Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Посоките на делника" си говорим за празничните послания- какво си пожелаваме за Коледа и Нова година- преди 100 години, преди 50 години, преди 20 години и сега

Добрите писма са на път

Милен Радуканов: "Да е сладък хлябът, щастливи децата и успешни делата ни"

51
Снимка: Колаж Ваня Минева


В "Посоките на делника" по Радио ВИДИН си говорим днес за празничните послания- имаме ли какво да си кажем и искаме ли да напишем своите пожелания за Коледа и Нова година собственоръчно? Кое е по-важно, картичката да е на хартия, или да пристигне моментално през социалните мрежи до хората, които обичаме и които очакват нашите единствено за тях наречени думи?

Предпразнично в Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца показаха част от колекцията от пощенски картички, които са на 100 години.

"Красиви и любопитни са ретро картинките, но още по-любопитни са посланията на тях- изписани старателно с мастило благопожелания за щастие, разбирателство и любов, заключили коледния дух, бит и традиции на нашите предци. Експонатите се съхраняват в отдел "Краезнание", а техни дигитални копия могат да бъдат открити в новосъздадената Дигитална библиотека на регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца", обяснява в репортаж на Жоро Александров Калина Тодорова от отдел "Краезнание".

Картичка от архива на библиотека Видин, Снимка: Ваня МиневаИ във видинската библиотека "Михалаки Георгиев" имат запазени картички от последните 50-тина години. Има ли устойчиви послания, които пренасят надеждите на хората към техните близки- питам Недка Николова от отдел "Краезнание".


"Всичко в картичката говори за добри чувства- и текстът, и изработката. Моите предпочитания са за картички с мотиви от традиционната българска празнична трапеза- защото шарената черга, Боговицата, бъклицата, клончето дрян, запалената свещ- те сами вече са послание за топлина и уют. И са символи на духовната връзка с миналото ни", казва Недка Николова.  

Старинна картичка, Снимка: Библиотека ВрацаВ детския отдел на видинската библиотека "Михалаки Георгиев" на весел нощен предколеден празник библиотечните работници обясниха и показаха нагледно историята на коледната картичка на децата:

"Началото на традицията да се изпращат коледни картички е от 1843 година, когато британският художник Джон Хорсли създава първообраза на днешната коледна картичка. Прави това по молба на своя приятел Хенри Коул, първия директор на Лондонския музей "Виктория и Албърт", който трябвало да изпрати ръчно написани пожелания- писма, които се предавали лично или по пощата. Държавният служител Хенри Коул бил твърде зает с организацията на предстоящо изложение и нямал много време да напише своите пожелания до роднини, колеги и приятели- както правил преди. Хрумнала му идеята да се изработи една рисунка с едно пожелание, което да се изпрати на различни хора. Първата картичка представлява триптих, като на страничните сцени са изобразени "библейски" дела- обличане на бедните и хранене на гладните. Централната сцена изобразява празничното веселие на семейството Коул. Първото пожелание за Коледа, написано върху картичка, гласяло: "Весела Коледа и Щастлива Нова Година" ("Merry Christmas and a Happy new year to you"). Джон Коул поръчал 40 картички за своите приятели. От тях днес се съхраняват едва 12 в частни колекции и имат изключително висока стойност. Малко по-късно се произвеждат общо 1000 такива картички. Първите английски картички се продават твърде скъпо за времето си- за сумата от 1 шилинг или средната седмична надница за онова време", увлекателно обяснява Адриана Цветкова, завеждащ Детски отдел във видинската регионална библиотека.

Картичка на библиотечните работници от ВидинВ предпразничните дни, за да помогнат на своите посетители да намерят най-точните думи за своите послания, библиотечните работници са облечени с червени и зелени блузи, на които има коледни пожелания.

Текстовете са написани на ръка. Обща снимка пък е картичката, с която видинската библиотека ще честити коледните и новогодишните празници на колеги и приятели.

А пожеланията са за сила, здраве, късмет, радост, мъдрост, благополучие, вяра, щастие, сбъднати мечти, приключения, пътешествия, любов, и много, много усмивки!

Да си спомнят за старите български традиции и сами да напрявят картички с послания за своите близки, в предпразничните дни във видинския етнографски музей "Кръстатата казарма" всеки ден гостуваха малчугани от видински училища. Помагаха им докторът по етнография Сашка Бизеранова и етнографът Десислава Божидарова.

Снимка-картичка, автор Ваня Минева"Правихме сами картички. Аз написах всички хора по Света да са живи и здрави и да умеят да са щастливи дори и в най-трудните моменти. Моето пожелание е всички хора да са по-добри, по-човечни. Аз написах на моята картичка всички хора да са щастливи- да няма бедност и болести. Аз бих добавила- и късмет. Да имаме всички късмет. Аз обичам да рисувам и, както казва моят татко- да си отварям въображението. Тогава се получават хубави рисунки. Е, няма да бъде много точно, защото съм още малък.

Но може да си направим картичка, като снимаме коледна трапеза в музея- Боговица, бъклица, плодове, запалена свещ", сподели с мен част от наученото шарената детска дружина.

Снимка-картичка, автор Ваня МиневаДецата ми обясниха, че "в светлината на свещта изгарят болестите, черните мисли, лошите чувства". После малките умничета ми изпяха традиционните коледарски наричания и завършиха с големи усмивки и благослов.

"Хората да са по-добри, по-човечни"
- това си пожелаха децата от видинското училище "Любен Каравелов". Дай, Господи, така да е, си казах и аз.

А малко по-късно във Фейсбук прочетох споделен пост на нашия земляк- Milen Radukanov, публикуван на 18 декември 2015 година. Сега го пресподелям с вас, приятели:  "БЛАГОДАРЯ на полицаите от 04 РУ-СДВР. За професионализма и бързината, с които разкриха извършителите на кражба на вещи от личния ми автомобил. Аз съм впечатлен. Аз съм доволен. Благодаря им в социалната мрежа, провокиран от безбройните негативни коментари за МВР. Мъже на честта и пагона, бъдете здрави и успешни! Нека има повече доброта в душите ни- по празниците, а и в делниците ни. Добротата ще спаси света (позволявам си перифраза на великия Достоевски). Да е сладък хлябът, щастливи децата и успешни делата. На всички!"

Старинна картичка, Снимка: Държавен архив ВидинАми това е. Така завършва постът на Милен Радуканов.

Нека и аз ви го пожелая, уважаеми слушатели!

И нека това е посланието за 2016 година за хората от нашия тревожен и труден, но обичан Северозапад. Благодаря на нашия земляк Милен Радуканов за хубавите човечни и точни думи!

"Да е сладък хлябът, щастливи децата ни и успешни делата ни. На всички!" Нека.

И не забравяйте- добрите писма са на път!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59