Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лотарийните билети- удоволствие или зависимост

Снимка: Пламен Коцев

Обичате ли да купувате често билетчета, за да изпробвате късмета си и убедени ли сте, че все някога ще спечелите? Когато ви се наложи да посетите някой от пощенските клонове, сигурно сте попадали на хора, които трескаво трият с монета металното фолио върху билети, предлагащи печалби. Зависими ли са те от малките хартийки и колко голямо е удоволствието от спечелената сума пари? Специалистите казват, че ако можете да давате от парите си за игри и лотарийни билети и сте крайно нетърпеливи при тяхното теглене или изтриване, то вие сте зависими. Подобни билети се предлагат вече дори и в хранителните магазини.

Ваня Аврамович
е продавач в малко павилионче във Видин на вестници и лотарийни билети.

"Има много хора, които постоянно си купуват билети. Не мога да кажа, че е мания, но има редовни клиенти. Най-голямата ни печалба е 250 лева. За съжаление във Видин няма големи печалби до момента."


Така ли се създават хазартните типове хора? И тези, които започват с лотариите, склонни ли са да продължат и в казината? Има ли печеливши и какви са техните печалби от лотарийните билети? Това попитахме видинчани:

Снимка"Играя, но предимно с малки суми, но имам приятели, които прекаляват... Много хора печелят, но и губят. За да се спечелят пари, трябва отнякъде и да се добият... Важното е да има алъш- вериш."

Според психолозите не е зависимост, ако човек си купува по едно билетче на месец или от време на време играе лотария и очаква някаква печалба. Превръща ли се в даден момент увлечението по лотарийните билети в зависимост, обаче, и има ли нещо общо с хазарта, попитахме и психолога Катя Райчева:

"Разбира се, че може да се определи като зависимост. Всяко нещо, което ни отнема време и предизвиква удоволствие у нас може да се определи като зависимост. Когато на човек му е скучно, той ангажира ума си и времето си с неща, които му доставят удоволствие, а малките печалби правят точно това- стимулират. Лотарията, по принцип, е хубаво нещо, но когато се прекалява, тя се превръща в зависимост. Случвало ми се е да работя с хазартно зависими хора. Когато човек потърси помощ от специалист, то той самият трябва да е наясно дали иска да го направи."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59