Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здрав дух в здраво тяло- лозунг от миналото или необходимост днес

4
Снимка: Пламен Коцев

Отражение ли е физическото здраве на психическата ни стабилност? "Здрав дух в здраво тяло"- помним ли този лозунг от социалистическото минало, висял по стените на училищата, детските заведения и спортните зали? Днес той предизвиква само лека усмивка и спомени у хората на средна възраст. С този лозунг се целеше стимулирането на младите да спортуват под най-различни форми- отборно и индивидуално, в различни спортни дисциплини, да не пренебрегват часовете по физическо възпитание и сутрешната гимнастика в двора на училището.

Какво се случва днес?

Редица детски площадки бяха създадени през последните години във Видин по различни проекти. Хората са на различни мнения за това има ли къде най-малките в града да спортуват, показа нашата анкета:

"Не са достатъчни спортните съоръжения. Някога ползвахме стадиона, но сега това не е възможно... Мисля, че има предостатъчно място за спортуване. Няма толкова деца в града... Не знам, аз лично не спортувам. От училище се прибирам у дома"
- това казаха родители и деца от Видин.

Едно от заградените футболни игрища във Видин е изградено по проект до централния вход на стадион "Георги Бенковски" в крайдунавския град. Оградната мрежа вече е разпокъсана, но осветлението работи. Тук малки и големи футболисти са създали свой вътрешен ред и почти ежедневно спортуват- всеки в своята запазена часова зона. Срещнах се непосредствено след края на поредната футболна среща със задъхани почитатели на този спорт.

"Идваме тук, когато имаме възможност. Играем футбол. За съжаление, това тук е единственото съоръжение, което става за този спорт. Осветлението работи, но мрежата е скъсана и се разграбва. Има и по-малки деца и се въртим, за да могат всички да поиграят. Никой не поддържа съоръжението." Младите хора са благодарни за това, което е изградено, но техните препоръки бяха към правилното стопанисване на вече създаденото.

Преди време лично бях свидетел на това, как група футболни ентусиасти от Видин се заеха с нелеката задача да създадат сами мини футболно игрище в пустеещо място, общинска собственост. Ето какво ни разказа Светослав Цветанов, главен инженер на Радио ВИДИН и един от инициаторите.

"Трудно в града може да се играе футбол, защото няма подходящи терени. Трудно се създава подобно нещо. Дори да се направи, след това поддръжката му е доста трудна. Намерихме едно местенце, в което да играем. Посадихме тревичка и я поливахме, но хората започнаха да разхождат кучетата си там и трудно може да се опази подобна придобивка. Почитателите на велосипедизма също мисля, че са ощетени."


Какво беше създадено от видинската Община и стопанисва ли се правилно? Какво предстои да се изгради още за хората, които искат да спортуват- това попитахме Венци Пасков, заместник кмет в местната управа.

"Действително във Видин бяха направени доста спортни площадки, но има още какво да се желае. Стопанисването на площадките ще бъде възложено на общинското предприятие "Спортни имоти". Никога няма да спрем хората да спортуват, но трябва да стопанисваме създаденото до момента"
- каза Венци Пасков.

Снимка: Жоро АлександровИ поглед към Враца. Децата там имат доста площадки, на които да играят и спортуват. Колкото и да се игрищата и площадките, обаче, те никога не са достатъчни- или не достигат, или не са достатъчно добре оборудвани, или достъпът до тях не е свободен. Нашият сътрудник от Враца Жоро Александров коментира темата:

"През последните години почти всяко училище в града под Околчица успя да изгради игрища с изкуствено покритие за футбол. Там, където такова липсва, е в процес на изграждане. Проблемът е, че заради набезите на вандали, тези игрища не винаги стоят отключени, за да бъдат опазени в добро състояние. С пари по европейски проект във Враца през миналите 2 години бяха изградени спортни площадки в комплексите "Сениче", "Дъбника", "Младост" и "Медковец". Беше възстановено бившето игрище в парк "Хижата", което врачани ласкаво наричат отдавна "Гуменото", заради настилката му. Различни организации, сред които и партии, финансираха изграждането на площадки с уреди за фитнес на открито - такива има в спортен комплекс "Христо Ботев", край църквата "Св. Николай", в парка до ДНА."

В община Монтана могат да се похвалят с успешно функциониращи и стопанисвани спортни площадки, на които хората да спортуват в свободното си време. Това ни каза без уговорки и предварителни разговори кметът на общината Златко Живков.

На финал ще кажа, че нямам намерение да възхвалявам минали времена, не ме е налегнала и носталгията, но нека си признаем, че станахме свидетели на безотговорното съсипване на много добри и полезни практики за цялото ни общество в това число и спортните ни навици.

Повече можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59