Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалният патронаж - помощ или задължение към възрастните и самотноживеещи хора

Да започнем с дефиницията. Социалният патронаж e специализирана социална институция за предоставяне на социални услуги в дадена община на възрастни и самотноживеещи лица чрез приготвяне и доставка на храна по домовете със специализиран транспорт. Социалният патронаж оказва съдействие за получаване на общо и специализирано медицинско обслужване, битово обслужване и подпомагане социалната реинтеграция на самотни възрастни хора, деца и младежи в неравностойно социално положение. В много от общините на българския Северозапад се предлага и съвременната услуга "Социална трапезария", която също е в помощ на социално слабите жители. Как се справят с тези услуги в Община Чупрене? Попитахме кмета Ваньо Костин: "На територията на община Чупрене функционира и социална трапезария, и социален патронаж. Разполагаме с кухня- майка, където се готви и храната е разкарана по домовете, най- късно до 12 на обед. Имаме нов микробус и така около 90 души, в зависимост от сезона, получават своята храна всеки делничен ден. Месечно хората плащат около 20 - 25 лева."

Посетихме и град Дунавци, който се намира в непосредствена близост до областния център Видин. Оказа се, че тук също функционира тази услуга. Около десетина души се възползват от нея. Успоредно с това, от тази зима се предлага и услугата "Социална трапезария". Всеки делничен ден, в специално оборудвано помещение, топла храна получават около 50 социално слаби хора от населеното място. Кметът Димчо Скорчев ни посрещна в своя кабинет: "Храненето на възрастните хора в нашата община продължава и чрез социалната трапезария, и чрез социалния патронаж. Има специално помещение, в което всеки делничен ден хората от 11.00 до 11.30 получават своята храна. Около 50 души ползват услугите на социалната трапезария."

Помещението, обособено за социална трапезария се намира непосредствено под кметския кабинет. Тук има много хора, приятелски настроени и усмихнати. "Много сме доволни от храната, която получаваме... Нямаме възможност да си готвим, а и няма какво" - споделиха те.

Колко социален е социалният патронаж ? Разносният автомобил в Дунавци пътува в дните понеделник, сряда и петък. Срещнахме се и с шофьора- човекът, който доставя топла храна на възрастните и самотни хора в Дунавци. Кирил Младенов обича работата си и с радост ни разказа за нея.

"Хората ме познават и всеки път ме очакват с нетърпение. Старая се винаги да ги развеселявам с някой майтап. И без друго не живеят добре. От началото на тази година караме през ден- понеделник, сряда и петък. Около десетина души ползват услугата. В община Видин процентът, който се удържа от пенсиите на хората, е най-висок и много от тях затова се отказват.
" - каза Кирил Младенов.

Божана Николова и нейният съпруг са индвалиди и живеят сами в Дунавци. Синът им работи във Видин. Ползват услугата на социалния патронаж и Божана ни сподели за неволите си. Възрастната жена ме посрещна пред вратата на двора си.

"Ние едва ходим и ни карат храната на място. Инвалид съм с 88 процента. Имаме нужда от асистент. Много е трудно. Подаваме молби и сме одобрени, но така и не получаваме асистент. Храната не е много добра, но като няма друго, се примиряваме. Празниците изкарахме у дома пред телевизора. Когато човек е болен, не му е много весело."
- сподели с мъка Божана Николова.

Повече можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37