Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната банка: България трябва да продължи борбата с корупцията

Сирдхарт Шарма: Обвързаността между властта и бизнеса е проблем най-вече в страните от Източна Европа

България трябва да продължи борбата с корупцията, за да подобри възможностите за правене на бизнес в страната, заяви анализаторът от Световната банка Сирдхарт Шарма. Експертът препоръча и намаляване на зависимостта между политическите сили и фирмите.

Обвързаността между властта и бизнеса е проблем във всички държави, но най-вече в тези от Източна Европа, коментира Шарма:

Това е случаят, когато фирми, които са свързани с властимащите, стават по-конкурентоспособни и бизнесът им върви по-добре. Когато политиците изгубят властта, рентабилността на фирмите направо се срива.

Фирмите трябва да се чувстват защитени от закона, а не да се страхуват, че бизнесът или имуществото им ще бъдат отнети:

Друго проучване показва, че, ако се направят реформи, за да се чувства бизнесът по-защитен, тогава брутният вътрешен продукт на глава от населението се увеличава с 500%. Също така, ако подобрите индикаторите на страната по отношение на спазването на закона, брутният вътрешен продукт на глава от населението ще се увеличи с 200 процента.

Извършването на тези реформи ще подобри конкурентоспособността на страната и ще доведе до по-стабилни икономически показатели, смята анализаторът от Световната банка.

Според вицепремиера Меглена Кунева страната ни трябва да работи за стабилност на закона и да внедри добрите европейски практики:

Създаването на равни, лесни и прозрачни условия за всички участници е най-сигурният шанс ние да гарантираме растежа и да подобрим конкурентоспособността си.

Репортажът на Марта Младенова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Меглена Кунева

25% от влизащите на пазара на труда ще са роми

25% от хората, които след пет години ще влязат на пазара на труда, ще бъдат от ромски произход. Данните оповести вицепремиерът Меглена Кунева по време на икономически форум. Според нея проблемът с ромите не бива да се разглежда само от позицията на..

публикувано на 18.06.15 в 14:18