Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв трябва да е кметът?!

Снимка: Радио Видин
В обществено-политическия час в "Посоките на делника" този вторник говорим какъв трябва да е кметът. Точно два месеца остават до местните избори през октомври. Вече се промъкват имена на добре познати, но и на нови кандидати за този пост. Със сигурност всеки един желаещ да стане кмет знае, че тази работа е свързана с трудности и отговорности. Ние пък се надяваме, този който бъде избран за кмет, да изпълнява задълженията си резултатно и отговорно.

Решихме да попитаме и специалистите - какъв трябва да е кметът и потърсихме социолога Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл":

"Най-вече хората държат на това, кметът да не е корумпиран. Трябва да има опит, да е независим, да има силно лично присъствие."


Каква трябва да е длъжностната характеристика на един кмет? И кои от тези, чиито имена се въртят в публичното пространство, могат да кандидатстват за тази длъжност?

Какво мислят по въпроса- какъв трябва да е кметът, трима дългогодишни кметове, които и тази година отново ще се впуснат в битката за местни управници?

Николай Иванов кара своя първи мандат като кмет на община Враца, има обаче изкарани два мандата като кмет на община Криводол. Пред Жоро Александров настоящият управник заяви:

"Кметът трябва да е един истински добър стопанин, да е добър мениджър, да умее да подбере екипа си, да взема смело решения- понякога и трудни, да е диалогичен. И да е готов да служи, защото кметът е слуга, а не господар."


Кметът на община Монтана Златко Живков гледа към петия си мандат и за него управникът трябва да е:

"Честен, свестен, местен и известен. Трябва да не е прекъсвал контакта си с хората и да познава много добре проблемите на населените места."


Към петия си мандат поглежда и кметът на видинската община Брегово Милчо Лалов:

"Да стои близко до хората, да проявява непрекъснат стремеж за подобряване условията на живот."


Какви качества трябва да притежава кметът? Попитахме и видинчани какво мислят по въпроса. Мненията събра Светлана Стоенелова.

"Да е коректен, почтен, отговорен, енергичен, съобразителен, общителен и да му пука за града... Да не е крадлив!!!"


Ако кандидатите за кметове не притежават тези качества, не е ли по-добре да се откажат навреме?! Защото в момента някои от тях правят само едно- обикалят партийните централи и търгуват подкрепа.

Още по темата за качествата на кмета чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03