Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операция "Плюшено мече" набира коледни подаръци за сираците

Да подарим радост на дете без родители!

Снимка: Операция Плюшено мече

Благотворителната инициатива Операция "Плюшено мече" се провежда за осма поредна година. Кампанията набира коледни подаръци за деца от Домове за деца, лишени от родителски грижи, Центрове за наставяне от семеен тип, Домове за деца с умствена изостаналост, Домове "Майка и Дете" и SOS селища.

Видинчани приветстват благотворителната инициатива и биха се включили в нея, показа анкета на Радио ВИДИН:

"Разбира се, че бих дарила ... Имам стари играчки, останали от внуците ми и бих ги дарила на деца от такива домове... Хубава е тази инициатива."

В студиото на Радио ВИДИН гостува Теодора Кръстева, регионален отговорник за Видин на Операция "Плюшено мече".

Теодора Кръстева гостува в Посоките на делника по Радио ВИДИН, Снимка: Пламен Коцев"Интересът на видинчани е огромен и аз съм горда, че нашите съграждани се включиха толкова активно в инициативата. Искам да благодаря на Радио ВИДИН, че бяхте едни от първите дарители и благодарение на вас Росен от Дома за деца, лишени от родителски грижи в Белоградчик ще получи ново зимно яке и голямо радио, които е пожелал за Коледа"
- каза в "Посоките на делника" Теодора Кръстева.

Операция "Плюшено Мече" е доброволческа инициатива, която поставя своето начало преди 8 години в Дом за деца в неравностойно положение в град Бургас и с течение на времето набира много сила, подкрепа, любов, доброволци и дарители. Миналата година са посетени 695 деца в 33 социални заведения на територията на цялата страна. Сега доброволците са решили да обиколят цяла България и всички Домове в страната.

"Идеята ми хрумна още докато живеех и учех в Лондон. Там има подобна инициатива, наречена "Деня на кутията за обувки". В кутия за обувки се опаковат подаръци, които се изпращат на деца в различни страни по света. Интересът към нашата инициатива е страшно голям. Дарителите са много и държат подаръците им да изглеждат наистина прекрасно"- каза за Радио ВИДИН Михаела Стойкова, координатор на инициативата.

Снимка: Операция Плюшено мечеОперация "Плюшено Мече" подарява само нови играчки и дрехи, купени специално за конкретно дете. Екипът на инициативата публикува списъци с деца от Домове и техните най-желани подаръци за Коледа, като всеки дарител публикува коментар с номера и името на избраното от него дете под списъка. Инициаторите записват името на дарителя. Благодетелят оставя закупения подарък лично в най-близкия пункт за събиране на даренията преди крайния срок за съответния град или Дом. Датите, в които ще бъде посетено  всяко социално заведение, се публикуват и всеки дарител може да посети децата на предварително уговорената дата. Всички участници в инициативата ще бъдат уведомени за постигнатите резултати. Контактите са на фейсбук страницата на Операция "Плюшено мече".


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59