Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вкъщи е само едно място- тук!

3
Снимка: Десислава Андреева

Есе на тема: "Искам да живея в родния си град, защото...." обяви неотдавна депутатът в Европейския парламент Владмир Уручев по повод Европейския ден на езиците.

До 25 октомври се набират авторски материали на младежи от Враца, Козлодуй, Монтана и Видин. Есетата трябва да бъдат написани на български или на един от трите основни езика на Европейския съюз (английски, френски или немски). Творбите ще се приемат на имейл: vladimirandreev.urutchev-office@europarl.europa.eu.

"Искаме да накараме младите да се замислят за родните си места, за да могат те със своя потенциал да бъдат полезни за града си"
- казва Владимир Уручев и обещава, че ще организира посещение в Белгия-столицата на ЕС- Брюксел, в Европарламента за най-добре представилите се участници.

Конкурсът е насочен към бъдещите абитуриенти - учениците от 11-и и 12-и клас.
 
Повечето от младите хора на Видин са на мнение, че искат да останат, ако има развитие към по-добро, показа анкета на Радио ВИДИН сред дванадесетокласници от най-старата гимназия- СОУ "Цар Симеон Велики".

Младежите са единодушни, че тук ги задържат основно близките и семейството.

"Перспективи за мен във Видин -няма", скептично заявява ученичка.

"Ние сме бъдещето, някой трябва да остане, искам Видин да се развива и аз да съм част от това развитие" - казва друго момиче.

СнимкаДа се върне в родния си град заклеймен като "забравен", е избор на младата учителка Любомира Миладинова. След дипломирането си в "Предучилищна и начална педагогика" във Велико Търново, тя упражнява професията си като преподавател в първа група на ЦДГ "Желязко Попниколов" във Видин. Децата там са втори неин випуск, след предучилищната група в детската градина в с. Арчар.

"Да работиш с най-малките- трябва и много търпение, хубаво е да виждаш как растат пред очите ти, как научават първите си думи"
, казва с трепет 23-годишната учителка и допълва:

"Спокойна съм и работата си върви."

СнимкаС диплома за лекар отскоро е доктор Емилиян Емилов. Дипломира се в Букурещ със специалност "Обща медицина". Живот и здраве, възнамерява да специализира ортопедия или гастроентерология. През ноември ще започне работа във видинската болница към Центъра за спешна медицинска помощ, където е бил вече стажант.

"Години изкарах в чужбина, разбрах, че по-хубаво от вкъщи няма"
, казва младият лекар.

Вероятно мнозина ще си кажат, че да останеш във Видин е предизвикателство. Но със сигурност има и много причини да изберем да останем тук, въпреки не добрия икономически климат, защото сме оптимисти и вярваме в промяната. Както е казал народът: "Камъкът си тежи на мястото", защото е у дома.

Вкъщи е само едно място- тук!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45