Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънреден председателски съвет решава за промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа

| обновено на 22.07.15 в 13:52
Снимка: БГНЕС

Извънредният председателски съвет започна в Народното събрание. Там, освен премиерът, дойде и вицепремиерът Румяна Бъчварова. Очаква се срещата да внесе повече яснота за съдбата на внесения законопроект с промените в Конституцията. Вторият кръг разговори се наложи, след като тазсутрешните срещи на премиера с парламентарно представени сили не донесоха ясен отговор, дали ще бъда събрана подкрепа за промените.

Три поредни срещи в сутрешните часове на премиера Борисов с лидери на  БСП, БДЦ и Патриотичния фронт внесоха допълнителни неясноти за съдбата на законопроекта за изменение и допълнение на основния закон, внесен от Цецка Цачева и група народни представители. Първо, на четири очи, за кратко се срещнаха Борисов и Миков. Очаквано позицията на БСП остана непроменена:
Когато политическата отговорност на отделните партии надхвърля техния деснопартиен интерес, от тук насетне да продължим анализа, включително и възможни действия по промени в законодателството, а ако се наложи и в Конституцията. Така очерта отказа за подкрепа лидерът на БСП Михаил Миков.

В глуха улица е влязъл законопроектът, беше коментарът на съпредседателя на патриотите Валери Симеонов, и изходът:
Решихме, че не трябва да се влиза в зала, без да има осигурено мнозинство.
Разви се и тезата, че утре ще се гласува декларация за трите безспорни промени, а именно засилване на Инспектората, разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска колегия и пряк избор на магистрати. За нея се обявиха от БДЦ.

След совалките премиерът Бойко Борисов сподели, че се чувства подведен:
Бях подведен, че много работа се е свършила, но всъщност се оказа, че през тези месеци само сме се информирали за какво искаме да правим и за добрите ни намерения, но всъщност повече се е политиканствало, без да се поставят сериозните аргументи на масата, за да може основните политически сили да ни подкрепят.

Съпредседателят на Реформаторите Радан Кънев изрази надежда, че коментарът на премиера не визира тях. Той прогнозира тежки разговори на Председателския съвет, но заяви:
Търсим вариант за сближаване на позициите, не обсъждаме изтегляне на проекта. И от днес до 10:00 часа в петък има няколко години политическо време.


Министърът на правосъдието Христо Иванов отказа да коментира критиките на премиера, че не е положил достатъчно усилия, за да събере подкрепа за съдебната реформа. Политическите консултации на министър-председателя с парламентарните сили продължават и на този етап не е разумно да се правят коментари, каза Христо Иванов. Той отказа да отговори дали ще си подаде оставката:

Емоции… дали съм го подвел, дали не съм – всичко това ще стане ясно в петък, когато ще бъде гласуването или когато няма да бъде. На този етап няма да коментирам. Разговорът е с премиера, който предстои – няма да коментирам засега нищо.

Министърът на образованието Тодор Танев заяви, че иска да остане на поста си, за да продължи образователната реформа. Той смята, че промените в Конституцията са важни:

Конституцията е важен закон – законът на законите. Съгласен съм с по-голямата част от нещата, които се правят в тази посока. На мен ми се иска те да бъдат още по-радикални.

Министърът на външните работи Даниел Митов, който също е реформатор, смята, че конституционната промени и съдебната реформа трябва да се случат, колкото се може по-бързо. Това е задължително. Всички го очакват – и по отношение на Шенген, и по отношение на нас самите като държава. Доверието в съдебната система е нищожно, показват последните изследвания, които съм гледал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Съюзът на съдиите призова да не се допускат "безпринципни компромиси" със съдебната реформа

Съюзът на съдиите се обяви против "подмяната на съдебната реформа чрез безпринципни компромиси". В отворено писмо до премиера и министъра на правосъдието, от най-голямата магистратска организация заявяват, че са обезпокоени от действията на парламентарно..

публикувано на 22.07.15 в 13:21

М. Миков: Промените в Конституцията гарантират, че правораздавателният процес ще бъде забавен

Най-лесното е да се променят законите, по-трудно те да се прилагат те. БСП няма да подкрепи промени в Конституцията. През тези месеци, когато са се обсъждали тези изменения, е можело да се направят промени в законите. Трябваше да има отговорна..

публикувано на 22.07.15 в 13:09