Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бели пари за черни дни"

Какви спестявания имаме и защо българинът продължава да внася парите си в банка, въпреки ниските лихви?

Снимка: Радио ВИДИН

Българите продължават да спестяват и да влагат парите си в банки. Въпреки кризата и ниските лихви, депозитите са се увеличили двойно за последните 8 години, показват данните на Българската народна банка. Само през миналата година сме спестили над 3 милиарда и 300 милиона лева. Спестяват ли видинчани и кой влага парите си в банката? Чуйте техните мнения:

"Какви хора, инженери, бъркат в кофите, нямат пари. Парите на тези в банките са на големците, не са наши... На тези къде управляват, на бизнесмените... Българинът по-скоро харчи. Парите, които са в банките, са на хора с по- високи доходи. Не спестяваме. Аз работя в Италия и не мога да внеса един лев. Помагам на децата и ги харча. Парите в банките не са на такива бедни и трудолюбиви хора... От 300 лева като вземеш заплата, за кое може да отделиш по-напред?", коментираха видинчани.

Според данните на БНБ през 2008 година в банките на влог е имало близо 22 милиарда лева. В края на миналата година сумата е вече над 42 милиарда. Само през миналата година депозитите са нарастнали с над 3 милиарда лева. Финансисти обясняват, че хората, които могат да отделят някаква сума от месечните си доходи, вкарват парите в банка, вместо да харчат всичко или да ги вложат в някакъв бизнес.

СнимкаБНБ отчита още, че през декември хората са вложили най-много пари спрямо другите месеци на 2015 година- спестени са 781 милиона лева- повече от който и да е месец на миналата година. В края на четвъртото тримесечие на 2015 година размерът на тези депозити е 42 милиарда 586 милиона лева, като нараства с 8,5 % на годишна база.

Не само домакинствата са спестявали рекордно - нефинансовите предприятия са добавили 606 милиона лева през декември, с което също отчитат ръст. Фирмите са депозирали 2 милиарда 877 милиона в банките през миналата година.

Въпреки ниските лихви по депозитите домакинствата продължават да спестяват. При фирмите депозитите в банките вероятно се дължат на липсата на изгодни инвестиции, коментират финансови анализатори.

Финасовите предприятия, сред които са пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови институции имат влогове на стойност 2 милиарда 915 милиона лева. Сумата е по- ниска спрямо декември 2014-та, но пък само през декември 2015-а са спестили 79 милиона лева. Така общата сума по спестяванията в банките възлиза на над 63 милиарда лева, като прекрачва граница от 63 милиарда за първи път, обясняват от БНБ.

Домакинствата са предпочитали да спестяват главно в срочни влогове, които на фона на общото понижение на лихвените проценти все още представляват източник на известна доходност, както и във високоликвидните депозити. През 2015 г. се запази тенденцията по- голяма част от средствата на домакинствата да бъдат депозирани в местна валута.

На какво се дължи тенденцията през последните близо 8 години българинът да спестява повече във време на несигурна инокомическа среда? Финансист от Видин коментира финансовия пазар.

"Има такава тенденция. Тази тенденция показва един голям ръст на депозитна маса от физически лица в българските търговски банки. Така че може да се каже, че тази тенденция съществува и тя се вижда по самите баланси от БНБ. И се вижда, че масата е доста голяма - близо 63-64 милиарда лева. Българинът все още е със спестовен характер. Той трудно инвестира, винаги предпочита да има една налична сума пари в депозит или в спестовна сметка... Български манталитет. В момента след КТБ всички търговски банки са свръхликвидни. Ценовата ставка на депозитите и спестовните сметки слиза в ниски нива и затова се наблюдава един страхотен ръст, поне за София, за жилищно инвестиране."

В столицата между 10-22% се използват точно депозитни пари за закупуване на имот. Защото доходността от имот е по-висока от доходността от депозита. Доходността от депозитите зависи от лихвата. Въпросът е, че депозитите са обикновено с по-висока лихва от спестовните сметки. Те са с по-малки лихвени нива и се приближават до лихвените нива на разплащателна сметка. В последните десет години се забелязва тенденция потребителите на банкови услуги да стават все по-компетентни и запознати с това как да вложат парите си в депозити, коментират финансисти.

Доверието в институциите, реформа в съдебната система, електронното правителство и стабилна икономическа среда са предпоставките парите, които сега са в банките, да бъдат вложени и инвестирани.

СнимкаЖители от село Дреновец, в община Ружинци, в предпенсионна възраст от години са без работа, а и не могат да се пенсионират. Разчитат на програмите за временна заетост, които им осигуряват препитание месец за месец. Те не могат да спестяват пари в банките. Как се живее на кредит разказа Евтим Методиев:

"Не съм се пенсионирал, не ми стига възраст. На 62 съм, а до 65 са цели три годинки. На социални съм, почти цяла година и половина. Преди това работех по неколко месеца по заетостта. Сега са обещали нещо през март..."

Евтим Методиев изкарва месеца като взима на вересия храна от магазините. Казва, че и там дават като наближи датата, на която плащат социалните помощи.

Галя Цолова е собственик на един от хранителните магазини в село Дреновец. Разказва, че често й се случва хората да пазаруват на вересия:

"Масово народа няма пари. На някои даваме на вересия цял месец. На повечето даваме хляб, салами, зеленчуци, плодове, други работи не даваме. Трудно ни е и на нас. С някои фирми работим на разсрочено плащане..."

Галя Цолова разчита хората да започнат работа по програмите за временна заетост, за да могат да живеят по-добре, иначе и техния бизнес няма да върви. Средно на месец вересиите в нейния магазин са между 500 и 1000 лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00