Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заедно за бездомните кучета във Видин?

Снимка: Светослав Цветанов

Могат ли да работят заедно граждани, сдружение за защита на животните и Община за намаляване популацията на бездомните кучета във Видин?

Адриан Христов помага на бездомните и болни четириноги. Потърси ни, за да чуем и неговата версия за работата на общинския приют за безстопанствени кучета във Видин. Провокират го думи на сдружението за защита на животните в града- "Добрина, хуманност, състрадание".

"Говорят се най- различни работи, че вътре кучетата се избиват, че се изхвърлят по селата. Което няма нищо общо с истината. Крайно време е тези хора да работят с всички, хората от сдружението. И да се помисли по- натам как ще се работи с приюта. Защото и приютът има нужда от помощ, както от сдружението, така и от други доброволци. Новият управител е от три месеца в този приют. Искам да се спре да се говори, че се изхвърлят кучета. Аз този човек го познавам от 2013 година. Винаги съм ходил в частния му кабинет. Помагал ми е за бездомните животни без пари. Даже ми помогна за две кучета, които бяха много крастави. Всеки греши, дайте да избегнем по- натам грешките и да работим заедно за бездомните животни на град Видин", призова Адриан Христов.

Той обясни още, че в приюта има ред и че не са му забранявали да влиза там. Че кучетата са нахранени, имат вода, чисто е, в закритите помещения има къщички.

СнимкаБорислава Борисова е един от двамата постоянни дарителите на храна в Общинския приют за кучета. Благодарение на нея Общината не дава пари за храната на бездомните животни. Срещнахме се и с нея, за да попитаме какво смята за работата на управителя и за условията, при които се отглеждат четириногите.

"Когато поискам, винаги съм ходила. Никой никога не ми е отказал. Никой не е върнат, който иска да отиде. Аз съм един от дарителите на приюта, аз и още една жена, и сме там почти всеки месец, поне 4-5 пъти ходим в приюта. Всичко е наред. Откакто е д-р Паскалев на работа, всичко е много по- добре, отколкото беше преди това. И самият приют, и самите животни са по- спокойни. Просто много по- добре се гледат животните... Кастрират се животни и животни не са изхвърляни. Има осиновени животни и бебета има осиновени", заяви Борислава Борисова. Тя се познава със сегашния управител от години, търсила го е да лекува животни и никога не е отказал.

Борислава Борисова дарява основно храна на приюта за кучета във Видин. Помощите са от САЩ. Недоумява защо се отправят обвинения към сегашния управител.

"От това няма полза никой", категорична е Борислава Борисова.

Хората, които отправиха обвинения към работата на Общинския приют за кучета не пожелаха да ги коментират пред Радио ВИДИН. Потърсихме представителите на Сдружение "Добрина, хуманност, състрадания" с молба за интервю, но от там ни казаха, че са обидени на видинските медии и не искат да дават изявления във Видин. Допълниха още, че не желаят да се оправдават пред Адриан Христов.

Сдружението е обидено на всички журналисти, които са разпространили информация, че са незаконни, без да ги потърсят за коментар. Информацията беше  разпространена от Общината и след като пристигна прессъобщението, организацията за защита на животните беше помолена от Радио ВИДИН веднага за коментар, но такъв ни беше отказан с мотива, че им трябва малко време да подготвят документи, които да покажат пред медиите. След това така и не ни потърсиха.

Информацията, която е разпространена от Общината за приюта им, казаха, че не е вярна. Обидени са, че медиите излъчват всичко, което им се подаде от местната управа, а това, което казват от сдружението, не го излъчват. А как да излъчим позицията на организацията, като не са представили такава и не са коментирали проблема?! И винаги, когато са искали да споделят своите проблеми или притеснения по Радио ВИДИН, са го правили. В случая Радио ВИДИН няма как да скрие информацията от Общината за сдружението и то при условие, че е изпратена до всички медии.

Снимка"Това, в което ме упрекват двете дами от сдружението е, че кучетата се изхвърлят извън града, не може въобще да се помисли. Защото всяко куче се документира при хващането му, цялостната му процедура по манипулации и връщането му в района на местоживеене. Ние, от приюта имаме задача за хващане на кучетата, прибиране в приюта, който отговаря на всички ветеринарно- медицински указания. Налице е модерна операционна, манипулационна, отделни боксове за всяко кастрирано куче. В приюта е създаден ред. Всеки вторник от 10 часа, имаме ден на отворените врати", каза управителят на общинския приют за безстопанствени кучета д-р Стилян Паскалев.

Управителят на приюта заяви пред Радио ВИДИН, че всяка една кастрация се документира. След пълното възстановяване на кучето, се пуска в района, в който е хванато. Броят кастрациите е различен, зависи от това дали кучето е мъжко или женско. Животните се улавят с капан или упойваща примамка. Кастрираните кучета за момента не се връщат на улицата, а им се търсят стопани. Има законна процедура за регистрация на името на собственика пред Общината. Това ги освобождава и от годишната такса за домашен любимец.

Броят на кучетата в приюта всяка седмица е различен. Зависи колко са приютени, върнати или осиновени. Поне 2/3 от капацитета от 96 места е запълнен. Последното преброяване през февруари тази година е показало около 290 кучета по улиците на града.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45