Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвени ли сме за бедствени ситуации и можем ли да се справим с последиците от тях


Поводът да отворим темата днес е високото ниво на реките и водоемите в региона в началото на пролетта - проблем, с който се сблъскваме всяка година и който представлява сериозна заплаха за населението. Поради сезонното повишаване на нивото на река Дунав, в Министерството на околната среда и водите е активирано оперативното звено, което следи обстановката денонощно. Следят се и нивата на реките от Дунавския район, чиито водни количества са около праговете за високи води. МОСВ препоръчва да се повиши контролът върху защитните съоръжения и отводнителните системи в крайдунавските области, като се обърне особено внимание на териториите южно от дигите на реката. По информация на Басейнова дирекция "Дунавски район", в Северна България в миналото са станали повече от 620 значими за икономиката наводнения в 260 населени места. Голяма част от тези бедствия са били в Северозападна България. Анализите на експертите показват, че тук съществува потенциален риск от наводнения в общо 59 зони.

Частта от дейността на Органите на Пожарна безопасност и защита на населението е свързана с воденето на отчет, наблюдението и предприемане на мерки за обезопасяване на потенциално опасните водоеми. Извършват се превантивни мерки, когато има критични стойности на нивата на реките и други водоеми.

Снимка"При опасност от наводнения и високи води ежедневно се събира информация от общинските съвети за сигурност за нивото на водите и язовирите. В момента се извършва непрекъснато наблюдение на нивото на река Дунав. При данни за обилни валежи и порои започваме да следим на място и да изпращаме указания и предупредителни писма до съответните общини и собствениците на хидротехническите съоръжения." - това каза в студиото на радио Видин комисар Станислав Генчев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин

Преди две години в нощта на 23 срещу 24 април  прелял язовир причини наводнение в село Гюргич, община Ружинци. Около 23:00 ч преливат два ръкава на местна река, защото са били затлачени с боклуци. Тогава кметският наместник на Гюргич Иван Петров съобщи, че няма наводнени къщи, но високите води на реката са скъсали два моста и водопровод, който е минавал над коритото. 60 души бяха евакуирани тогава, а от от водната стихия бяха отнесени три автомобила и животни. Две години след онази нощ Катя Борисова попита кметския наместник каква е готовността за евентуална нова заплаха.

"В момента няма никаква опасност от преливане, тъй като речното корито се поддържа много добре. Водата няма как да достигне критични нива сега. Преди две години беше наистина страшно и хората бяха сериозно наплашени. Създаде се голяма паника. Сега почистваме с налични средства и работници. Имаме обаче належаща нужда от фирма, която да осъществи по- сериозно почистване на коритото на реката." - каза Иван Петров.

Във всички населени места в близост до язовири в Белоградчишко са взети мерки за посрещане на пролетното пълноводие на реките. "Още на 1 февруари кметът на общината, Борис Николов издаде заповед, отправена до кметовете и кметските наместници на тези села. В заповедта са изредени мерките, които трябва да се предприемат." - предаде сътрудникът ни Иванка Петрова. Кметският наместник на с. Дъбравка има готовност при критично повишаване на водите на язовира да съобщи за ситуацията на дежурния в Общинския съвет за сигурност или на секретаря на общината. За язовирите "Ошане" и "Рабиша", както и за изравнителя "Раяновци", са определени лица, които докладват по установения от Националната система, Клон Мизия, ред. Заместник кметът на общината редовно оказва контрол как се изпълняват тези нареждания и какво е нивото на водите в тези язовири.

Има ли необходимост от доброволни формирования в общините? Категорично да. Доказателство е отрядът в община Брегово, който е създаден през 2009 година. За всички тези години те могат да се похвалят с активно участие във всяка възникнала ситуация на територията на общината- в гасенето на десетки пожари във всички населени места, отводняване на къщи, предотвратяване на голямото наводнение, което застраши граничния град през 2010 година. Наскоро отрядът получи грамота от Националната асоциация на доброволците, но това не е единственото им отличие. Това сподели пред сътрудника ни Елиза Борисова ръководителят на доброволното формирование в Брегово Илиян Борисов.

Преди дни Международното учение за "Защита от наводнения" бе проведено в Монтана. Екипи от Германия, Унгария, Литва, Латвия и Естония показаха как се действа при наводнение. Младите хора също не са безучастни към този проблем. Ученици от берковски училища се срещнаха с представители на фондация "Екообщност" и разговаряха за това как да се защитим при бедствия. Петя Генова се срещна с тях. "Изработихме специални табла с указания какво трябва да правим и какво не трябва да се прави при бедствия. Природата и човек непрекъснато си взаимодействат. Те би трябвало да са в хармония. Няма по-силно нещо от природата и човек не може да се бори с нея." - казаха младите хора.

Превенцията остава най-сигурният начин да бъдат елиминирани част от проблемите, причинени от природните бедствия. Ето защо от Екоминистерството препоръчват гражданите да следят прогнозите за времето и за състоянието на реките, да спазват указанията на компетентните органи и да не поемат излишни рискове, се казва в съобщението. Министерството на водите препоръча на областните управители да въведат Плана за действие при високи води на река Дунав, в зависимост от конкретната обстановка в областта. Кметовете на общини трябва да осигурят наблюдение и ефективно действие на отводнителните инфраструктури в населените места. "Напоителни системи" трябва да осигури нормалната експлоатация на защитните съоръжения  и на отводнителните системи. При критична ситуация информация може да се подаде на телефон 064/885 100 от 9.00 до 17.30 часа в работно време и на 0886 330 485 - денонощно.

Още по темета може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18