсрочно на 20 юни - датата на поставянето на КТБ под специален надзор. Особеността е, че парите от депозита са блокирани в банката именно заради спирането на операциите. Указанието на Кордовска е, че след като е предсрочно прекратен и са платени наказателни лихви за това предсрочно прекратяване, парите по сметката имат характер на влог, който може да бъде изплатен като гарантиран. 

Нели Кордовска беше назначена като заместник-председател на фонда малко след поставянето на КТБ под специален надзор в качеството й на ресорен подуправител на БНБ. Във вторник стана ясно, че тя е давала указания, които се разминават с тези на гуверньора Иван Искров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Янчо Трончев: Банките в България трябва да правят стрес тестове, за да не последват КТБ

И другите големи банки са посещавани от известни политици и общественици. Това дали е морално е друг въпрос. Твърде жалко е обаче тази тема да се превръща в дневен ред на обществото. Това каза за „Хоризонт“ в предаването „Нещо повече“ адвокат Янчо..

публикувано на 14.05.15 в 16:57

Цветан Василев "пусна" списък с имената на хората, които са го посещавали в КТБ

Сканирани копия от десетки страници на тетрадка, в която са записвани имената на посетителите в централата на Корпоративна търговска банка (КТБ), бяха изпратени до медиите с електронно писмо тази сутрин. То е подписано от мажоритарния собственик на..

обновено на 14.05.15 в 11:50

Веска Волева: Депутатите не искат да решат въпроса с КТБ

Депутати са най-привилегированите или техни приближени, т.е. как ще свърши работа една парламентарна комисия по казуса с КТБ, при положение че интересите й диктуват нещо друго , коментира адвокат Веска Волева , член на инициативния..

публикувано на 13.05.15 в 18:23

Сотир Цацаров: В КТБ е имало преференциални депозити с лихва от 9,8%

В Корпоративна търговска банка е имало преференциални депозити с лихва от порядъка на 9,8%, съобщи в Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров . По думите му, сред вложителите със специални лихви има известни имена , но най-крупните депозити са на..

публикувано на 12.05.15 в 20:19

Иван Искров е знаел абсолютно всичко, което се случва с КТБ

Сагата с КТБ продължава. След казаното от премиера Борисов наскоро по въпроса с преференциалните депозити – около хиляда баровци са се възползвали от измененията на контрактите, за да си получат пари от фонда, с което той е бил ощетен със 100 милиона,..

публикувано на 13.05.15 в 10:46