Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият кмет на Ясен започна ударно с пълнене на улични дупки

15
Снимка: Радио ВИДИН

Крайдунавското село Ясен вече се ръководи от нов кмет- Огнян Георгиев, който започна ударно работа по облагородяването на населеното място. Екипът ни видя как в първите дни на мандата му уличните дупки вече грижливо се пълнят с цимент и така, с малко средства и желание, улиците придобиват по-добър вид. Освен това, кметът обещава да обърне внимание и на децата, като има идея къде да бъде новата спортна площадка. Да се възвърнат и традициите на видинското село във футбола, и спорта, изобщо, е другата мечта на Огнян Георгиев. За постигането на тази цел си дава и срок- до една година в Ясен отново да се играе футбол.

"Убеден съм, че за селото могат да се направят много неща и вече ги правим. Хората ми гласуваха доверие и заедно с тях ще работим. Започнахме да запълваме дупки, обсъдихме го с общинското ръководство, избрахме и инициативен комитет от селото, който да генерира идеи и да ме напътства в работата ми. Започнахме с общи усилия да баластрираме улици, да запълваме дупки с бетон. Със стотина лева и с много желание се вършат много неща..."- казва новият кмет.

СнимкаКрасивият пейзаж на село Ясен е чудесна природна даденост и възможност за развитие на туризма в региона. Изграден е нов, модерен туристически център, с европейски средства. Сградата наподобява формата на рибарска лодка, какъвто е бил поминъкът на много от местните хора. Плажната ивица събира почиващи не само от Ясен и съседните села, но и от града. Въпреки това, красивите курортни селища, каквито има в Южна България, остават засега далеч от Северозапада.

Огнян Георгиев, кмет на с. Ясен"Липсват млади хора, които да работят упорито в тази насока, лошата инфраструктура и липсата на инвестиции, които да превърнат селището в модерно място за отдих и туризъм. Иначе дадености имаме- рибарско селище с беседки, каравана през лятото, барбекю", казва кметът Огнян Георгиев.

Чиста и уютна сграда събира на раздумка в пенсионерския клуб хората, които помнят развитието на селото през годините. Тъгуват за младите, повечето от които са тръгнали нанякъде, в търсене на хляба. Но и се забавляват, както могат.


"Събираме се на кафе и на чай- само това предлагаме, но цените ни са ниски. Играем шах, карти, табла, абонирахме се за вестници с печалбата на клуба от продажбата на напитки. Събираме се на празници, каним си ди джей. Зад кмета сме, ще действаме заедно"- каза Антон Флоров, отговорник за пенсионерския клуб.
   
СнимкаВ селото е издигнат паметник на загиналите във войните, в близост до старата църква. Столетно черничево дърво, с огромен ствол, пази с клоните си паметната плоча на героите, чиито надписи са поизтрити от времето. Някога в клоните на дървото е стояла църковната камбана, спомнят си старите хора:

"Църквата е на 130 години, дървото е и по-старо. Моят дядо е взел участие в пренасянето й от Тимишоара, от Румъния- това е, което знам."

В Ясен има находки от римско време: фрагмент от мраморна колона, бронзова статуетка на Афродита, мраморна статуарна група с изображение на Сатир, и други, които могат да се видят в музея във Видин. Жалко е, че няма средства за цялостни археологически проучвания на района, казва Дионис Цветков:

"Между Ясен и Гомотарци е имало римски селища, много неща са изкарани от разкопките, има ги във видинския музей. До скоро тук се правеха "проучвания" от частници с трактори, това е..."  

СнимкаГордост за Ясен е старата чешма с изворна вода, строена през 1927-ма. Дебитът от трите й чучура не намалява с годините. Оттук питейна вода наливат и от други села. Питейните й качества са много добри, уверяват хората. А кметът Огнян Георгиев обещава да облагороди мястото около нея.

Още разкази за село Ясен може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45